Ciocolata, aliat al sanatatii cardiovasculare
Un studiu publicat chiar de Sfantul Valentin ne-a adus vesti bune: consumul de ciocolata ar fi asociat cu un risc mai scazut de accidente vasculare cerebrale. Cei care mananca 50 g de ciocolata pe saptamana, fata de cei care nu mananca deloc, isi scad la jumatate probabilitatea de a muri printr-un astfel de eveniment. Dar cine se poate opri la doar 50 de grame de ciocolata pe saptamana?!Ciocolata este un produs zaharos consumat pe intregul glob la ora actuala si care aduce venituri foarte mari producatorilor si satisfactii deosebite consumatorilor. Exista un numar urias de tipuri de ciocolata, de la amestecuri traditionale cu nuci si fructe uscate, pana la preparate exotice, cum sunt cele cu praf de chilli. Ciocolata nu a fost intotdeauna un produs solid, ci a aparut ca o bautura produsa din fructele arborelui Teobroma cacao, care creste in zone calde, in Africa si America de Sud. De fapt, arborele este originar din Lumea Noua, dar a fost introdus ulterior si in Africa. Aztecii numeau bautura „xocolatl”, ceea ce pare sa insemne „apa amara”. Pentru ca gustul preparatului era amar.
29.03.2010
Timp estimat de citire:
3 minute, 8 secundeCiocolata de azi
Continutul de teobromina si cofeina, doi alcaloizi stimulatori pentru sistemul nervos central, care indeparteaza senzatia de oboseala, au facut ca preparatele de cacao sa fie foarte populare. Abia in timpul Revolutiei Industriale a aparut ciocolata asa cum o stim noi. Procesul de fabricatie este complicat si el indeparteaza componentele nedorite din punct de vedere organoleptic din cacao, adaugand zahar, vanilie, lecitina (ca agent emulgator) si alte elemente, in asa fel incat sa se obtina un produs zaharos natural, atragator si durabil din punct de vedere al „vietii pe raft”.
Antioxidantii din ciocolata neagra
Ei bine, dincolo de faptul ca ciocolata este buna, ea aduce in organism si compusi sanogenetici. Acestia provin din fructul de cacao si se regasesc indeosebi in tipurile de ciocolata cu un nivel crescut de cacao – ciocolata amaruie sau neagra. Din pacate, nu aceasta ciocolata este cea mai vanduta, cei mai multi cumparatori preferand si in prezent alte varietati, cum este ciocolata cu lapte. Ei nu stiu ca nivelurile cele mai mari de antioxidanti se gasesc tocmai in ciocolata neagra. Este vorba indeosebi de polifenoli de tipul epicatechinei, cu actiune specifica anti-radicali liberi si efecte benefice indeosebi pe aparatul cardiovascular, unde amelioreaza profilul lipidic si scade colesterolul „rau”. Au fost citate si alte efecte pozitive, de la cel anticanceros, la cel… afrodiziac.
Calorii vs. substante sanatoase
In mod normal, ciocolata are in jur de 500 kcal/100 g.
Cum se impaca insa aceste calitati ale ciocolatei cu valoarea ei calorica mare?! Cum am putea sa ne permitem sa mancam ciocolata, odata ce ingrasa?! Este adevarat ca in ciocolata exista multe lipide, ca si zahar, ceea ce ii confera o valoare calorica ridicata. Dar moderatia trebuie sa fie intotdeauna a doua noastra natura. In concluzie, chiar daca are multe calorii, consumata cu masura, intr-un regim de viata activ, in care nu neglijam activitatea fizica, ciocolata ne asigura nu numai o „recompensa” placuta in fata stresului, ci si un aport de substante sanatoase. Desigur, nu este usor sa consumam dintr-o data numai ciocolata neagra, desi beneficiile maxime sunt aduse tocmai de aceasta. insa, introducand-o treptat ca desert, putem sa ne invatam cu gustul ei aspru si sa o consideram cel putin la fel de buna ca cea alba sau cu lapte. Mai ales daca este insotita de ingrediente care sa ii sporeasca atractivitatea (crema de menta, portocale confiate etc.). Iata un desert ideal si sanatos!
Ce contine ciocolata?
100 g |
Ciocolata alba |
Ciocolata neagra (70-85% unt de cacao) |
Ciocolata cu lapte |
Calorii |
539 |
598 |
535 |
Lipide |
32 g |
42,6 g |
29,5 g |
Acizi grasi saturati |
19,4 g |
24,5 g |
18,5 g |
Calciu |
199 mg |
73 mg |
189 mg |
Magneziu |
12 mg |
228 mg |
63 mg |
Cofeina |
0 |
80 mg |
20 mg |
Teobromina |
0 |
802 mg |
205 mg |
Polifenoli |
0 |
28 mg |
0 |
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Despre ginseng, un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate și longevitate
12.11.2024