Celulita, bat-o vina!
Celulita inseamna depuneri de grasime mai ales in jumatatea inferioara a corpului: abdomen, coapse, solduri, fese. Cercetari recente au aratat ca celulita este produsa atat de modificari ale tesutului gras, cat si ale tesutului conjunctiv.
28.10.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 7 secundeCelulita este favorizata de lipsa exercitiului fizic mai ales cand este combinata cu o dieta bogata in grasimi, aditivi alimentari, conservanti, cafea sau alcool. Exercitiile fizice sunt indispensabile unei bune circulatii sanguine si limfatice. Celulita, in afara aspectului estetic neplacut, poate avea si simptome cum ar fi senzatia de greutate in picioare, dureri la apasarea sau la masajul regiunilor afectate.
Tratamentul celulitei
Metodele hormonale au ca obiectiv reducerea nivelului crescut de estrogeni. Ele sunt destul de periculoase prin efectele adverse serioase pe care le au si de aceea nu trebuie folosite pe scara larga.
Exercitiul fizic constant este o metoda efficienta de combatere a celulitei deoarece in timpul activitatii fizice se ard grasimile si se imbunatateste circulatia sanguina si limfatica. In plus, prin transpiratie se elimina o parte din toxine. Foarte indicata este activitatea fizica sub forma de fitness pentru ca se adreseaza, prin exercitii specifice, direct zonelor afectate de celulita. In acest fel este metabolizata grasimea din regiunea respectivea si transformata in tesut muscular.
Dieta anticelulita
Dieta este foarte importanta in lupta cu celuita. Trebuie reduse: grasimile, mezelurile, conservele, alcoolul, tutunul. Se vor consuma, pe cat posibil, alimente cat mai naturale si mai proaspete pentru a reduce aportul de toxine si radicali liberi. Se vor consuma aproximativ 2-2,5 litri de apa plata pentru a ajuta la eliminarea acestora.
Creme si masaj
Cremele anticelulitice sunt bune deoarece ard grasimea de sub tegumentul pe care sunt aplicate. Pentru o eficienta mai mare, aplicarea acestora este bine sa fie insotita de un masaj pentru ca acesta ajuta la o mai buna absorbtie a cremelor si imbunatateste circulatia sanguina la nivel local. Atentie insa ca unele produse pot da arsuri sau alergii cutanate, in aceste cazuri este recomandata si necesara intreruperea aplicarii lor.
Un alt tratament anticelulitic mai modern este mezoterapia care consta in injectarea de mici cantitati (hemeopatice) de medicamente imediat sub tegument, ducand la imbunatatirea circulatiei sanguine si limfatice. Tratamentul chirurgical al celulitei se numeste lipoaspiratie, ethnica prin care se indeparteaza mecanic, prin aspiratie, cantitatea de grasime in exces de pe zona aleasa. Avantajul metodei este acela ca e efficienta. Dezavantajele sunt costul ridicat si recidiva celulitei, deoarece lipoaspiratia rezolva doar efectul (cumularea de grasime) nu si cauzele, acestea, ramanand in continuare, duc la formarea de noi depozite de grasime.
Dr. Corina Popescu, medic specialist medicina generala
Medsana Bucharest Medical Center
Tel.: 9607, 410 86 43, 410 85 43, 410 84 59.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024