Cele mai periculoase alimente pentru dantură
Fiecare adult și-a creat un obicei atunci când vine vorba de alimentație, chiar și mesele neregulate și haotice reprezentând un obicei. Însă, printre alimentele pe care unele persoane le consumă chiar zilnic se numără și acelea care ne atacă dantura, afectându-ne zâmbetul, imaginea, dar și sănătatea.
22.11.2023
Timp estimat de citire:
8 minute, 58 secundeExistă alimente periculoase pentru dantură, cu impact negativ ne asupra smalțului dentar sau pH-ului oral, ducând, astfel, la patarea dinților, la formarea cariilor, a tartrului sau chiar a plăcii bacteriene, care reprezintă primul stadiu al parodontozei.
În cele ce urmează, lista celor mai periculoase alimente pentru dinți, pe care îți recomandăm să le consumi ocazional sau chiar deloc.
Alcoolul
Are rol de dezinfectare dacă este folosit corect. Apa de gură conține alcool și, prin clătirea energică a gurii timp de un minut, se elimină riscul de a face placă bacteriană. Însă, pentru cei care obișnuiesc să consume des alcool, chiar dacă într-o cantitate mică, riscul afectării danturii este mare, dar, totodată, nu doar dinții sunt afectați, cât și gingiile și mucoasa orală. Alcoolul predispune la atrofia mucoasei orale, la fel ca și țigările. Astfel, retractiile gingivale sunt mai frecvente, iar cariile apar mai des.
Amidonul
Alimentele care conțin zahăr și amidon, adică o parte din ce înseamnă carbohidrați, hrănesc, de asemenea, bacteriile din cavitatea bucală, care produc la rândul lor acei acizi ce atacă smalțul dinților și îi deteriorează. Nu trebuie însă să renunțați la produsele cu amidon, ci doar să aveți grijă să vă spălați după fiecare masă în timpul căreia consumați astfel de alimente.
Băuturile energizante pentru sportivi
Cu un nivel mare de cafeină și cu alte ingredinte precum taurină, guarana sau gingseng, aceste băuturi afectează masiv smalțul dentar. Multe dintre aceste produse conțin de 3 ori mai multă cafeină decât Coca Cola, unele chiar de cinci ori mai mult. Astfel că pot apărea hipertensiune și ritm cardiac neregulat.
Cafeaua
Cafeaua modifică ușor pH-ul salivar, însă pătează smalțul, astfel că băutorii de cafea care nu obișnuiesc să se spele imediat pe dinți după consumarea acesteia, vor avea întotdeauna dinții mai galbeni. Cafeaua modifică însă pH-ul salivar și predispune la tartru.
Caramelele, jeleurile, brânzeturile cleioase, untul de arahide
…și toate celelalte alimente care se lipesc de dinți sunt destul de periculoase pentru sănătatea dentară.
Carbohidrații simpli (pâinea albă și bomboanele), alimentele foarte procesate
Carbohidrații simpli sunt transformați ușor în zahăr, acesta din urmă favorizând dezvoltarea bacteriilor. Multe dintre alimentele foarte procesate sunt bogate de asemenea în zahăr. Nu ar fi bine oricum să se facă excese în ceea ce le privește doarece nu sunt nici prea sănătoase.
Ceaiul
Deși este considerată o băutură sănătoasă, dentiștii susțin că ceaiul, în special cel negru, poate provoca mai multe pete, chiar și decât cafeaua.
Chipsurile, semințele, alunele, fisticul, covrigeii și popcornul
Aceste alimente conțin carbohidrați și zahăr, iar în combinație cu germenii prezenți în cavitatea bucală provoacă apariția acidului lactic, cu diverse grade de risc. Dintre ele, popcornul este cel mai periculos. Motivul: chispurile, fisticul, popcornul sunt alimente tari și pot strica smalțul. De exemplu, cojile de la popcorn pot intra sub gingii și nu mai pot fi înlăturate cu periuță de dinți, iar, uneori, nici cu ață dentară.
Ciocolata
Din cauza conținutului ridicat de cacao, ciocolata este un alt aliment care în timp va modifica nuanța dinților sau îi va păta. Mai mult decât atât, ciocolata duce la atacul carios al dinților din cauza cantității mari de zahăr.
Citricele
Aceste fructe sunt foarte sănătoase, dar nocive pentru dinți. Smalțul dentar este atacat în special de acizii continuti în citrice, ce acidifică pH-ul oral. Consumul citricelor sau a sucurilor naturale din aceste fructe este indicat de către medicii nutriționiști, însă medicii dentiști atrag atenția că, după o masă care le conține, să vă spălați obligatoriu dinții. Dacă nu aveți la îndemână pasta și periuța de dinți, se recomandă folosirea aței dentare sau apei de gură.
Cocktailurile cu gheață, fie ele alcoolice sau non-alcoolice
Acestea sensibilizează și ele dinții. Băuturile foarte reci duc la apariția fisurilor dentare. Specialiștii recomandă evitarea diferențelor de temperatură. De exemplu, băuturile reci nu trebuie consumate după supe sau alte mâncăruri calde.
Dulciurile
Indiferent că vorbim de bomboane sau prăjituri, știm că dulciurile reprezintă inamicul principal al dinților sănătoși. Consumate cu moderație, acestea nu reprezintă un pericol mare pentru albul dinților.
Iaurtul
Consumul de iaurt realizează un mediu ideal pentru dezvoltarea plăcii bacteriene, oferindu-i atât pH-ul acid (prin fermentație), cât și nutrienții de care bacteriile care formează placa au nevoie ca să se dezvolte. Dacă mai conține și dulciuri (dulceață, miere, zahăr, fructe), acesta devine și mai nociv. Nutriționiștii recomandă însă consumul zilnic al iaurtului pentru numeroasele beneficii pe care le aduce organismului, astfel că pentru a vă proteja și dinții se recomandă să vă faceți igiena orală după fiecare masă.
Medicamentele, în special capsulele efervescente
Nu trebuie să exagerați cu vitamina C, aspirina efervescență și alte tablete masticabile. Pastilele pentru supt și siropurile care combat tusea conțin adesea cantități mari de zahăr. Dacă vreți să evitați ca acestea să vă afecteze dinții și sănătatea, căutați variante care sunt fără zahăr, chiar dacă au un gust mai neplăcut.
Muștarul și alte sosuri (ketchup, maioneza)
Aceste alimente atacă de asemenea dinții, maioneza fiind însă mai puțin nocivă decât celelalte două sosuri. Atât muștarul, cât și ketchap-ul au pH acid. Unele mâncăruri, ca pizza, atacă dinții, mai ales dacă se asociază cu țigări și sucuri carbogazoase. Și mâncărurile fast-food bogate în sosuri sunt periculoase pentru sănătatea orală.
Oțetul
Salatele, murăturile și sosurile care conțin oțet au un pH foarte acid, atacând smalțul. La orice consum de alimente sau băuturi, smalțul suferă o ușoară demineralizare. În aceeași categorie de aciditate ca și oțetul se numără lămâia, restul citricelor fiind mai puțin acide, însă tot nocive.
Sucurile cu acid
Aceste sucuri sunt deosebit de periculoase pentru dinți, unele dintre acestea patand și smalțul, cum ar fi cele închise la culoare (fructe de pădure, mure, vișine). Sucurile cu acid atacă smalțul atât prin acidul pe care îl conțin, cât și prin cantitatea mare de zaharuri. În smalț se creează, astfel, microfisuri în care vor pătrunde bacteriile din salivă, evoluând ulterior prin formarea cariei dentare.
Țigările
Afectează și ele toate elementele cavitații orale, atât dinții, cât și gingiile și mucoasa orală, atrofiind-o. Astfel, fumătorii dezvoltă des carii, tartru dentar, placa bacteriană este accentuată, riscând retracții gingivale cu carii de colet, boală parodontală, atrofia mucoasei orale, mucoasei limbii și a mugurilor gustativi, diminuand gustul. Acesta este unul din motivele pentru care cei care renunță brusc la țigări au tendința de a mânca mai mult, pentru că gustul alimentelor devine brusc foarte bun după sistarea țigărilor.
Vinul
Este una dintre cele mai periculoase băuturi când vine vorba de culoarea danturii dumneavoastră. Nu doar vinul roșu, ci și cel alb vă poate afecta dinții.
Sfaturi:
- Spălați-vă pe dinți la câteva minute după ce ați mâncat chipsuri, popcorn sau covrigei, ori folosiți o scobitoare pentru a înlătura resturile care pot rămâne în jurul dinților. Resturile de popcorn pot provoca apariția cariilor și probleme cu gingia;
- Beți sucul cu paiul pentru a evita expunerea maximă a dinților la acidul fosforic. O altă recomandare este să beți sucul cât mai repede și să nu-l lăsăți de-a lungul mai multor ore pentru că, astfel, expunerea dinților la acid se prelungește. Mai mult, încercați să clătiți gura cu apă după ce ați băut suc;
- Dacă vrei să beți totuși cafea, să aveți la îndemână și o sticlă de apă pentru a vă clăti gura imediat ce ați terminat cafeaua. În plus, încercați să mestecați gumă fără zahăr pentru a neutraliza pH-ul din gură;
- Clătiți-vă gura cu apă după ce ați terminat de băut alcool pentru a-l dilua. Dacă obișnuiți să consumați zilnic alcool, faceți în așa fel încât să aveți la dispoziție și câte un pahar de apă pentru fiecare pahar de băutură alcoolică;
- Printr-un consult medical, dentistul vă poate aplica un test de pH al salivei. Dacă nivelul pH-ului este de 5,5 sau sub această valoare, atunci sunteți mai expuși apariției cariilor. Trebuie să aveți mare grijă pentru că apariția cariilor este de cele mai multe ori insesizabilă;
- Adăugați în alimentația dumneavoastră carne de pui, somon și ouă, pentru a avea dinți mai puternici;
- Adăugați la paste spanac sau napi, pentru că aceste plante conțin fluoride care întăresc dinții.
- O igienă orală corectă implică o bună periere a dinților, cu paste de dinți indicate de medicul dentist care ar trebui să vă sugereze și tipul de periuță adecvată danturii dumneavoastră. Periajul se face de sus în jos și nu dintr-o parte în altă pentru a nu adânci și mai mult alimentele între dinți.;
- De asemenea, trebuie utilizată ața dentară după fiecare spălare pe dinți, apoi seara, înainte de culcare, nu uitați ca la finalul igienii orale să folosiți și apa de gură;
- Dușurile orale care au apărut recent pe piață sunt foarte bune pentru igiena orală, însă nu indispensabile.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024