Cinci rețete delicioase de burger vegetal pentru perioada postului
Burgerul vegetal este o alternativă mai sănătoasă la burgerul clasic, încadrat în categoria alimentelor fast-food care nu sunt foarte recomandate din cauza conținutului de grăsimi saturate și grăsimi trans, dar și a numărului mare de calorii. Așa se face că promotorii dietelor sănătoase au lansat în ultimii ani o serie de rețete de burger vegetal care au câștigat rapid în popularitate. Totodată, interesul pentru astfel de rețete de burger vegetal crește în apropierea posturilor importante de peste an, când nu se consumă carne și nici alte produse de origine animală.
18.07.2018
Timp estimat de citire:
7 minute, 13 secundePentru că ne apropiem de postul Crăciunului dar și pentru că unul din scopurile noastre este să promovăm dietele sănătoase, îți prezentăm în cele ce urmează cinci rețete de burger vegetal pe care să le încerci în perioada următoare.
Burger vegetal cu ciuperci pleurotus
Ciupercile pleurotus sunt un ingredient pe care îl vei întâlni în multe rețete vegetariene, inclusiv cele de burger vegetal, întrucât au o textură asemănătoare cărnii și sunt un înlocuitor perfect pentru aceasta. Pentru 5 porții de burger vegetal cu ciuperci pleurotus ai nevoie de:
- 100 de grame de ciuperci pleurotus;
- O ceapă albă;
- 3 cepe verzi;
- O conservă de fasole roșie;
- 3-5 căței de usturoi;
- Câteva fire de pătrunjel;
- O lingură de ulei;
- 5 frunze de salată verde;
- O roșie;
- 1-2 castraveți murați;
- Ketchup;
- Maioneză vegetală sau sos de usturoi;
- Sare și piper;
- 5 chifle.
Mai întâi se prepară chifteaua pentru burgerul vegetal, scop în care ciupercile, ceapa, pătrunjelul și usturoiul se taie mărunt. Se pune uleiul la încins într-o tigaie adăugând întâi usturoiul și ceapa albă. După ce aceasta din urmă s-a înmuiat, se adaugă ciupercile și ceapa verde iar tigaia se lasă pe foc până când se evaporă apa lăsată de ciuperci. Apoi fasolea se dă prin blender iar pasta astfel obținută se amestecă bine cu conținutul tigăii, adăugând pătrunjelul, sarea și piperul. Compoziția se împarte în 5 părți egale care se modelează sub forma unor chiftele și se coc pe plită, în tigaie sau la cuptor.
Cât timp chiftelele de burger vegetal se mai răcesc, se taie chiflele pe jumătate iar roșiile și castraveții murați în felii rotunde. Pe jumătatea inferioară a unei chile se pune o foaie de salată verde, apoi rondele de castraveți murați, ketchup, o chiftea de burger vegetal, 1-2 felii de roșie, maioneza vegetală sau sosul de usturoi, iar deasupra cealaltă jumătate de chiflă.
Burger vegetal cu fasole și semințe
Continuăm cu prezentarea unei rețete din care se pot prepara 4-8 burgeri vegetali, în funcție de dimensiunea chiflelor folosite. Lista de ingrediente include:
- O jumătate de cană de miez de semințe de floarea soarelui copt la cuptor în prealabil;
- 3 linguri de semințe de in;
- O conservă de fasole roșie;
- O ceapă roșie;
- 1-2 morcovi;
- 3-5 căței de usturoi;
- O jumătate de legătură de pătrunjel;
- O lingură de sos de soia;
- O cană cu apă caldă;
- O jumătate de cană te tărâțe de ovăz;
- Două linguri de făină integrală;
- Două linguri de pesmet;
- Chifle;
- Salată verde;
- 1-2 roșii;
- Castraveți murați
- Sare, piper, boia, și alte condimente, după preferințe.
Semințele de in se pun la înmuiat în apa caldă după care ceapa și usturoiul se taie mărunt iar morcovii se dau pe răzătoare. Jumătate din cantitatea de fasole se dă prin blender iar restul se pasează ușor cu furculița și se combină cu pasta obținută.
Ceapa, usturoiul și morcovii se sotează la tigaie apoi se adaugă pasta de fasole, semințele de in si floarea soarelui, pătrunjelul tăiat mărunt, condimentele, pesmetul făina, sosul de soia și tărâțele de ovăz. Se amestecă bine și apoi compoziția se modelează sub forma unor chiftele care se coc în tigaie sau la cuptor.
La final, chiftelele se așează în chiflele tăiate pe jumătate, împreună cu salata verde felii de roșie și castraveți murați.
Burger vegetal cu linte și orez
Multe rețete vegetariene includ și lintea printre ingredientele folosite, datorită în special conținutului ridicat de proteine, care suplinește carnea. Pentru 4-5 burgeri vegetali cu linte și orez trebuie să pregătești următoarele ingrediente:
- O cană de linte fiartă în prealabil;
- O cană de orez brun, care se fierbe la rândul său înainte de a prepara rețeta;
- O ceapă roșie;
- 100 de grame de miez de nucă mărunțit;
- O lingură de semințe de in înmuiate în apă caldă;
- 3-5 căței de usturoi;
- 3 linguri de făină integrală;
- O jumătate de legătură de pătrunjel;
- O lingură de sos barbecue;
- O lingură de ulei;
- 4-5 chifle;
- O salată verde;
- Felii de roșie și castravete murat;
- Sare, piper boia și alte condimente.
Mai întâi se dau prin blender ceapa, usturoiul nucile și pătrunjelul. Apoi se adaugă jumătate din cantitatea de linte, orezul și condimentele iar amestecul se mai dă odată prin blender. Pasta obținută astfel se amestecă într-un bol cu restul de linte, semințele de in, uleiul și sosul barbecue. Ulterior se adaugă și făina integrală pentru a conferi mai multă consistență amestecului, care se lasă apoi un sfert de oră la frigider.
După aceea se porționează și se modelează sub formă de chiftele care se coc fie la tigaie, fie la cuptor. La final, burgerul vegetal se desăvârșește adăugând în chifle frunze de salată verde, chiftelele lăsate puțin să se răcească, rondele de roșii, castraseți murați și sosuri după gust.
Burger vegetal cu soia
Există și numeroase rețete vegetariene care folosesc soia pe post de substitut pentru carne datorită texturii asemănătoare dar și aportului bogat de proteine. Printre aceste rețete se numără și cea de burger vegetal pe care ți-o prezentăm în continuare și care conține:
- O cană de soia granulată;
- O cană cu fulgi de ovăz;
- Două cepe albe;
- Doi cartofi;
- 3-5 căței de usturoi;
- O jumătate de linguriță de cimbru;
- 100 de grame de amestec de legume;
- 1-2 linguri de ulei;
- Sare, piper, si alte condimente, după gust;
- Chifle, salată verde, rondele de castraveți și roșie, ketchup, sos de usturoi sau maioneză vegetală.
Pentru început, granule de soia se pun la înmuiat în apă călduță, după care cartofii se curăță de coajă și se dau pe răzătoare, cățeii de usturoi se zdrobesc iar cepele se taie mărunt.
Fulgii de ovăz se dau 10-15 secunde prin blender apoi se amestecă bine cu cartofii, ceapa, usturoiul granulele de soia scurse de apă, condimentele, uleiul și mixul de legume. După ce amestecul capătă consistență se modelează sub formă de chiftele care se pun la copt după cum am menționat în cazurile anterioare. La final, acestea se pun în chifle împreună cu celelalte ingrediente rămase.
Burger vegetarian cu cartofi
Încheiem cu o rețetă la fel de ușor de preparat precum cele de până acum și la fel de hrănitoare. Pentru 5-8 burgeri ai nevoie de următoarele ingrediente:
- O jumătate de kilogram de cartofi fierți;
- O cană de orez fiert;
- Un morcov;
- 150 de grame de broccoli fiert;
- O ceapă roșie și o ceapă albă;
- 3-5 căței de usturoi;
- 200 de grame de pesmet;
- O jumătate de legătură de pătrunjel;
- Câteva frunze de baby spanac;
- Condimente, după gust;
- Chifle, sosuri, rondele de castraveți ceapă, și roșii.
Morcovul, cepele, usturoiul, frunzele de spanac și pătrunjelul se taie mărunt, iar cartofii se curăță de coajă și se pasează cu o furculiță. Apoi, morcovul, ceapa și usturoiul se sotează la tigaie în puțin ulei după care se adaugă peste cartofii pasați, împreună cu orezul fiert, broccoli, pătrunjelul, spanacul, pesmetul și condimentele. Întregul amestec se frământă bine până când capătă consistență apoi, se porționează și se modelează sub formă de chiftele care se pun la copt.
Urmează etapa finală pe care deja, o cunoști, constând în realizarea burgerului vegetal după ce ai tăiat în prealabil chiflele.
Cum poți face lapte de migdale acasă? Rețetă simplă de lapte de migdale
05.01.2024