Chef Aida Parascan: „Copiii mei nu vor sa manance fast-food, chiar daca le-as da!”
Aida Parascan este unul dintre cei mai apreciati chefi din Romania, insa nu doar gastronomia ii ocupa tot timpul. Aida s-a dedicat si cunoasterii terapiei energetice reiki, iar din 1 octombrie, cunoscuta specialista in domeniul gastronomiei gazduieste la TVR 2 emisiunea culinara „Chef de vedete”.
05.11.2018
Timp estimat de citire:
3 minute, 15 secundeAida Parascan a castigat in 2013 cel de-al doilea sezon al show-ului culinar “Master Chef”. La 37 de ani, Aida are trei copii pe care ii creste singura si de care este extrem de mandra. Gianina care are 16 ani, Samuel, 10 ani, si Emilia, 7 ani, o mai ajuta la bucatarie, insa nu sunt pasionati de gatit, ci doar de mancat.
Slab sau Gras: Esti mama a trei copii. Cum reusesti sa iti imparti timpul intre ei, televiziune si celelalte pasiuni?
Aida Parascan: Il impart in mod egal sau cel putin asa imi place sa cred. Bineinteles ca sunt zile cand copiii au mai multa nevoie de atentie si sunt zile in care munca imi ocupa cea mai mare parte din timp, dar per ansamblu cred ca am ajuns la un echilibru. Stiu care imi sunt prioritatile si traiesc in prezent. Lucrul principal care ma preocupa zi de zi este „ce am de facut ACUM”, de restul pot sa ma ocup cand le vine randul.
Cum este sa fii mama a trei copii de varste diferite, sa le gatesti sanatos si sa le impaci preferintele in fiecare zi?
Este extrem de dificil, dar nu imposibil. Exista si momente de tensiune, dar acolo unde exista iubire sunt sigura ca totul poate fi rezolvat. La pranz nu gatesc pentru ca sunt la munca, dar cina o luam mereu impreuna, cu mici exceptii, cand am evenimente. Sunt o mama care isi alinta copiii, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le gatesc trei feluri de mancare la o masa pentru ca au mofturi. Stabilesc ce vor manca, ii anunt, dupa care ma apuc de gatit si, cand e gata, mancam.
Mai faci compromisuri alimentare, mergeti la fast-food?
La pranz mancam mancare gatita, dar nu de mine. Ei nu vor sa manance fast-food pentru ca, de fiecare data cand au mancat, s-au simtit rau, drept urmare si sa vreau sa le dau asa ceva, nu vor ei!
Cum arata meniul preferat al „doamnei Master Chef”?
Simplu. O supa crema de rosii cu lapte de cocos, midii in sos de rosii, ton rosu invelit in seminte mixte, ca desert lava cake cu inghetata de vanilie si menta.
Ai avut vreodata probleme cu greutatea?
De fiecare data cand am fost gravida am ajuns la 90 de kg.
Ce recomandari culinare ai pentru mamicile de copii mofturosi?
Sa le dea sa manance altceva doar dupa ce au gustat ele din acea mancare. Copiii se educa prin exemplu, ei vor manca tot ce mancam si noi. Daca ne aud pe noi, parintii, sau pe cei cu care isi petrec timpul in mod normal ca nu ne place un anumit aliment, atunci il vor refuza si ei.
Ai vreo reteta magica care „prinde” la orice copil? Gustarele sanatoase?
Merele coapte cu scortisoara si inghetata sunt perfecte pentru orice anotimp.
Cum ar arata, in viziunea ta, meniul ideal pentru o zi din viata unui copil de scoala primara?
Mic dejun: omleta si salata sau pancake cu sirop de artar. Gustare: un fruct de sezon. Pranz: peste cu legume. Gustare: fruct. Cina: paste cu legume.
Care este reteta ta preferata pe care o poti pregati in 15 minute? O poti dezvalui cititorilor nostri?
Midii in sos rosu
- 1 kg midii
- 3 catei de usturoi
- 30 ml sos rosii
- busuioc
- oregano
- ulei de masline
- paine prajita
Se spala si se curata midiile. Intr-o tigaie punem cateva linguri de ulei in care adaugam usturoiul pe care l-am curatat si apoi l-am zdrobit. Adaugam apoi midiile si le acoperim cu capac pana se deschid, dupa care luam capacul si adaugam sosul de rosii si condimentele. Fierbem aproximativ 5 minute dupa care punem in boluri si servim cu paine prajita. Pofta buna!
Cristina Dudau
Geanina Ilieș: “Îmi place foarte mult ciocolata, dar nu înseamnă că o mănânc zilnic”
25.02.2020