Citiți etichetele alimentelor!
Când eram în școala primară am primit o veste tristă: sunt mioapă și va trebui să port ochelari toată viață! Când am împlinit 40 de ani, altă veste tristă: nu mai văd bine nici la citit și îmi trebuie ochelari bifocali! Deci am probleme cu ochii… Dar indiferent de tipul de ochelari pe care am fost, sunt sau voi fi nevoită să-i port, nu o să renunț niciodată la bunul obicei al cititului etichetelor atunci când cumpăr mâncare. Doar de aceea au fost puse acolo! Deci, va sfătuiesc, chiar va rog să faceți la fel.
07.09.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 9 secundeDe ce?! Pentru că pe ambalajele produselor alimentare sunt scrise informații foarte importante asupra produsului în cauză, informații care ne pot edifica asupra compoziției acestuia și care ne pot determina ca până la urmă să îl achiziționăm sau nu.
Termenul de valabilitate
Până recent, în România, singurele informații de pe ambalaj erau data până la care produsul poate fi consumat și ingredientele. Valoarea termenului de valabilitate este ușor de dedus. El este foarte important la produsele perisabile, unde trebuie înțeles clar că fiind momentul până la care produsul poate fi consumat fără riscul de a fi alterat. La produsele mai puțin sau greu perisabile este scris „A se consuma de preferință înaintea datei”, ceea ce ne arată că o mică depășire a acelei date este tolerabilă.
Lista cu ingrediente
Ingredientele sunt scrise în ordinea cantității prezente în produs și este foarte bine să le citim cu atenție. Chiar dacă un ingredient este figurat mai către finalul enumerării, deci se găsește într-o cantitate mai mică, asta nu înseamnă că el este mai puțîn important. Dacă, de exemplu, vrem să evităm coloranții sau conservanții artificiali, o să observăm că ei nu sunt niciodată primii pe listă, deoarece cantitățile folosite sunt mici, dar asta nu-i face cu nimic mai acceptabili în ceea ce consumăm. Opinia mea este că cele mai corespunzătoare produse sunt cele cu o rețetă simplă, fără numeroase adosuri, la care lista ingredientelor este scurtă. Această ne indică un produs mai puțin procesat și, deci, favorabil sănătății. Atenție: și produsele cumpărate de la raioanele cu vânzare asistată trebuie să aibă etichete cu ingrediente și termen de valabilitate!
Mențiuni speciale
Pe ambalajele produselor mai pot exista mențiuni importante, de tipul: „conține fenilalanină” sau „produs pentru diabetici”. Ele sunt dedicate celor care suferă de anumite afecțiuni și sunt nevoiți să țină un anume tip de dietă. Health claim-urile, avantajele pentru sănătate ale unui aliment, pe care le putem de asemenea vedea înscrise pe ambalaje, sunt strict reglementate prin lege și, ca atare, nu ascund niciun neadevăr. Tot pe etichete putem găsi informații sau simboluri specifice produselor bio.
Etichetele nutriționale
În ultimii ani au apărut așa-zisele etichete nutriționale. Ele cuprind diferite date și, din nou, trebuie spus că utilizarea lor este reglementată prin legi specifice, deci datele scrise sunt reale. Etichetele nutriționale dau informații mai detaliate cu privire la nutrienții conținuți de aliment. De regulă, sunt figurate kilocaloriile (sau kilojoulii), proteinele, glucidele (detaliat și zaharuruile, care sunt carbohidrații simpli și este bine să-i evităm), lipidele (detaliat, eventual, pe categorii; uneori este înscris și colesterolul). Pe unele produse este scrisă și cantitatea de sare (foarte importantă!!) sau a diferitelor vitamine și minerale. Toate acestea sunt date fie în grame (miligrame) la 100 g de produs (de cele mai multe ori), fie per porție (și atunci trebuie să se menționeze clar ce se înțelege printr-o porție), fie în procente față de doza zilnică recomandată. Pentru a ușura accesul la aceste informații detaliate, se discută la ora actuală unde este mai bine să se înscrie cifrele respective, pe față sau spatele produsului.
În alte țări
În anumite țări europene se folosesc și „bulinele colorate”. Sună bine, dar lucururile nu sunt foarte simple. E clar că nu e ușor să spui despre un aliment că este dăunător sau că altul este sănătos prin culori, mai ales că în nutriție lucrurile nu stau așa, nu există nici alb, nici negru. Pe etichete sunt înscrise: conținutul unor nutrienți problematici (sare, colesterol, grăsimi săturate, calorii, zaharuri) și, în funcție de cantitate, „bulinele” sunt verzi (cantitate mică), galbene (cantitate intermediară) sau roșii(cantitate mare). Astfel cumpărătorul este sfătuit să prefere alimentele unde domină verdele, în detrimentul celor unde domină roșul.
În concluzie, etichetele alimentelor devin din ce în ce mai complexe, însă ele dau date foarte detaliate în ceea ce privește adecvarea nutriționala a produselor. De aceea, încă o dată, va rugăm să le citiți!
Șapte motive pentru care zahărul de cocos este o alegere mai bună decât zahărul rafinat
19.12.2024