Ciocolata, multitudine de gusturi ciudate cu efecte terapeutice
Unul dintre beneficiile consumului de ciocolata cu siguranta il stii deja: te binedispune. Desertul tau preferat mai are insa o sumedenie de calitati, cu conditia sa te limitezi la o portie rezonabila de doar cateva patratele. Totusi, ne vom rezuma in a enumera diverse arome de ciocolata, mai putin „obisnuite”, renumite insa pentru efectele terapeutice.
30.09.2011
Timp estimat de citire:
3 minute, 1 secundaLola, ciocolata verde care te slabeste
O echipa remarcabila, condusa de un doctor spaniol si un inginer chimist mexican, a reusit sa socheze piata dulciurilor cu o inventie cu dublu efect: de hranire si de slabire. Culmea, cele doua, alaturate, par un cliseu. Insa, cercetarile dovedesc ca isi merita pretul destul de piperat (aproape 5 lire sterline), deoarece are efect de slabire rapid si garantat. In plus, are acelasi gust cu al ciocolatei bogate in cacao, usor amarui. Reteta ciocolatei contine spirulina, o alga microscopica de la care a preluat si culoarea verde. Spirulina este bogata in vitaminele A si B12, recunoscute pentru efectul de slabire. De asemenea, prezenta unor aminoacizi ii face pe consumatori sa aiba impresia ca au mancat suficient. Totul se datoreaza, de fapt, fenilaninei, un aminoacid care stimuleaza productia de colecistochinina, un hormon secretat de mucoasa gastro-duodenala, care induce senzatia de satietate. „Aroma sa este foarte intensa si are proprietati antioxidante foarte puternice”, declara unul dintre initiatorii proiectului.
Ciocolata cu lapte de camila, indicata diabeticilor
O companie multinationala, fondata de arabi, a produs in decembrie 2010 nu mai putin de 100 de tone de ciocolata premium cu lapte de camila. Compania detine in Dubai un lot de 3.000 de camile, ingrijite ireprosabil, din al caror lapte se fabrica ciocolata de lux, dedicata unor consumatori pretentiosi. Aceasta ciocolata este preferata de catre diabetici sau persoane supraponderale deoarece contine numai ingrediente naturale, respectiv cacao, lapte de camila si miere. S-a constatat ca laptele de camila este foarte sanatos si mai bogat in nutrienti decat laptele de vaca. Astfel, laptele de camila contine mai multa vitamina C decat laptele de vaca, mai putine grasimi si lactoza, alaturi de un procent crescut de insulina.
Poti sa fii eco mancand ciocolata cu seminte de canepa
Semintele de canepa sunt bogate in acizi grasi esentiali Omega-3 si Omega-6. Uleiul din semintele de canepa este singurul ulei vegetal care contine acizii grasi Omega-3 si Omega-6 in raportul ideal de 3:1, proportia optima pentru organismul uman. Ciocolata cu seminte de canepa este fabricata manual, in loturi mici, cu oua si lapte gras de vaca. In plus, contine o cantitate mare de cacao de cea mai buna calitate – 65%. Batoanele ecologice cu seminte de canepa sunt o gustare sanatoasa atat pentru copii, cat si pentru adulti si reprezinta o sursa ideala de energie inaintea activitatilor sportive.
Cel mai grozav este ca se gasesc mai multe sortimente, cu diverse umpluturi, chiar si la noi in tara.
Chilli + ciocolata, senzatii neasteptate
Capsaicina, substanta responsabila pentru gustul iute al ardeiului, este indicata de catre nutritionisti persoanelor care au probleme cu digestia. De asemenea, ciocolata, consumata in cantitati mari, are efect de stabilizare a procesului lent de digestie (actiune purgativa). Impreuna, ambele ingrediente stimuleaza sistemul nervos, accelerand pulsul si procesul transpiratiei. Astfel, ciocolata cu ardei iute este responsabila pentru eliberarea endorfinei, peptida precursoare a serotoninei (hormonul fericirii), care induce senzatia de satisfactie.
„Ciocolata este un aliment care ne poate binedispune. Ea stimuleaza endorfinele, care permit un aport crescut de oxigen in sange, fapt ce duce la o stare de relaxare mentala si, desigur, a sistemului nervos. Cateva patratele de ciocolata, consumate atunci cand exista o stare de incordare, de stres sau de depresie, pot avea un efect relaxant.” Livia Nena, biolog nutritionist.
Catalina Buzdun
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024