Ciupercile pleurotus – beneficii și rețete
Dacă ești în căutarea unui ingredient care să dea o savoare deosebită mâncărurilor și totodată să nu îngrașe și să aibă multe beneficii pentru sănătate, trebuie neapărat să încerci ciupercile pleurotus.
15.05.2023
Timp estimat de citire:
9 minute, 50 secundeAcestea se numără printre cele mai cunoscute specii de ciuperci comestibile, fiind ușor de găsit și accesibile ca preț, aceasta în cazul în care nu preferi să le culegi direct din pădure sau chiar să le cultivi într-un spațiu ușor de amenajat.
În cele ce urmează, poți afla cele mai importante informații despre ciupercile pleurotus, însoțite de cinci rețete culinare ce le pun în valoare toate beneficiile.
Ciuperci pleurotus – informații generale
Ciupercile pleurotus pot fi găsite în pădurile de foioase, acolo unde cresc la baza copacilor, care le asigură condiții optime de umezeală și temperatură. Dintre toate foioasele, preferă în mod special fagul, iar din acest motiv, mai sunt cunoscute și sub denumirea de „păstrăv de fag”.
Există aproximativ 300 de tipuri de ciuperci pleurotus, însă cele mai cunoscute sunt cele din specia Pleurotus ostreatus, ușor de recunoscut datorită pălăriei albe sau gri și piciorului scurt și gros. În funcție de specie, ciupercile pleurotus mai pot avea pălăria de culoare maro deschis, galben-portocaliu sau roz-violet, iar o altă diferență este dată de textură și gust.
Indiferent de specie, toate ciupercile pleurotus sunt comestibile și chiar fac parte din categoria alimentelor sănătoase.
Dacă dorești să îți înființezi propria crescătorie, mai trebuie spus că se cultivă ușor și nu sunt foarte pretențioase, având nevoie de lumină, umiditate și de o temperatură adecvată. Ciupercile pleurotus pot fi cultivate pe suport lemnos, dar și pe straturi de celuloză sau paie.
Ciuperci pleurotus – valori nutriționale, calorii
Este cunoscut faptul că toate ciupercile conțin aproximativ 90% apă, iar ciupercile pleurotus nu fac excepție. Prin urmare, au un conținut caloric scăzut, de doar 33 de calorii la suta de grame. Acestea reprezintă 2% din aportul necesar zilnic organismului și pot fi arse în 8 minute de mers pe jos, 3 minute de alergare ușoară și 4 minute de mers pe bicicletă sau de înot.
În 100 de grame de ciuperci pleurotus se mai găsesc 6 grame de carbohidrați, reprezentând 59% din doza zilnică recomandată, 3 grame de proteine echivalente cu 32% din doza zilnică recomandată și 18 miligrame de sare, ce satisfac 1% din necesarul zilnic.
În același timp, ciupercile pleurotus constituie o sursă bogată în vitamine din complexul B (B1, B3, B9) precum și în vitaminele, C, D și K. Nu în ultimul rând, acestea conțin și minerale precum sulf, fier, zinc, fosfor și potasiu.
Pleurotus – beneficii pentru sănătate
Datorită proprietăților nutritive enumerate mai sus, ciupercile pleurotus sunt recomandate atât în curele de slăbire, cât și ca ingrediente pentru o dietă sănătoasă, cu un aport bogat de nutrienți. Beneficiile pentru sănătate sunt multiple, iar în continuare facem o trecere în revistă a celor mai importante dintre ele.
Favorizează tranzitul intestinal
Ciupercile pleurotus conțin cantități mari de fibre care induc și mențin pentru mai multă vreme senzația de sațietate, lăsând astfel timp suficient organismului pentru a digera alimentele consumate.
Totodată, o parte din fibre sunt solubile, determinând un proces de fermentație în tubul digestiv, care duce la îmbunătățirea florei bacteriene implicate în procesul de digestie.
Previn stresul oxidativ
Vitaminele C și E din compoziția ciupercilor pleurotus sunt recunoscute pentru efectul de anihilare a radicalilor liberi care generează stresul oxidativ. Acest fenomen apare atunci când radicalii liberi interacționează cu molecule din componența celulelor, ceea ce duce deteriorarea acestora și apariția unor complicații.
Vitaminele C și E, precum și alți compuși din ciupercile pleurotus, anihilează acești radicali liberi, care sunt produse reziduale rezultate în urma proceselor metabolice din organism, reducând astfel riscul apariției unor afecțiuni datorate stresului oxidativ.
Protejează ficatul
Datorită faptului că nu conțin deloc grăsimi, ciupercile pleurotus sunt niște alimente foarte sănătoase pentru ficat, însă beneficiile asupra acestui organ nu se rezumă doar la atât. Compușii pe care acestea le conțin au capacitatea de a diminua efectele pe care anumite toxine le au asupra ficatului, iar la acțiunea acestora se adaugă și efectul antioxidant de care tocmai am amintit, care protejează ficatul împotriva acțiunii radicalilor liberi.
Susțin funcționarea sistemului nervos
Cum spuneam, ciupercile pleurotus sunt și o sursă bogată în vitamine din complexul B, care au un rol esențial în buna funcționare a sistemului nervos. Prin urmare, consumul acestora aduce organismului un aport important de vitamine B, ce contribuie la îmbunătățirea memoriei și capacităților cognitive, previne tulburările neurologice și apariția unor afecțiuni psihice precum anxietatea sau depresia.
Reduc nivelul de colesterol
Ciupercile pleurotus protejează sănătatea inimii și a întregului aparat circulator, atât prin inexistența unui aport de colesterol, cât și a faptului că acționează pentru reducerea nivelului acestei substanțe nocive. Aceste alimente conțin substanțe din categoria statinelor, folosite în industria farmaceutică pentru producerea medicamentelor recomandate pentru reducerea nivelului de colesterol.
Deși nu sunt atât de eficiente precum astfel de medicamente, ciupercile pot diminua în oarecare măsură colesterolul din sânge, atât prin acțiunea statinelor, dar și prin faptul că reduc absorbția acestuia din intestine.
Scad riscul de diabet
Prin conținutul caloric scăzut, ciupercile pleurotus sunt un bun aliat în curele de slăbire și totodată un aliment care te ajută să meniții un indice normal al masei corporale. Dincolo de satisfacția pierderii kilogramelor în plus și obținerea siluetei visate, acest beneficiu se reflectă și în planul sănătății.
Mai exact, ciupercile pleurotus favorizează scăderea în greutate, reducând astfel unul din principalele riscuri pentru apariția diabetului dar și a altor afecțiuni asociate excesului ponderal.
De asemenea, au un conținut nesemnificativ de glucide, așa că nu determină creșterea glicemiei, fiind recomandate pacienților care suferă de diabet și trebuie să mențină sub control nivelul glucozei din sânge.
5 rețete culinare cu pleurotus
Dincolo de a fi benefice pentru sănătate, ciupercile pleurotus sunt și foarte gustoase, iar acesta este un alt motiv serios pentru a le introduce în alimentația ta și a întregii familii.
Această calitate poate fi pusă în valoare printr-o gamă variată de rețete culinare, dintre care am ales 5 pe care le considerăm cele mai delicioase și pe care ți le prezentăm în acest capitol.
Ciorbă „de burtă” cu ciuperci
Ingrediente:
- O jumătate de kilogram de ciuperci pleurotus;
- 200 de grame de kaizer;
- Două cepe;
- Un morcov;
- O lingură de ulei;
- 200 de grame de smântână;
- Două gălbenușuri de ou;
- Doi căței de usturoi;
- Un ardei gras roșu;
- Sare și piper, după gust.
Mod de preparare:
Mai întâi se pune la călit în ulei ceapa tocată mărunt, peste care se adaugă kaizerul, apoi ciupercile pleurotus tăiate fășii, iar la final ardeiul gras tăiat cubulețe. Călirea acestor ingrediente se face direct în oală, după care se adaugă 2 – 2,5 litri de apă fierbinte. Se mai lasă pe foc circa 20 de minute, timp în care se amestecă într-un alt recipient smântâna și gălbenușurile, adăugând și usturoiul zdrobit.
Totodată, morcovul se dă pe răzătoare și se adaugă în oală cu 5 minute înainte de a o lua de pe foc, iar la final, ciorba se drege cu amestecul de smântână, gălbenuș și usturoi pisat și se condimentează cu sare și piper.
Tocană de ciuperci cu sos de vin
Ingrediente:
- O jumătate de kilogram de ciuperci pleurotus;
- O ceapă;
- 150 de mililitri de vin roșu;
- Două linguri de pastă de tomate;
- 50 de mililitri de ulei;
- O căpățână de usturoi;
- Cimbru;
- Sare și piper, după gust.
Mod de preparare:
Ciupercile pleurotus se taie felii și se pun la călit în ulei, adăugând apoi ceapa tocată mărunt.
Într-un bol se amestecă vinul cu pasta de tomate, cimbrul, sarea și piperul, apoi tot conținutul se adaugă în tigaie și se amestecă bine cu ciupercile și ceapa. La final se completează cu usturoiul pisat și se mai lasă tigaia pe foc mic 5 minute, timp în care se amestecă în continuu.
Ciuperci cu legume și orez
Ingrediente:
- O jumătate de kilogram de ciuperci pleurotus;
- Un ardei kapia;
- Două cepe roșii;
- 200 de grame de orez;
- 4 roșii uscate;
- Un morcov;
- 5 linguri de ulei;
- Sare și piper, după gust.
Mod de preparare:
În primă fază, se spală orezul și se pune la fiert cu puțină sare, după care ciupercile pleurotus se taie fășii, ceapa se toacă mărunt, iar morcovul, roșiile uscate și ardeiul se taie rondele.
Într-o tigaie, se pune uleiul care se lasă la încins, după care se adaugă ceapa și se călește circa 5 minute. Apoi, se adaugă mai întâi morcovul și roșiile uscate, iar după 10 minute urmează ardeiul și ciupercile.
Tigaia se acoperă cu un capac și se mai lasă la foc mic circa un sfert de oră, iar la final se adaugă orezul fiert, bine scurs, și se amestecă bine cu legumele și ciupercile călite, condimentând cu sare și piper.
Mâncare de cartofi cu ciuperci
Ingrediente:
- O jumătate de kilogram de cartofi;
- O jumătate de kilogram de ciuperci pleurotus;
- Două cepe (una albă și cealaltă roșie);
- Un morcov;
- Doi căței de usturoi;
- 3 linguri de ulei;
- Sare, piper, chimen și cimbru, după gust.
Mod de preparare
Cartofii sa curățași se taie cubulețe, ciupercile se taie fășii, ceapa se toacă mărunt, o jumătate de morcov se taie rondele, iar cealaltă se dă pe răzătoare.
Într-o oală se pune uleiul la încins, peste care se adaugă mai întâi ceapa cu un praf de sare. Urmează morcovul ras și cel tăiat rondele, care se călește circa 3 minute, după care se adaugă ciupercile și se mai călește totul încă 5 minute.
Se pun apoi cartofii, se condimentează, după care se toarnă apă cât să acopere totul. Deasupra oalei se pune un capac și se lasă totul să fiarbă la foc mic 25 – 30 de minute.
Când apa dă in clocot se adaugă usturoiul pisat și se mai lasă vasul pe foc circa 5 minute.
Ciulama de pui cu ciuperci
Ingrediente:
- O jumătate de kilogram de piept de pui;
- O jumătate de kilogram de ciuperci pleurotus:
- 400 de mililitri de smântână pentru gătit;
- 100 de grame de unt;
- 100 de grame de făină;
- Un cățel de usturoi;
- Sare și piper, după gust.
Mod de preparare:
Pieptul de pui se spală și se taie cubulețe care se pun la fiert, după care ciupercile se taie fâșii și se pun la călit în ulei. Se călesc un sfert de oră la foc mic, adăugând la final usturoiul pisat.
Separat, într-o cratiță, se pune untul la topit pe foc, se adaugă făina, iar apoi carnea în care a fiert pieptul de pui, înlăturând spuma adunată la suprafața acesteia. Se amestecă bine, după care se adaugă smântâna, iar la final bucățile de pui și ciupercile călite. Pentru a da gust, se mai adaugă sare și piper și, opțional, câteva frunze de pătrunjel verde.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024