Cele mai sănătoase fructe din lume
Consumul frecvent de fructe este o metodă excelentă de a-ți îmbunătăți sănătatea și de a reduce riscul diverselor afecțiuni. Fructele în general sunt surse foarte bune de vitamine și minerale, fiind în același timp bogate în fibre. De asemenea, aduc o gamă variată de antioxidanți, inculzând flavonoidele, substanțe cu un rol benefic recunoscut. O dietă în care incluzi fructele poate reduce riscul de dezvoltare a unor probleme grave de sănătate, cum ar fi diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare și inflamația cronică. Cum nu toate sunt la fel, iată care sunt cele mai sănătoase fructe!
05.04.2021
Timp estimat de citire:
7 minute, 5 secundeÎn cadrul unui studiu din 2014, s-a realizat un top al celor mai sănătoase fructe, pe baza conținutului nutritiv și a densității calorice. Lămâile au fost poziționate pe treapta întâi a podiumului, fiind urmate de căpșuni, portocale, lime și grepfrut.
Lista celor mai sănătoase 10 fructe din lume și beneficiile lor
1. Lămâile
Lămâile fac parte din familia citricelor și sunt folosite deseori ca remediu tradițional datorită beneficiilor pentru sănătate. Ca și alte fructe citrice, conțin din belșug vitamina C și alți antioxidanți. Aceștia din urmă sunt esențiali pentru sănătatea oricui, ei luptând contra influenței nefaste a radicalilor liberi, substanțe care afectează celulele. Se consideră că flavonoidele pe care le conțin lămâile au proprietăți antibacteriene, anticanceroase și antidiabetice. Citricele, incluzând și lămâile, conțin compuși activi numiți fitochimicale, care aduc beneficii sănătății. Acestea sunt: vitamina C, acidul folic, potasiu, pectinele.
Sucul de la o lămâie de numai 50 de grame conține în medie:
- 11 calorii
- 3 grame de carbohidrați
- 49 mg de potasiu
- 18, 6 mg de vitamina C
- 3 mg de calciu
- 0,1 g de fibre
Lămâile conțin, de asemenea, diverse vitamina din grupul B și vitamina A.
2. Căpșunile
Pe locul doi în top cele mai sănătoase fructe se situează îndrăgitele căpșuni, fructe care conțin multe vitamine și minerale. În particular, conțin o cantitate mare de antocianine, flavonoide care susțin sănătatea inimii. Fibrele și potasiul conținut de căpșuni pot, de asemenea, să influențeze, sănătatea cardiovasculară. Căpșunile, dar și alte fructe de pădure intens colorate, conțin un alt flavonoid cu efecte puternic antioxidante, numit quercitină, un compus cu rol antiinflamator. O porție alcătuită din numai 3 căpșuni mari conține aproximativ:
- 17 calorii
- 4 g de carbohidrați
- 1,1 g de fibre
- 9 mg de calciu
- 7 mg de magneziu
- 83 de mg de potasiu
- 31 mg de vitamina C
Căpșunile mai conțin tiamină, riboflavină, niacină, folat, vitaminele B 6, A și K.
3. Portocalele
Portocalele sunt fructe citrice dulci, pline de elemente nutritive valoroase. Se numără printre cele mai sănătoase fructe, o portocală de dimensiune medie acoperind întregul necesar de vitamina C pentru o zi al unui adult. O portocală de mărime medie conține aproximativ:
- 65 calorii
- 16 g de carbohidrați
- 3,5 g de fibre
- 60 mg de calciu
- 14 mg de magneziu
- 230 mg de potasiu
- 60 de mg de vitamina C
Vitamina C acționează ca un antioxidant puternic în organism. Este esențială pentru funcția sistemului imunitar și are un rol extrem de important pentru absorbția fierului din alimentele pe bază de plante. Organismul nu poate produce de unul singur vitamina C și are nevoie de un aport alimentar constant. Portocalele conțin totodată un nivel ridicat de pectine, un tip de fibre alimentare care ajută la menținerea sănătății colonului.
4. Limetele
Limetele (eng. lime) sunt fructe citrice care oferă numeroase beneficii sănătății. Ca și alte citrice, aduc o doză foarte bună de vitamina C, având beneficii antioxidante și antibacteriene. Sucul de la o singură limetă aduce aproximativ următorii nutrienți.
- 11 calorii
- 3 g de carbohidrați
- 6 g de calciu
- 4 mg de magneziu
- 51 mg de potasiu
- 13 mg de vitamina C
Sucul limetelor este un ingredient foarte bun de adăugat în salate sau diverse alte preparate. De asemenea, coaja poate fi utilizată pentru aromatizarea mâncărurilor.
5. Grepfrutul
Nu putea exista un top cele mai sănătoase fructe fără a include grepfrutul. Fie roz sau galben, grepfrutul aduce numeroși nutrienți benefici. O jumătate de grepfrut conține cu aproximație:
- 50 de calorii
- 13 g de carbohidrați
- 2 g de fibre
- 27 g de calciu
- 11 g de magneziu
- 166 g de potasiu
- 38 g de vitamina C
Flavonoidele prezente în grepfrut pot ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer, la scăderea inflamației și la prevenirea obezității. Datorită indicelui glicemic redus și prezenței fibrelor, grepfrutul este frecvent recomandat în dieta persoanelor cu diabet.
6. Murele
Ca și alte fructe de pădure, murele conțin substanțe antioxidante puternice. Totodată, având multe semințe, aduc și o cantitate ridicată de fibre, protejând sănătatea sistemului digestiv. O jumătate de ceașcă de mure conțin aproximativ:
- 31 de calorii
- 7 g de carbohidrați
- 4 g de fibre
- 21 mg de calciu
- 14 mg de magneziu
- 117 mg de potasiu
- 15 mg de vitamina C
Consumă-le proaspete, adăugate în iaurturi la micul dejun sau deserturi, sau congelate, în diverse smoothie-uri.
7. Merele
Merele își merită locul în top cele mai sănătoase fructe, fiind o pline de vitamine și minerale și bogate în fibre. Conțin o cantitate apreciabilă de pectine, fibre cu efecte benefice pentru sănătatea intestinală. Un măr de dimensiuni medii conține aproximativ:
- 95 de calorii
- 25 g de carbohidrați
- 4 grame de fibre
- 195 mg de potasiu
- 11 mg de calciu
- 8 mg de vitamina C
Cercetările au demonstrat de-a lungul timpului că există o legătură între consumul regulat de mere și un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, diabet și anumite forme de cancer. Merele au și un nivel ridica de quercitină, un antioxidant cu proprietăți anti-cancerigene.
8. Rodiile
Rodiile sunt considerate de mulți specialiști super-alimente. Sunt bogate în antioxidanți și polifenoli, care ajută la combaterea stresului oxidativ. Pentru a te bucura și de beneficiile fibrelor este indicat să consumi rodiile cu tot cu semințe. O rodie conține cu aproximație:
- 234 calorii
- 52 g de carbohidrați
- 11 g de fibre
- 650 mg de potasiu
- 28 mg de calciu
- 28 mg de vitamina C
O rodie conține și jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina K, un nutrient necesar pentru sănătatea sistemului osos. Datorită conținutului ridicat de polifenoli, au fost asociate unui risc mai scăzut de a dezvolta boli neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson.
9. Ananasul
Ananasul este un fruct exotic care poate ajuta la reducerea inflamației și la creșterea normală a țesuturilor. Conține un compus active, numit bromelaină, pe care multe persoane îl iau ca supliment alimentar pentru diverse proprietăți benefice. Bromelaina pare a ajuta la reducerea inflamației în caz de sinuzită, însă este nevoie de mai multe cercetări. O felie medie de ananas proaspăt conține în medie:
- 42 calorii
- 11 g de carbohidrați
- 1,2 g de fibre
- 92 mg de potasiu
- 40 mg de vitamina C
- 11 mg de calciu
10. Bananele
Bananele sunt recunoscute pentru conținutul lor bogat în potasiu. O banană medie aduce în jur de 400 mg dintr-o doză zilnică recomandată de 4500 de mg. Potasiul este un mineral care ajută la controlul ritmului cardiac și al presiunii sangvine. Bananele sunt o sursă bună de energie, conținând 105 calorii și 26 grame de carbohidrați. Cantitatea ridicată de fibre, de 3 g, poate ajuta în caz de probleme digestive. O banană de dimensiune medie conține:
- 1,2 g proteine
- 6 mg de calciu
- 32 mg magneziu
- 10 mg de vitamina C
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024