Clatite la micul dejun, noul trend in nutritie
Crepes, pancakes, clatite, blinii… in principiu toate denumirile se refera la acelasi tip de produs, cu mici variatii din punct de vedere al compozitiei si aspectului. Clatitele frantuzesti (crepes) sunt foarte subtiri, fine ca foita de hartie. Blinii si pancakes sunt groase, cu diametru mai mic. Clatitele noastre seamana mai degraba cu cele frantuzesti, dar se prajesc traditional in destul de mult ulei.
30.08.2013
Timp estimat de citire:
4 minute, 9 secundeCred ca nu exista persoana care sa declare cu mana pe inima ca nu este amatoare de clatite. Asta poate si din cauza faptului ca ele pot fi combinate cu 1001 de umpluturi, dulci, neutre, sarate sau acrisoare. In acelasi timp, clatitele pot fi mancate in orice moment al zilei, dar incepem, din ce in ce mai mult, sa adoptam si noi obiceiul american de a manca aceste produse la micul dejun.
Clatitele si alimentatia sanatoasa
Cum se impaca o foaie de aluat prajit cu alimentatia sanatoasa sau, si mai mult, cu dorinta ta de a-ti mentine silueta si chiar de a da jos niste kilograme?!
Raspunsul este, evident, nuantat si depinde de varianta de clatita pe care ti-o prepari. Vreau sa spun de la bun inceput ca exista clatite ce se pot consuma fara absolut nicio problema in cadrul unei diete. Inca si mai mult, si aici se aplica regula generala a moderatiei, cea care trebuie sa ne conduca ori de cate ori facem o alegere alimentara. In fond, materiile prime ale aluatului de clatite sunt cat se poate de nutritive. La clatite se pune lapte, faina si ou. Pentru fragezime se poate adauga o jumatate de lingurita de drojdie proaspata sau putin praf de copt.
Clatitele economice pot fi facute fara lapte, folosindu-se numai apa (obisnuita sau carbogazoasa). Varianta economica, desi mai saraca din punct de vedere nutritiv, pentru ca pierde proteinele si valorosul calciu din lapte, are mai putine calorii.
De evitat in prepareara clatitelor…
Nu adauga mai mult de 3 oua per litru de lapte sau apa minerala, ele sunt suficiente pentru a da gust bun si a „lega” aluatul. O alta optiune pe care nu o recomand niciodata, dar care exista, este aceea de a face clatite cu premixuri, care contin ingrediente „de-a gata” si care pot fi gasite la cutie in supermarket. Nu le recomand pentru ca au diferite ingrediente, unele din ele nefiind tocmai ideale din punct de vedere nutritional. Este mai bine sa iti prepari aluatul de clatite, ceea ce iti va permite sa controlezi cu adevarat ceea ce mananci. Daca vrei o clatita hipocalorica, nu adauga in aluat zahar, chiar daca intentionezi sa o mananci la desert. Nu se stie pana la urma daca nu vei opta si catre o umplutura savuroasa, sarata sau iute. Daca totusi vrei sa ii dai o nota de desert, fara a o „umple” de calorii, adauga-i un condiment adecvat (vanilie, scortisoara, cardarmon, esenta de rom).
Tratamentul termic adecvat
Traditional, clatitele noastre se prajesc in mult ulei incins, ceea ce le transforma automat in bombe calorice si le face alimente „non-grata” in alimentatia sanatoasa. Doar ca progresele tehnologice moderne, care ne ofera suprafete de tigai sau plite antiaderente, pot transforma clatita intr-o mancare modesta din punct de vedere al caloriilor. Foloseste un dispersor de ulei doar pentru prima clatita. Stropeste usor suprafata tigaii teflonate si adauga aluatul intr-un strat extrem de subtire. La urmatoarele clatite nu va mai fi nevoie sa adaugi ulei. In ultima vreme au aparut plite speciale pentru clatite, care au aceeasi suprafata antiaderenta exceptionala, care iti permite sa nu folosesti grasime aproape deloc. Daca iti plac clatitele grosute, de tip „pancakes”, fa clatite mai multe si mai mici. Altfel, chiar daca folosesti o suprafata antiaderenta, le vei intoarce cu dificultate.
Nu lasa clatitele sa se prajeasca exagerat. Petele inchise la culoare semnifica in general aparitia unei substante toxice, acrilamida, cauzata de tratarea termica exagerata a amidonului din faina.
Umpluturi nutritive pentru clatite
In cazul clatitelor „clasice” poti alege pentru umplutura un amestec extrem de nutritiv de tipul urdei sau al branzei degresate, asezonata cu un praf de zahar, fructe proaspete taiate marunt sau un praf de sare, marar si ceapa verde. Daca ai preferat varianta pancake, toarna o lingurita de miere sau de dulceata de casa. Si uite asa un produs tabu pentru curele de slabire, clatita devine o optiune perfecta si gustoasa. As vrea sa iti reamintesc faptul ca poti face clatite si cu un amestec de fainuri integrale, de faina de grau amestecata cu orz si secara, crescand astfel foarte mult valoarea nutritiva finala.
Iar daca iubesti clatitele atat de mult incat sa le doresti si la masa de pranz sau de seara, pot sa iti spun ca e dreptul tau sa alegi umpluturi indraznete, care sa rupa monotonia unei mese traditionale. Un piure picant de legume, guacamole sau (pentru zilele de rasfat) putina branza de tipul rocquefort-ului pot transforma banala clatita intr-un deliciu original.
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Șapte motive pentru care zahărul de cocos este o alegere mai bună decât zahărul rafinat
19.12.2024