Chef Florin Dumitrescu: „Secretul este sa gatesti cu inima, traind tot procesul atent si prezent”
Spune ca ingredientele sunt de baza. Sunt cele care dau consistenta, culoarea si gustul unui fel de mancare. Adevarata savoare insa este data intotdeauna de experientele prin care treci pentru prepararea lui. Vorbele ii apartin celebrului bucatar Florin Dumitrescu, unul dintre cei mai efervescenti si intransigenti jurati in cadrul show-urilor culinare de televiziune. Ce altceva ne-a mai dezvaluit, te invitam sa afli in randurile de mai jos.
03.08.2016
Timp estimat de citire:
3 minute, 20 secundeSlab sau Gras: Sa mananci gustos si sanatos in zilele noastre poate fi o adevarata provocare. Cum sa-i facem fata?
Chef Dumitrescu: Totul incepe cu alegerea ingredientelor. Pentru a ne bucura de o mancare gustoasa si in acelasi timp sanatoasa, trebuie sa gatim cu ingrediente proaspete si de calitate, asa cum sunt fructele si legumele de sezon, puiul si curcanul de tara, somonul de Alaska etc. Am observat ca majoritatea oamenilor fac cumparaturi in weekend sau chiar o data la doua saptamani, cand merg intr-un hipermaket si cumpara totul pentru o perioada mai mare de timp. Va recomand sa nu faceti asa. Niciun frigider din lume nu pastreaza legumele sau fructele proaspete atata timp.
Din cele observate pana acum, care ar fi cele mai frecvente greseli in materie gastronomica la romani?
Romanii inca gatesc cu mult ulei si folosesc multe prajeli. Legumele innabusite, pestele gatit la aburi, carnea si fructele de mare pe plita, impreuna cu cateva condimente si ierburi aromate sunt extrem de gustoase si sanatoase.
Ca tot am vorbit de ingrediente, care e cel pe care-l folosesti cel mai des? Care sunt motivele?
Untul. Gatesc in stil frantuzesc si, da, folosesc cam mult unt.
Orice bucatar are un preparat de care este foarte mandru, o „Mona Lisa” a lui. Care crezi ca-i cea mai gustoasa reteta inventata de tine?
As mentiona doua retete: placinta de berbecut si Pomme du Sima. Ambele au niste povesti frumoase in spate. Le-am descris in amanunt, atat retetele, cat si povestile, in cartea mea „Gateste cu mine” si va invit sa le descoperiti, rasfoind-o.
De unde te inspiri atunci pregatesti o farfurie?
Ma inspira multe, de la amintiri, pana la starile de moment, condimente, ierburi sau combinatiile de gusturi care imi vin cateodata, pur si simplu.
Care e cel mai bun preparat gustat vreodata? De cine a fost facut?
De departe cel mai cel, a fost un foie gras pe care l-am mancat la Paris, in restaurantul lui Robuchon.
Ce sfaturi ai avea pentru cei care isi propun sa se apuce de gatit?
Luati-va cateva ustensile de calitate, o carte care va inspira si curaj. Cu cat gatiti mai mult, cu atat veti capata experienta si incredere in ceea ce faceti. Apoi, cand deja stiti bazele, o sa vina si inspiratia. Insa nu aceasta este ceea ce conteaza cel mai mult. Secretul este sa gatesti cu inima, traind tot procesul atent si prezent.
Cum iti explici ca o reteta gatita intocmai de persoane diferite are alt gust?
E foarte simplu: fiecare persoana are stilul ei de a gati. Doi bucatari foarte buni cu aceleasi ingrediente si reteta vor gati diferit. E vorba despre stil, gramaj, instinct si mai ales energia fiecaruia.
Suntem in plina vara. Ce iti place sa gatesti/mananci in aceasta perioada?
Vara mananc multe salate, humus si in serile racoroase imi plac gratarele cu prietenii.
Ofera-ne o reteta rapida si delicioasa, de sezon.
Avocado, mango, crudo si parmezan ar fi o optiune buna. Nu necesita mult timp la preparare, insa este nevoie de atentie la cumparaturi si rabdare, sa isi faca frigiderul treaba cum trebuie. Iata ingredientele pentru 4 portii: avocado (1 buc.), mango (1 buc.), prosciutto crudo (150 g), parmezan (80 g), ulei de masline (25 ml), piper negru boabe, sare grunjoasa. Taiem avocado in jumatate si scoatem continutul cu o lingura. Taiem jumatatea de avocado julienne gros. Mango se curata si se taie la fel, julienne gros. Cumparam prosciutto crudo gata feliat, iar parmezanul il putem taia cum ne vine. Important este ca in momentul in care aranjati farfuria sa va folositi de aceste culori dupa bunul plac.
Natalia Talmacec
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024