Ciupercile – hranitoare si cu putine calorii!
Practice, gustoase si nu numai, ciupercile sunt recunoscute pentru continutul lor scazut in calorii si grasimi si bogatia in substante nutritive. O portie de ciuperci contine doar 20 de calorii si zero grasimi, daca - evident – stim s-o gatim cat mai dietetic!
09.12.2011
Timp estimat de citire:
2 minute, 57 secundeO buna sursa de seleniu
Seleniul are proprietati antioxidante, functionand ca un agent anti-cancerigen.
Ciupercile Portabella si cele albe au o cantitate semnificativa de seleniu si fiecare portie te ajuta sa tii la distanta cancerul.
Iar proteinele vegetale, fierul, zincul, fibrele, aminoacizii, vitaminele si mineralele continute iti mentin sanatatea si vitalitatea.
Fiind probiotice, ciupercile ajuta la intarirea sistemului imunitar in lupta cu factorii patogeni.
Cuprul ajuta fierul in producerea celulelor rosii, iar carentele duc la osteoporoza si boli cardiace.
Daca doresti sa slabesti, sa-ti tonifici Qi-ul (energia vitala, spirituala) si sa-ti prelungesti viata fara sa imbatranesti, trebuie sa consumi numai plante din categoria superioara, spune medicina chinezeasca, incluzand ciupercile in aceasta clasa.
Prietenii de nadejde
Fara potasiu, organismul nu se poate descurca. Echilibreaza ritmul cardiac normal, mentine functiile normale ale nervilor si muschilor. Dietele cu alimente bogate in potasiu si continut scazut de sodiu reduc riscurile de infarct si presiune arteriala. O portie de ciuperci albe are mai mult potasiu decat o singura portocala sau rosie. Iar Portabella are o un continut mai mare de potasiu decat un pahar de suc de portocale sau o banana.
Ciupercile sunt o sursa buna de complex de vitamina B (riboflavin – pentru o piele sanatoasa si acuratete vizuala; niacina – controleaza energia eliberata de proteine, carbohidrati si grasimi si ajuta la o functionare buna a sitemului digestiv si a sistemului nervos; acid pantothenic – pentru producerea hormonului; folate – stimuleaza producerea celulelor albe si rosii in maduva osoasa; vitamina B6 – utilizeaza proteinele pentru constructia tesuturilor; biotina – necesara in eliberarea energiei din grasimi).
Impreuna, aceste vitamine ajuta la eliberarea de stres, depresie si oboseala.
100 g de ciuperci contin:
- 2 mg de vitamina B5
- 1 microgram de vitamina K
- 12-15 micrograme de vitamina B8
- 1 mg de zinc
- 3-5 micrograme de seleniu
- Fiecare ciuperca are
- 33 de calorii
- 2 g proteine
- 3 g carbohidrati
- 2 g grasimi
- 2 g fibre
Adauga aroma si sanatate in salatele tale preferate, pizza si supe!
Incearca diferite moduri de preparare a ciupercilor. Au calorii putine, dar, mai ales, sunt hranitoare. Si, in plus, te pot ajuta in dieta ta de slabit.
Iata o reteta foarte gustoasa si usoara pe care o poti prepara si servi ca aperitiv sau o poti adauga in programul regimului tau.
Reteta ciuperci cu spanac
Ingrediente:
- un pachet de spanac congelat
- 12 ciuperci mari
- sare, piper dupa gust
- ½ ceasca branza degresata
- 2 linguri mari de ulei de masline pentru gatit
Mod de preparare:
- Decongeleaza spanacul si stoarce-l bine.
- Pune-l intr-un castron, acopera si introdu castronul in cuptorul cu microunde, la temperatura mare, pentru 3 minute.
- Indeparteaza picioarele ciupercilor, taie-le si prajeste-le in uleiul de masline, apoi adauga-le peste spanac.
- Prajeste capetele ciupercilor in ulei 3 – 4 minute.
- Adauga sare si piper dupa gust la spanacul si picoarele ciupercilor taiate si prajite.
- Asaza capetele ciupercilor pe o tava si umple-le cu cate o lingura din amestecul de spanac.
- Razuie peste fiecare cate un pic de branza.
Le poti servi impreuna cu preparate din carne.
De retinut!
- Ciupercile contin si vitamina D, necesara sanatatii parului, pielii si unghiilor.
- Ciupercile sunt o sursa de proteine vegetale de cea mai buna calitate, usor absorbite in organism si ofera o cantitate mai mare decat la majoritatea legumelor.
- Ciupercile ajuta sistemul imunitar. De exemplu, polizaharidele si alte componente ale lor pot regla si echilibra sistemul imunitar slabit, revigorand organismul.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024