Cele mai importante reguli de respectat pentru un ficat sănătos
Ficatul este cel mai mare viscer din corpul uman. Îndeplinește peste 500 de funcții, intervenind în digestia proteinelor, depozitarea mineralelor, producția de bilă și filtrarea sângelui. Ficatul are aproximativ 1,2-1,8 kilograme și este asezat în abdomen, în dreapta sus, sub diafragmă. Există multe afecțiuni ale ficatului, cele mai dese fiind hepatita, cancerul hepatic și ciroza. Bolile hepatice au multe cauze, inclusiv genetice, infecțioase și boli autoimune. Iată, pe scurt ce funcții are și trebuie să faci pentru a avea un ficat sănătos.
27.02.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 27 secundeFicatul îndeplinește multe funcții esențiale pentru o sănătate bună și pentru o viață lungă. Printre cele mai importante sarcini ale ficatului se numără:
- Producerea de substanțe esențiale. Ficatul tău produce continuu bilă. Aceasta este o substanță chimică care ajută la digestia grăsimilor. Ficatul creează și albumină. Aceasta este o proteină din sânge care ajută la transportul hormonilor, medicamentelor și acizilor grași. Ficatul sintetizează, de asemenea, majoritatea substanțelor care ajută la coagularea sângelui.
- Procesarea bilirubinei. Ficatul ajută corpul să scape de bilirubină, o substanță care rezultă din degradarea hemoglobinei și care se găsește în bilă. Acest lucru se întâmplă după distrugerea celulelor roșii din sânge. Prea multă bilirubină poate provoca icter.
- Eliminarea produselor reziduale. Când ingerezi sau dacă îți injectezi o substanță potențial toxică, cum ar fi alcoolul sau medicamentele, ficatul ajută să o metabolizeze și să o elimine din organism.
- Controlul răspunsului imun. Când bacteriile, virusurile și alte organisme dăunătoare pătrund în corpul tău, celulele specializate din ficat pot găsi și distruge aceste organisme.
- Menținerea glucozei. Ficatul ajută organismul să mențină un nivel sănătos de zahăr din sânge. Ficatul furnizează glucoză în sânge atunci când este necesar. De asemenea, elimină glucoza din sânge când este prea multă.
Cei mai importanți pași pentru un ficat sănătos
Există multe comportamente care te ajută să menții ficatul în funcțiune si să previi afectarea sa:
- Vaccinează-te împotriva diferitelor tipuri de hepatită.
- Spală-te des pe mâini, mai ales după ce ai folosit baia, ai atins animalele de companie și înainte de a mânca.
- Limitează expunerea la toxine, cum ar fi detergenții, solvenții, diferite alte substanțe chimice, medicamente și tutun. Spală foarte bine legumele și fructele.
- Dacă ai diabet, menține-ți glicemia în limite normale.
- Nu lua de la alții și nu da altora ace, aparate de ras, periuțe de dinți sau alte obiecte personale.
- Mănâncă o dietă sănătoasă, bine echilibrată, fără exces de grăsimi și menține-ți greutatea în limite normale.
- Pentru un ficat sănătos renunță la alcool sau bea cât mai puțin și cât mai rar.
- Ai grijă la medicamente, o bună parte sunt hepatotoxice. Discută întotdeauna cu medicul despre medicamentele pe care le iei, inclusiv despre produsele fără prescripție medicală, cum ar fi analgezicele. Atenție mare și la suplimentele pe bază de plante. Foarte multe pot avea o oarecare toxicitate hepatică și sunt cu mult mai puțin supravegheate decât medicamentele.
- Practică sexul sigur pentru a reduce riscul de a contracta hepatită sau boli cu transmitere sexuală.
Aceasta a fost lista de modalități de a evita bolile hepatice. Unele dintre ele sunt comportamente sănătoase pe care le practicai oricum. La altele s-ar putea să nu te fi gandit. Oricum, dacă credeai că numai consumatorii înrăiți de alcool se îmbolnăvesc de ciroză hepatică, te înșeli. 90 de ml de băutură tare pentru bărbați (45 ml pentru femei), zilnic, pot începe să “sape” serios la sănătatea ficatului.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024