Chef Catalin Scarlatescu: „De cand am slabit, ma simt ca la 17 ani”
Catalin Scarlatescu, unul dintre cei trei jurati ai emisiunii „Chefi la cutite”, este omul care s-a „nascut in bucatarie” si care are in spate o experienta de peste 20 de ani, devenind vedeta TV de astazi.
16.11.2017
Timp estimat de citire:
4 minute, 45 secundeCel mai dur jurat si, totodata, cel mai iubit, a acceptat provocarea noastra de a-si deschide sufletul intr-un interviu acordat in exclusivitate, demonstrand ca este un barbat sensibil, puternic si motivat, pentru care dragostea, munca si perseverenta sunt esenta vietii. Afla mai multe despre super-cheful de la Antena 1 dintr-un interviu special.
Slab sau Gras: Cum au fost inceputurile acestei cariere? Ce iti amintesti despre primul contact cu aceasta lume?
Catalin Scarlatescu: Lumea bucatariei este fascinanta, insa pe cat e de frumoasa, pe atat e de grea. Imi aduc aminte ca am muncit extrem de mult pana sa ajung aici, au existat multe zile de lucru fara concediu si multe weekenduri petrecute doar la bancul de lucru.
Care a fost primul preparat gatit de tine?
Am pregatit atat de multe preparate si am experimentat atat de multe bucatarii, incat nu pot sa-mi amintesc unul exact. Stiu doar ca prin clasa a III-a sau a IV-a am pregatit o mancare de cartofi cu bunica mea la telefon, reteta ei proprie.
Care e cel mai bun sfat culinar pe care l-ai primit vreodata?
Sa muncesc, sa nu ma dau la o parte si sa aleg drumul mai dificil, pentru ca atunci te formezi si doar asa reusesti. Pana sa ajungi „chef” treci prin foarte multe, iar cand te-ai confruntat deja cu toate nu te mai incurca nimic!
De departe esti juratul cu cea mai mare priza in randul participantelor la „Chefi la cutite”, ai cele mai multe fane! Cum te simti fiind atat de apreciat de doamne?
Ma simt extraordinar. Pe langa faptul ca transformarea fizica ma face sa ma simt ca la 17 ani, sunt foarte magulit de aprecierile concurentelor.
Care este „reteta” unei emisiuni de succes?
Trei jurati fantastici, un producator incredibil si o echipa de vis!
Care e piesa ta de rezistenta, „signature dish”, cu care impresionezi pe oricine, oricand?
Pot sa impresionez prin orice reteta. Dar daca as alege un singur preparat, ar fi scoicile sau mancarea pe baza de peste.
De unde aceasta transformare uluitoare? Ce te-a determinat sa slabesti?
Am luat o decizie clara ca vreau sa schimb ceva, iar motivul principal a fost sanatatea. Nu trebuie sa facem niciodata rabat de la calitate in viata: este foarte important sa fim constienti de alimentele pe care alegem sa le mancam si de cantitatea pe care o mancam. Sanatatea si starea generala de bine sunt principalele motive pentru care am ales sa-mi schimb modul de viata.
„Inainte, cand mancam, era vorba despre calitate si cantitate, iar acum ma rezum doar la calitate.”
Care a fost procesul, concret…
Daca in trecut mancam portii mai mari, acum ma rezum la o cantitate mult mai mica, pe care o savurez incet si care ma satura mai repede. Reducerea cantitatii este drumul spre succes. Si la fel de important este sa mesteci foarte bine fiecare bucata, sa nu te repezi in preparat. Savureaza-l si bucura-te de gustul lui.
Care este alimentatia ta, azi?
Inainte era vorba despre calitate si cantitate, iar acum ma rezum doar la calitate. Prepar si mananc, dar mananc mult mai putin, ciugulesc. Acesta este singurul secret.
Ce ai putea sa mananci in fiecare zi fara sa te saturi?
Imi place mancarea buna, dar pestele este preferatul meu. As putea sa mananc peste in orice zi si la orice ora. La fel de mult apreciez branza de buna calitate si vinul austriac.
„Sanatatea si starea generala de bine sunt principalele motive pentru care am ales sa-mi schimb modul de viata.”
Care este cea mai mare greseala pe care o poate face un bucatar?
Cea mai mare greseala a celor care vor sa intre in bucatarie este ca nu au rabdare sa creasca pas cu pas si sa munceasca foarte mult. Perseverenta, dedicarea si ambitia te ajuta, dar trebuie sa incepi de jos, sa nu sari nicio etapa, iar prin unele sa treci chiar de doua ori. Este vorba de foarte multa munca la mijloc. Ca sa ajungi un bucatar bun trebuie sa treaca timp peste tine, sa acumulezi multa experienta.
Numeste un preparat/aliment care sa descrie femeia…
Femeia este precum un dish rafinat cu un plating impecabil.
De cate ori pe saptamana faci sport si care sunt sporturile tale preferate?
De doua ori pe saptamana ajung in sala de sport si fac cardio pe banda.
Ce alte pasiuni mai ai?
Sailingul ma fascineaza! Mi-am luat deja permis, l-am obtinut in mai multe etape si urmatorul pas este sa detin clasa A, ce mi-ar permite sa ma plimb in jurul lumii. Asadar, daca nu ma gasiti in bucatarie… sunt pe mare.
Care au fost cele mai ciudate alimente pe care le-ai mancat?
Am incercat pana si experientele culinare ,,extreme” ale Asiei, doar ca sa ma conving de gust. De la gandaci, pana la serpi sau scorpioni.
Ce proiecte ai pentru urmatoarea perioada?
Curand vom extinde Festivalul Gustului Romanesc, pentru ca anul viitor plecam in 10 locatii diferite. Sunt indragostit de mancarea traditionala, de tot ce inseamna Romania si nu am ratat vreo ocazie de a strabate tara si a cauta oameni minunati care pregatesc mancare delicioasa, autentica. Asa a luat nastere acest festival, care de la anul va prinde si mai mult aripi.
Un gand bun pentru cititorii Slab sau Gras?
Sa continue sa va citeasca, sa fie cu ochii pe cei mai simpatici jurati si pe emisiunea „Chefi la cutite”!
„Pe langa faptul ca transformarea fizica ma face sa ma simt ca la 17 ani, sunt foarte magulit de aprecierile concurentelor.”
Foto: Mihai Stetcu
Text: Alexandra Lupu
Geanina Ilieș: “Îmi place foarte mult ciocolata, dar nu înseamnă că o mănânc zilnic”
25.02.2020