Chef Florin Dumitrescu, intre paradisul culinar si iadul bucatarilor
Abia asteptam sa-l reintalnim pe chef Florin Dumitrescu, efervescent si razvratit cum il stim, in cel mai dur si antrenant show culinar, Hell’s Kitchen, care se va difuza din toamna pe Antena 1. Dar pana atunci te invitam sa citesti interviul de mai jos in care Florin ne dezvaluie cum putem manca gustos cand tinem dieta, de ce mancatul este mai mult decat o nevoie, dar si cum arata meniul unui chef intr-o zi obisnuita.
16.09.2014
Timp estimat de citire:
5 minute, 12 secundeCiteste un interviu savuros cu Chef Florin Dumitrescu.
Slab sau Gras: Din toamna vei face parte din juriul Hell’s Kitchen, show culinar care se va difuza pe Antena 1. Spune-ne cateva cuvinte despre formatul emisiunii, de ce ar trebui sa urmarim Hell’s Kitchen?
Florin Dumitrescu: Nu stiu daca ati urmarit emisiunea lui Gordon Ramsey, Hell’s Kitchen este un format dur, in care se munceste pe bune si in care concurentii traiesc pe pielea lor viata intr-o bucatarie profesionista. Stilul caracteristic noua, juratilor, nu va pieri, pentru ca noi asa suntem si in realitate, ca bucatari. Iar Hell’s Kitchen este mai mult decat un cooking show. Cei de acasa trebuie sa retina ca in primul rand este un reality show, care supune concurentii unor probe dure, specifice vietii in bucataria profesionista. Insa vor exista si recompense surprinzatoare pentru echipele care vor castiga probele fiecarei editii. Plus ca punem la bataie cel mai mare premiu la un show de gen, adica nu mai putin de 80.000 de euro si un conctract intr-un restaurant de top din Capitala.
Slab sau Gras: Cum a fost pentru tine trecerea de la MasterChef la Hell’s Kitchen?
Florin Dumitrescu: Provocatoare. Daca la MasterChef am lucrat cu pasionati de gatit, aici vom avea de-a aface atat cu amatori, cat si cu profesionsiti, astfel ca si pentru noi, juratii, formatul va fi o provocare.
Slab sau Gras: Ideea de „iad al bucatarilor” tinde sa ne sperie putin. Ce se va intampla atat de rau la acest show incat a fost denumit asa?
Florin Dumitrescu: Faptul ca acest show arata secunda cu secunda viata unui bucatar profesionist e de ajuns ca el sa-si merite acest titlu. Noi, bucatarii, asa traim zi de zi, suntem intr-o continua miscare si presiune cat timp ne aflam in bucatarie. Nu e deloc usor sa lucrezi intr-o bucatarie de restaurant, aceasta este intotdeauna un camp de lupta.
Slab sau Gras: Care este profilul concurentului care ar trebui sa se inscrie la Hell’s Kitchen?
Florin Dumitrescu: In opinia mea, concurentii ar trebui sa fie genul de oameni care sa poata functiona in conditii de stres, cu nervii intinsi la maximum, genul de oameni carora nu le este teama sa isi testeze limitele si sa dea ce au mai bun in bucatatrie, sa isi traiasca fiecare secunda in bucatarie ca si cum ar fi ultima. Sa aiba curaj, sa fie onesti cu ei si cu ceilalti, sa iubeasca bucataria si mancarea.
Slab sau Gras: Cum arata meniul tau intr-o zi obisnuita?
Florin Dumitrescu: Imi incep toate diminetile cu o cafea si cativa biscuiti. In drum spre restaurant ma opresc sa mananc un ecler la cofetaria unui prieten, apoi iau pranzul de regula cu personalul de la restaurant. Mancam impreuna fie o ciorba, fie o supa de pui, de exemplu, o carne fripta cu salata, etc. Iar acasa tind sa mananc mancarea fiicei mele pentru ca este foarte sanatoasa si astfel imi mai tin in frau poftele culinare care ameninta sa se transforme in surplus de kilograme.
Slab sau Gras: De ce crezi ca in ciuda faptului ca toti stim despre problemele pe care le aduce consumul de junk-food, cozile cele mai mari le vedem acolo unde este comercializat acest tip de mancare?
Florin Dumitrescu: Pentru ca, din pacate, cei care comercializeaza junk-food sunt singurii care pot pastra acelasi gust al mancarii – indiferent de cat de prost, nesanatos, nociv ar fi el – in orice colt al lumii. Iar pretul pe care il practica de cele mai multe ori este unul convenabil. Astfel ca mancarea de tip junk-food devine de multe ori singura varianta de compromis, la un pret rezonabil, pentru cei care nu isi permit sa manance la restaurante ceva mai scumpe sau sa gateasca ceva bun, sanatos, gourmet la ei acasa.
Slab sau Gras: Daca ai putea sa schimbi o preconceptie a oamenilor despre gatit/mancat, care ar fi aceea?
Florin Dumitrescu: Sa guste mancarea inainte sa ii puna sare, sa fie deschisi la nou, pentru ca de regula romanii nu prea sunt dispusi sa incerce mancaruri noi.
Slab sau Gras: Cum putem sa mancam gustos cand tinem dieta?
Florin Dumitrescu: Alegand ingrediente de buna calitate, folosind condimente, sarea si piperul nu sunt interzise in nicio dieta atata timp cat nu sunt in exces. Iar ingredientele de buna calitate au un gust atat de savuros incat necesita doar un parfum de condimente.
Slab sau Gras: Ce inseamna mancarea pentru tine, dincolo de nevoia primara de a ne hrani?
Florin Dumitrescu: Inseamna tot. Viata mea se invarte in jurul mancarii, starea mea de spirit, zilele mele sunt bune sau rele in functie de mancare. Si mai cred ca mancarea e ceva ce ne leaga de trecut foarte mult, de radacinile noastre. In mod inconstient, atunci cand alegi sa mananci ceva faci niste asocieri cu amintiri, oameni, locuri. In plus, mancarea este un prilej de socializare, ce poate fi mai frumos decat sa te strangi cu familia sau prietenii in jurul mesei? Mancarea leaga oamenii, asa cum la fel de bine poate naste orgolii nebanuite.
Chef Florin Dumitrescu pe scurt:
Felul preferat din bucataria romaneasca…ciorbele de zarzavat.
Micul dejun de astazi a fost… cafea si doi biscuiti cu cereale.
Daca as putea gati pentru orice personalitate din lume, aceasta ar fi… Radu Anton Roman. I-as gati placinta de berbecut.
Bucatarul preferat este… Marie-Antoine Carême. A fost bucatar al Curtii franceze pe la inceputul anilor 1800, considerat unul dintre primii chefi de renume international, supranumit si regele bucatarilor sau bucatarul regilor.
Orasul din lume unde se mananca cel mai bine este… Lyon. Este patria gastronomiei. Acum gateste acolo Paul Bocuse, regele gastronomiei mondiale la ora actuala, cel care a pus bazele gastronomiei asa cum o stim astazi.
Bianca Badescu
Geanina Ilieș: “Îmi place foarte mult ciocolata, dar nu înseamnă că o mănânc zilnic”
25.02.2020