Cele mai simple rețete de clătite de dietă
Clătitele și dieta pot părea, la prima vedere, noțiuni diametral opuse. Ei bine, nu e musai să fie așa! E drept, o rețetă de clătite clasică poate conține multe calorii, mai ales dacă e „înnobilată” cu un topping generos. Se poate însă și altfel. În definitiv, orice rețetă de clătite poate fi modificată și adaptată pentru a fi mai prietenoasă cu silueta.
03.04.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 32 secundeCu toții iubim clătitele, nu-i așa? Sunt un desert delicios și ușor de preparat. În plus, există atât de multe variante încât nu te vei plictisi niciodată de ele! Singura problemă în ceea ce le privește este impactul pe care îl pot avea asupra balanței calorice și, implicit, asupra controlului ponderal.
Pentru că știm că ai vrea să-ți bucuri papilele gustative mai des și fără vinovăție, am adunat o colecție de rețete de clătite sănătoase și cu puține calorii. Le poți alterna și savura după pofta inimii.
Rețetă de clătite, cu doar 3 ingrediente
De departe cea mai simplă rețetă de clătite, pe care o poți include fără rezerve în meniu, chiar și atunci când ții o dietă de slăbit, este cea cu fulgi de ovăz, lapte de migdale și banane. Este o reală găselniță, fiind potrivită și pentru cei care țin post sau urmează o dietă vegană, dar și pentru cei care evită consumul de gluten.
Ce găselniță! Acest amestec de clătite este o versiune vegană, fără ouă și fără gluten, ușoară și gustoasă, cu o mulțime de opțiuni pentru adăugiri și fără adaos de zahăr.
Ingrediente necesare pentru 4 porții:
- 3 căni de fulgi de ovăz fini
- 2 ¼ cănci de lapte de migdale neîndulcit
- 2 banane bine coapte, de dimensiuni medii
Mod de preparare:
Pe lângă faptul că are o compoziție simplă, această rețetă de clătite se și prepară foarte ușor. Pune toate ingredientele într-un blender și mixează totul până la omogenizare. Încinge o tigaie antiaderentă la foc mediu și începe să le gătești. Pune cam câte ⅓ de cană de compoziție pentru fiecare clătită.
Pentru început, pune doar o clătită la gătit pentru a vedea dacă trebuie să modifici nivelul de căldură. În momentul în care apar bule pe margini, întoarce clătita pe cealaltă parte și las-o apoi pe foc până când devine aurie. În cazul în care compoziția se lipește, poți unge un tigaia cu un pic de unt de cocos.
Valori nutriționale:
O porție din această rețetă de clătite are circa 279 de calorii.
Rețetă de clătite cu făină de hrișcă
Pentru a-ți crește aportul de substanțe nutritive și fibre dietetice, alege rețeta de clătite cu făină de hrișcă. Vorbim aici de unul dintre cele mai sănătoase tipuri de făină, pe care poți miza în programele de scădere în greutate. Trebuie să știi însă că pentru această rețetă de clătite, trebuie să-ți rezervi ceva mai mult timp, prepararea ei fiind un pic mai laborioasă. Rezultatul merită însă, din plin, efortul.
Ingrediente necesare pentru 2 porții:
- ½ de cană de făină de hrișcă
- 1 portocală de dimensiune medie
- ½ de linguriță de cardamom
- ¼ de linguriță de bicarbonat de sodiu
- ½ de linguriță de praf de copt
- ½ de cană de chefir simplu
- ¼ de cană de iaurt grecesc degresat
- 1 ou mare
- ½ de linguriță de esență de portocale
Mod de preparare:
Pentru a pregăti această rețetă de clătite, vei începe cu raderea cojii de portocală, pe care o vei pune deoparte. Vei continua apoi cu îndepărtarea restului de coajă, astfel încât să nu rămână deloc pieliță albă. Portocala curățată se taie pe jumătate, apoi fiecare jumătate se feliază fin.
Într-un castron încăpător, pune făina de hrișcă, 1 lingură de coajă de portocală, cardamomul, praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Separat, amestecă bine, într-un bol, chefirul, iaurtul, oul și esența de portocale. Adaugă ingredientele umede la cele uscate și amestecă, folosind un tel, până când aluatul este omogen.
Clătitele se gătesc într-o tigaie antiaderentă, la foc mediu. Din compoziția obținută trebuie să rezulte patru bucăți, cu un diametru de circa 15 cm.
Clătitele se servesc cu felii de portocală și, opțional, cu o lingură de iaurt și un strop de sirop de arțar.
Valori nutriționale:
O porție din această rețetă de clătite are circa 253 de calorii.
Rețetă de clătite pufoase
Cu o textură fină și aerată, această rețetă de clătite va ajunge rapid în topul preferatelor tale. Secretul „pufoșeniei” constă în baterea temeinică a albușurilor, dar și în cernerea făinii de mai multe ori. În timpul cernerii, făina este înfoiată și devine saturată cu oxigen, ceea ce îmbunătățește interacțiunea cu celelalte componente ale aluatului. Pe de altă parte, făina integrală din compoziție le asigură un indice de sațietate crescut, pentru a te ajuta să-ți ții în frâu apetitul.
Ingrediente necesare pentru 4 porții:
- 50 g de făină albă
- 50 g de făină integrală
- 1 linguriță de praf de copt
- 2 ouă, separate
- 150 ml lapte degresat
Mod de preparare:
Începe prin a cerne făina de cel puțin două ori. Așa cum am precizat anterior, reprezintă un pas esențial în această rețetă de clătite. Transferă făina cernută împreună cu praful de copt, într-un castron încăpător. Adaugă gălbenușurile de ou și un strop de lapte, apoi amestecă bine până când obții o pastă groasă. Adăugă restul de lapte puțin câte puțin, pentru a nu face cocoloașe în aluat.
Cel de-a doilea pas important în această rețetă de clătite constă în baterea albușurilor până când sunt transformate într-o spumă densă. Acestea trebuie încorporate apoi cu mișcări largi în aluat, pentru a evita spargerea bulelor și de aer și scăderea în volum a compoziției.
Încinge o tigaie cu înveliș antiaderent la foc mediu și gătește clătitele, rumenindu-le pe ambele părți. Din compoziția obținută, trebuie să obții 12 bucăți, cu un diametru de aproximativ 10 cm.
Valori nutriționale:
O porție din această rețetă de clătite are circa 215 calorii.
Atenție mare la topping-uri
Indiferent de rețeta de clătite aleasă, ai grijă să nu exagerezi cu topping-ul. Oricât de puține calorii n-ar avea clătitele, dacă le consumi cu cremă de ciocolată, multă frișcă și tot felul siropuri, îți vei pune silueta în pericol. Ca acest lucru să nu se întâmple, optează în schimb pentru iaurt grecesc cu conținut scăzut de grăsime, fructe proaspete, un strop de sirop de arțar, miere lichidă sau sau chiar un pic de unt de migdale. În felul acesta, rețeta de clătite va avea un plus de savoare fără a compromite dieta.
Biscuiți cu fulgi de ovăz: rețete și secrete
16.05.2024