Cele mai eficiente alimente care calmează arsurile la stomac
Arsurile gastrice sunt o problemă destul de frecventă datorată în special nivelului crescut de aciditate din stomac și faptului că uneori conținutul acid refulează în esofag. Astfel de probleme apar pe fondul unei alimentații necorespunzătoare, dar pot fi determinate și de anumite afecțiuni. Oricare ar fi cauza, simptomele pot fi ameliorate cu ajutorul alimentelor care calmează arsurile la stomac.
20.12.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 35 secundeAșadar, dacă vrei să afli ce proprietăți trebuie să aibă alimentele care calmează arsurile la stomac și mai ales care sunt aceste alimente, te invităm să continui lectura până la final.
Cum acționează alimentele care calmează arsurile la stomac
Arsurile sunt o consecință a scăderii pH-ului din stomac, echivalentă cu creșterea nivelului de aciditate. Se întâmplă cel mai des în urma consumului exagerat de alimente picante, care conțin multe grăsimi, ori au un grad mai sporit de aciditate. Acestea determină scăderea pH-ului conținutului gastric sub limita normală, iar cu cât o soluție are un pH mai mic, cu atât este mai acidă.
În aceste condiții, alimentele care calmează arsurile la stomac trebuie să reducă nivelul de aciditate, implicit principala cauză generatoare a disconfortului gastric. Având în vedere acest aspect, alimentele care calmează arsurile la stomac sunt alcaline, adică au un pH peste 7, care este valoarea neutră și totodată punctul de referință pentru a face distincția între substanțele acide și cele alcaline.
Datorită alcalinității lor, alimentele care calmează arsurile la stomac cresc pH-ul conținutului gastric și astfel reduc aciditatea, aducând-o între limitele normale de 1,5 și 3,5.
Ce alimente care calmează arsurile la stomac poți să consumi
Conform celor spuse mai sus, alimentele care calmează arsurile la stomac nu trebuie să aibă aciditate și nici să irite în vreun fel mucoasa gastrică, așa că putem exclude din start, citricele, tomatele, mâncărurile picante, cele cu sosuri grase sau care conțin bulion, lactatele, grăsimile și alimentele fermentate. Nu-ți face griji, pentru că îți mai rămân numeroase opțiuni din care poți încropi un meniu bazat pe alimente care calmează arsurile la stomac, după cum vei vedea în cele ce urmează.
Supe
Supele sunt probabil cele mai bune alimente care calmează arsurile la stomac, pentru că sunt ușor digerabile, conțin nutrienți esențiali iar datorită conținutului mare de apă cresc cu ușurință nivelul pH-ului gastric. Excepție fac supele de roșii, cele intens condimentate, precum și supele preparate cu multă grăsime sau multă ceapă. Acestea conțin ingrediente ce au efect opus alimentelor care calmează arsurile la stomac. În schimb, îți recomandăm supa de pui sau supele de legume cu morcovi, dovlecei cartofi, țelină sau păstârnac.
Salate
Verdețurile fac și ele parte din categoria alimentelor care calmează arsurile la stomac, așa că le poți folosi cu încredere ca ingrediente pentru o salată generoasă. De această dată evită să pui oțet sau zeamă de lămâie, pentru că acestea îi conferă aciditate iar astfel riști ca arsurile să devină și mai intense. Poți în schimb să adaugi cu generozitate morcov ras sau țelină, crutoane, bucăți de piept de pui și ulei de măsline. Evident, peste frunze de salată rucola și spanac…
Cereale integrale
Cerealele integrale nu puteau lipsi din lista alimentelor care calmează arsurile la stomac, fiind de preferat să le incluzi în dietă chiar și dacă nu ai astfel de probleme.
Cerealele integrale absorb conținutul acid din stomac reducând contactul dintre acesta și mucoasa gastrică și totodată prevenind refluxul gastroesofagian.
Cerealele integrale sunt recomandate ca alimente care calmează arsurile la stomac și prin prisma faptului că au un conținut bogat de fibre, care favorizează digestia. Pe acest fond, stomacul se golește complet și astfel se înlătură un alt factor de risc ce duce la apariția arsurilor la stomac.
Miere
Datorită texturii sale, mierea creează o peliculă protectoare pe interiorul esofagului și pe suprafața mucoasei gastrice. Se creează astfel o barieră între conținutul acid și peretele gastric, respectiv mucoasa esofagiană, iar acesta este motivul pentru care și mierea este considerată un aliment care calmează arsurile la stomac.
Trebuie însă consumată în cantități mici, întrucât are un pH ușor acid, iar o porție prea generoasă poate amplifica intensitatea arsurilor, în loc să le calmeze.
Legume
Legumele sunt și ele o bună sursă de fibre care îmbunătățesc digestia și reglează tranzitul intestinal, grăbind golirea completă a stomacului. În același timp, majoritatea legumelor sunt alimente alcaline, care cresc pH-ul din stomac și reduc nivelul de aciditate. Cu excepția tomatelor, care sunt ușor acide și a ardeilor iuți, care irită mucoasa gastrică, toate legumele consumate frecvent pot fi considerate alimente care calmează arsurile la stomac.
Fructe
La fel ca legumele, și fructele conțin fibre, precum și cantități importante de vitamine, minerale și alte substanțe nutritive necesare organismului. În acest caz trebuie făcută însă o selecție mai atentă a fructelor pe care le consumi, pentru că nu toate sunt alimente care calmează arsurile la stomac. După cum sigur îți amintești, cu câteva paragrafe mai sus am exclus din start citricele din categoria alimentelor care calmează arsurile la stomac, deoarece acestea au un nivel crescut de aciditate care nu va face decât să înrăutățească simptomele. Pe lângă citrice, mai sunt de evitat ananasul, fructele de pădure și kiwi precum și fructele necoapte, care au și alun pH ușor acid ce nu ajută cu nimic în cazul arsurilor la stomac.
Cel mai bun este pepenele, datorită conținutului mare de apă care „stinge” arsurile prin reducerea nivelului de aciditate din stomac. În același timp, merele, perele, strugurii, bananele și smochinele pot fi considerate alimente care calmează arsurile la stomac.
Așa cum spuneam, arsurile la stomac pot fi și un simptom al unor afecțiuni digestive precum gastrita sau boala de reflux esofagian, iar în acest caz, consumul de alimente enumerate mai sus este doar o soluție de moment care ameliorează efectul, dar nu înlătură cauza. Prin urmare, dacă arsurile la stomac persistă sau devin tot mai severe îți recomandăm să te adresezi fără întârziere unui medic gastroenterolog.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024