Clubbing: riscuri pentru sanatate
Vineri si sambata seara, cluburile sunt supraaglomerate datorita adolescentilor si tinerilor pusi pe distractie, dans pana in zori de zi si, de cele mai multe ori, excese periculoase pentru sanatate. Ce efecte are mersul in cluburi asupra organismului uman?
11.09.2011
Timp estimat de citire:
4 minute, 26 secundeAuzul este afectat in timpul unui party in club, la fel si plamanii, din cauza fumului de tigara, iar tentatia de a consuma alcool sau substante interzise este mai mare intr-un club decat in alte locuri. Putini dintre cei care petrec frecvent se gandesc la aceste aspecte, insa efectele nocive se manifesta atat imediat, cat si pe termen lung.
Nivelul de decibeli dintr-un club este de 120 db, ceea ce poate provoca imediat durere si duce, in timp, la pierderea auzului.
La Universitatea Lancaster din Marea Britanie exista un departament de cercetare dedicat vietii de noapte si cluburilor. Cercetatorii au aratat ca persoanele care merg des in club au o tendinta pronuntata de a consuma mult alcool si droguri.
Fumatul pasiv poate cauza astm, infectii ale urechii si gatului, afectiuni cardiovasculare, alergii, scaderea imunitatii si, in cazul femeilor insarcinate, nastere prematura.
Iti poti pierde auzul!
Poate ca suna dur, insa adevarul este ca, expunandu-te ore intregi unor sunete foarte puternice, exista riscul ca in cativa ani sa incepi sa nu mai auzi bine sau chiar sa iti pierzi auzul. Hipoacuzia poate fi cauzata, printre altele, si de sunetele puternice si poate dura de la cateva minute la mai multe zile, cauzand o senzatie neplacuta. In cluburi este depasit nivelul de 85 de decibeli admisi de Institutul National de Surditate din SUA pentru mentinerea sanatatii auzului, asa ca orice expunere mai mare de 15 minute poate fi nociva.
In acest context, in strainatate au inceput sa devina din ce in ce mai populare discotecile silentioase (silent disco), unde fiecare persoana asculta muzica la casti, la ce volum doreste. Nimeni nu este astfel deranjat de sonor, timpanele sunt protejate, iar tinerii par sa fie incantati de noul trend!
Fumul dauneaza grav sanatatii
Cum majoritatea cluburilor permit fumatul in interior, persoanele nefumatoare sunt afectate si devin fumatori… pasivi. Faptul ca inhalezi fumul din atmosfera este la fel de nociv ca si fumatul in sine. In plus, din cauza aglomeratiei de fumatori, te poti confrunta cu afectiuni oculare si, cand ti-e lumea mai draga, iti dai seama ca te ustura ochii si nu stii cum sa gasesti mai repede un strop de aer proaspat. Fie ca fumezi sau nu, mersul in club are dezavantajul ca te transforma peste noapte in fumator pasiv, cu toate riscurile pentru sanatate asociate cu acest viciu.
Fumatul pasiv este daunator pentru toata lumea, dar trebuie evitat in special de copii, adolescenti si femeile insarcinate. Fumatul, cu sau fara voia ta, are efecte nocive asupra plamanilor si inimii, insa iti poate face rau si pe termen scurt: tusea, expectoratiile sau respiratia ingreunata sunt doar cateva dintre posibilele efecte imediate.
Tentatia de a consuma alcool este mai mare
Multe persoane care consuma alcool in mod excesiv au inceput prin a bea alaturi de prieteni, intr-un club sau la o petrecere, imbiati de atmosfera nebuneasca si de gasca pusa pe distractii. Tentatia de a bea fara masura este mult mai mare intr-un club, pentru ca acolo dorinta de a te simti liber si de a-i impresiona pe cei din jur se transforma in excese. Alcoolul in cantitati mari este nociv pentru sanatate din toate punctele de vedere, inclusiv al acumularii de kilograme in plus!
Cocktail-urile, berea, lichiorurile si toate celelalte bauturi alcoolice consumate la petreceri au multe calorii, deci ingrasa! Un singur Long Island are 670 de calorii, echivalentul a trei felii generoase de tort cu ciocolata. Daca mergi in club si tii la silueta, solutia ar fi sa te abtii de la alcool sau sa bei un pahar de vin cu apa minerala, pentru ca are mai putine calorii (100 de calorii).
Ce parere au tinerii?
Bianca, 23 de ani, redactor: Fumul mi se pare cea mai mare problema din cluburi, daca ne gandim la sanatate. Este agasant sa stai o noapte intreaga intr-un mare nor de fum, pentru ca pur si simplu abia respiri, iar ca bonus – te ustura si ochii. Asa ca prefer cluburile mai aerisite sau petrecerile in aer liber. In plus, daca faci sport in mod regulat, o noapte pierduta se simte, “iti da inapoi” antrenamentul si dureaza pana incepi sa dai randament din nou.
Sabina, 22 de ani, fotograf: Inhalarea fumului de tigara este principalul efect negativ al distractiei in cluburile de noapte. Din experienta personala, dupa o noapte de mers in club toate hainele sunt imbibate cu fum de tigara, mai ales ca in majoritatea cluburilor din Bucuresti sistemul de aerisire nu face fata.
Stefan, 27 ani, manager: In primul rand, o noapte pierduta va insemna un efort considerabil pentru organism. De asemenea, fumul de tigara si zgomotul puternic ma deranjeaza atunci cand merg in club. Consider si alcoolul consumat in cantitati mari nociv pentru sanatate.
Cosmin, 26 de ani, copywriter: Ajungi acasa dupa ai fost pus la fermentat in club pret de cateva ore si constati ca pana si lenjeria intima iti e imbacsita de fum. Iar daca ti se intampla sa iesi in club fix in locurile in care n-ai iesi de obicei, vei avea parte de un reality check care s-ar putea sa dauneze grav optimismului tau general.
Raluca Mateescu
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024