Citricele – asemănări și deosebiri
Citricele sunt consumate de către oameni încă din Antichitate. Majoritatea își au originea în Asia de Sud-Est, iar părerea general acceptată este că există un trio de citrice din care au rezultat toate celelalte: mandarina (Citrus reticulata), pomelo (Citrus maxima) și chitrul (Citrus medica). Ele aduc o multitudine de beneficii organismului, în principal prin conținutul ridicat de vitamina C, fibre, antioxidanți și minerale.
28.12.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 45 secundeCitricele comestibile se împart în general în: mandarine, portocale dulci, portocale amare, grapefruit, lămâi, lime, chitre și pomelo. Există desigur și subtipuri diferite care au rezultat prin hibridizare (naturală sau controlată). În continuare vă vom prezenta caracteristicile principalelor citrice pe care le consumăm.
De unde provin portocalele?
Portocalele dulci și amare sunt probabil cele mai apreciate fructe din această mare familie, însă sunt specii complet diferite. Ambele sunt hibrizi rezultați din încrucișarea artificială a mandarinei cu pomelo și conțin aproximativ aceleași cantități de vitamina C și minerale, însă diferă în principal (după cum le spune și numele) în ceea ce privește gustul. Portocalele amare (denumite uneori și portocale de Sevilla) nu sunt în general consumate ca atare (datorită faptului că nu sunt deloc dulci), ci sunt folosite în aromatizarea anumitor tipuri de bere, în bucătăria din America Latină la marinarea preparatelor de porc și, nu în ultimul rând, în aromaterapie.
Mandarinele
Mandarinele și clementinele (care sunt varietăți ale mandarinelor) provin cel mai probabil din China. Ambele conțin vitamina C (însă clementinele sunt mai bogate în aceasta), carotenoizi (precursori ai vitaminei A) și flavonoizi, substanțe cu rol antioxidant. Dintre cele două, clementinele sunt puțin mai mici, mai dulci și se curăță mai ușor.
Lămâia
Lămâia și lime-ul au multe caracteristici comune: conțin amândouă vitamina C (însă lămâile cu aproximativ 50% mai mult), antioxidanți și minerale (precum potasiu și fier). Cea mai evidentă deosebire este cea referitoare la aspectul lor – lămâia este galbenă, iar lime-ul verde deschis (însă anumite varietăți pot deveni galbene pe măsură ce se coc). Ca dimensiune, lămâia are între 7-12 cm și este ovală, iar lime-ul are între 3-6 cm și este rotund, iar ca aromă sunt similare (lime-ul fiind puțin mai amar).
Pomelo și grapefruit
Pomelo și grapefruit sunt strâns înrudite (de fapt, grapefruitul este rezultatul hibridizării naturale a fructului pomelo cu portocala). Ambele conțin vitamina C, potasiu, fibre și antioxidanți, precum și substanțe ce interferează cu metabolizarea anumitor medicamente, însă diferă în privința aspectului (pomelo este cel mai mare, are între 15-25 cm și cântărește până la 2 kg, în timp ce grapefruit-ul are până în 15 cm și cântărește până în 350 grame). În plus, nici gustul nu este similar (pomelo este mult mai dulce).
Un fruct din familia citricelor care a pătruns în ultimii ani și în țara noastră este kumquat-ul (în limba cantoneză numele acestuia înseamnă “portocală aurie”). Acesta are aspect de portocală ovală, mică (de aproximativ 2-3 cm), aduce beneficii organismului prin conținutul de vitamina C, antioxidanți și minerale, însă o caracteristică importanta a acestui fruct este că se mănâncă întreg, coaja fiind chiar mai dulce decât pulpa.
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024