Cireșe – beneficii, calorii, proprietăți terapeutice
Cireșele ocupă un loc aparte în preferințele românilor, ceea ce explică într-un fel și explozia prețurilor din urmă cu câțiva ani, care a deveni proverbială și constituie încă subiectul multor glume care circulă în mediul online la început de iunie. Din fericire, prețurile coboară la valori normale, însă nu despre cât costă cireșele dorim să discutăm, ci despre proprietățile lor nutriționale și beneficiile pe care le aduce consumul acestor fructe.
24.05.2017
Timp estimat de citire:
7 minute, 49 secundeCâteva informații generale despre cireșe
Cireșele sunt fructe specifice sfârșitului de primăvară și începutului verii, primele care apar fiind cireșele de mai. În întreaga lume există mai multe soiuri de cireșe, însă doar câteva dintre ele sunt cele mai cunoscute și folosite în mod frecvent pentru consum. Cireșele de mai sunt de obicei mai deschise la culoare, având coaja galbenă cu tente roșiatice, iar cireșele de vară sunt de un roșu aprins sau cu tentă întunecată. Sunt apreciate datorită gustului dulce, însă există și soiuri de cireșe amare, care sunt folosite în general pentru dulceață, gemuri și alte preparate.
Fructele sunt mici, cu coaja netedă și lucioasă iar pulpa este cărnoasă, având la mijloc un sâmbure lemnos, de formă rotundă cu un diametru de 7-9 milimetri.
Sunt fructe de sezon, dar perioada în care pot fi consumate este destul de scurtă – de 6-8 săptămâni – iar aceasta este o altă explicație pentru prețurile care o iau uneori razna mai ales la debutul sezonului.
În perioada verii, cireșele se consumă cu preponderență proaspete pentru a profita de gustul lor unic și beneficiile pe care le aduc, iar tot atunci se prepară sub formă de dulceață, gem, compot sau suc natural.
De asemenea, cireșele proaspete pot fi puse vara la congelator pentru a fi consumate mai târziu, iar acest proces de conservare nu le afectează în mare măsură proprietățile și beneficiile.
Câte calorii și ce substanțe nutritive conțin cireșele
Cireșele sunt fructe hrănitoare întrucât au un conținut bogat de vitamine și minerale, cărora li se mai adaugă o serie de alte substanțe cunoscute pentru beneficiile pe care le aduc organismului. Dacă ne referim la aportul caloric, 100 de grame de cireșe conțin 63 de calorii, însă problema este că de cele mai multe ori este greu să te rezumi cu consumul doar la această cantitate. Așadar, un castron de cireșe – să zicem de o jumătate de kilogram – conține peste 300 de calorii, ceea ce ar putea să dăuneze cumva siluetei dacă te delectezi cu aceste fructe în fiecare zi. Conținutul caloric este dat de 16 grame de carbohidrați dintre care 12,8 grame sunt zaharuri, de 1,1 grame de proteine și de 0,2 grame de lipide.
În ceea ce privește conținutul de nutrienți, cireșele sunt o sursă generoasă de beta-caroten din care se sintetizează vitamina A, o porție de 100 de grame oferind 21% din doza zilnică recomandată. La fel de generoase sunt cireșele și în privința vitaminei C, aceeași cantitate conținând 7 miligrame, ceea ce înseamnă 11% din doza zilnică recomandată. De asemenea, mai conțin cantități mici de vitamina B9 și vitamina E.
Cireșele furnizează organismului și minerale esențiale precum fierul, cuprul, calciul, potasiul, fosforul, magneziul și manganul în cantități. De asemenea, 100 de grame de cireșe mai conțin 2,1 grame de fibre, luteină, melatonină și antocianine, toate determinând o serie de benefici despre care vom vorbi într-un capitol separat.
Ce proprietăți terapeutice au cireșele
Deși puțini se gândesc la acest detaliu când au în față o porție generoasă de cireșe, aceste fructe dețin o serie de proprietăți terapeutice pe care nu le putem trece cu vederea, așa că ți le prezentăm în continuare.
În primul rând, cireșele au un puternic efect antioxidant datorat antocianinelor și altor flavonoide, precum și vitaminelor C și E. În același timp, cele două vitamine sunt cunoscute și pentru susținerea pe care o asigură sistemului imunitar, implicit pentru efectul antiinflamator.
Consumul de cireșe ere și efect diuretic datorită căruia lichidele în exces sunt eliminate mai ușor din organism împreună cu toxinele, iar melatonina pe care o conțin îmbunătățește calitatea somnului.
Pentru că este vorba de fructe specifice sezonului cald, trebuie să mai precizăm că cireșele asigură și o oarecare protecție împotriva razelor ultraviolete.
Cele mai importante beneficii ale consumului de cireșe
Așa cum am promis mai devreme, revenim la beneficiile pe care le aduce consumul de cireșe, care se datorează în mare parte conținutului bogat de substanțe nutritive și antioxidanți.
Reglarea tensiunii arteriale
O parte dintre beneficiile consumului de cireșe se răsfrâng asupra sistemului circulator, în sensul că substanțele pe care aceste fructe le conțin influențează în mod pozitiv tensiunea arterială. Astfel, prin efectul antioxidant mențin elasticitatea vaselor sanguine și totodată împiedică depunerea colesterolului rău în interiorul acestor vase, ceea ce permite trecerea unui flux mai mare de sânge fără ca presiunea acestuia să crească.
De asemenea, datorită conținutului de potasiu și efectului diuretic pe care acesta îl conferă, cireșele contribuie la prevenirea retenției de apă, care este una din cauzele creșterii tensiunii arteriale. Mai exact, acumularea de lichide în exces determină organismul să producă o cantitate mai mare de sânge, ceea ce duce și la o creștere a presiunii cu care acesta circulă prin vase.
Îmbunătățirea vederii
Cireșele sunt o sursă de beta-caroten – un pigment specific fructelor și legumelor de culoare galbenă, portocalie și roșie – pe care ficatul îl folosește pentru a sintetiza vitamina A. Aceasta este cunoscută în mod special pentru beneficiile pe care le aduce vederii, în sensul că îmbunătățește acuitatea vizuală în condiții de luminozitate redusă. E drept că cireșele nu sunt cea mai generoasă sursă de beta-caroten, dar faptul că sunt consumate din abundență la vremea lor conferă organismului o cantitate suficientă de vitamina A, pe care acesta poate să o și stocheze în ficat și țesuturi.
Prevenirea stresului oxidativ
Revenim la efectul antioxidant al mai multor substanțe conținute de cireșe, mulțumită căruia pot fi provenite o serie de probleme datorate stresului oxidativ. Acesta este un proces degenerativ la nivel celular, declanșat de reacțiile chimice dintre niște compuși instabili numiți radicali liberi și celule.
Radicalii liberi se formează în organism în urma proceselor metabolice și totodată pot pătrunde din exterior în anumite circumstanțe, iar dacă nivelul lor depășește un anumit prag, apare stresul oxidativ. Datorită efectului antioxidant, vitaminele A, C și E dar și flavonoidele conținute de cireșe neutralizează radicalii liberi și previn astfel stresul oxidativ care stă la baza apariției a numeroase boli cronice.
Tratarea insomniilor
Dacă ai probleme cu somnul, în sensul că nu poți să adormi sau te trezești des pe timpul nopții, îți recomandăm să consumi o porție bună de cireșe cu aproximativ o oră înainte de a merge la culcare. După cum am precizat mai devreme, acestea conțin melatonină – hormon produs in creier, dar care se găsește și în stare naturală în anumite fructe, printre care și în cireșe.
Melatonina este supranumită „hormonul somnului” sau „hormonul întunericului” pentru că producția sa este stimulată în condiții de luminozitate scăzută iar efectul său induce starea de somnolență. Prin consumul de cireșe, organismul primește o doză suplimentară din acest hormon, care îți asigură un somn mai profund și mai odihnitor.
Întărirea imunității
Acest beneficiu se datorează în principal vitaminei C, dar o contribuție importantă o au și vitaminele A și E, precum și mineralele și substanțele antioxidante conținute de cireșe. Vitamina C și vitamina E contribuie la formarea celulelor imunitare numite leucocite sau globule albe, fiind implicate totodată și în coordonarea funcțiilor acestora. În același timp, vitamina A contribuie la producerea mucusului care protejează căile de intrare în organism formând o barieră naturală în calea agenților patogeni.
Un sprijin important vine și din partea substanțelor cu efect antioxidant, care preiau o parte din sarcinile sistemului imunitar în ceea ce privește controlul radicalilor liberi.
Menținerea aspectului și sănătății pielii
Stresul oxidativ are efecte vizibile la nivelul pielii, care capătă prematur un aspect îmbătrânit și devine mai sensibilă. Mai precis, pielea își pierde elasticitatea, devine uscată și încrețită, se crapă ușor iar pe suprafața sa apar pete. Aceste schimbări se datorează radicalilor liberi, care modifică structura și funcționalitatea celulelor, iar pielea își poate recăpăta strălucirea și fermitatea datorită efectului antioxidant al substanțelor conținute de cireșe.
Totodată, acestea protejează pielea de acțiunea nocivă a razelor ultra violete care favorizează apariția radicalilor liberi ce determină îmbătrânirea prematură și totodată pot duce la apariția cancerului cutanat.
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024