Coacăze negre – beneficii și proprietăți terapeutice
În ciuda dimensiunii reduse a fructelor, consumul de coacăze negre aduce o serie de beneficii întrucât boabele de câțiva milimetri sunt pline de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Astfel, prin consumul de coacăze negre organismul primește atât nutrienții esențiali de care are nevoie pentru a funcționa normal, cât și substanțe care să îi susțină și să îi îmbunătățească aceste funcții.
08.08.2013
Timp estimat de citire:
8 minute, 7 secundeDacă vrei să profiți și tu de toate aceste beneficii în cunoștință de cauză, în acest articol îți spunem tot ce trebuie să știi despre coacăzele negre, mai exact despre caracteristicile lor, proprietățile terapeutice și efectele acestora asupra organismului.
Coacăze negre – prezentare generală
Coacăzele negre fac parte din categoria fructelor de pădure, fiind produse de un arbust care crește sub formă de tufe ce ating o înălțime de 1-2 metri. Provin din mediul sălbatic, mai exact din pădurile din regiunea europeană și din Asia de Vest, iar beneficiile lor au fost descoperite încă din antichitate. Datorită acestor beneficii coacăzele negre au devenit și fructe de cultură începând cu secolul al XVI-lea, fiind folosite în egală măsură ca ingredient culinar, cât și ca remediu natural, împreună cu frunzele.
Coacăzele negre cresc în ciorchini, iar boabele sunt mici, sferice, închise la culoare și zemoase. Gustul de coacăze negre este dulce-acrișor potențat de o aromă specifică și de o notă ușor amăruie dată de coaja care conține resveratrol. În afară de coacăze negre, mai există și coacăze roșii, cu dimensiuni și forme similare, dar cu o culoare diferită (roșie, evident). O ușoară diferență există și în ceea ce privește conținutul de calorii, care este mai mare în primul caz și aportul de vitamina K, mai bogat în cazul celor roșii.
Coacăze negre – caracteristici nutriționale
Așa cum spuneam, deși diametrul lor nu depășește 10-11 milimetri, boabele de coacăze negre au un potențial nutritiv ridicat datorită conținutului de vitamine și minerale, cărora li se adaugă o serie de alte substanțe cu efect antioxidant ce aduc la rândul lor o serie de beneficii. Mai exact, 100 de grame de coacăze negre conțin următorii nutrienți esențiali:
Vitamine
- 230 de Unități internaționale (UI) de vitamina A;
- 0,05 miligrame de vitaminaB1
- 0,05 miligrame de vitamina B2;
- 0,3 miligrame de vitamina B3;
- 0,4 grame de vitamina B5;
- 0,06 grame de vitamina B6;
- 8 micrograme de vitamina B9;
- 181 de miligrame de vitamina C.
Minerale
- 322 de miligrame de potasiu;
- 59 de miligrame de fosfor;
- 55 de miligrame de calciu;
- 24 de miligrame de magneziu;
- 2 miligrame de sodiu;
- 1,54 miligrame de fier;
- 0,27 miligrame de zinc;
- 0,25 miligrame de mangan;
- 0,08 miligrame de cupru.
Din punct de vedere al macronutrienților, aceeași cantitate de coacăze negre conține 15 grame de carbohidrați, 1,4 grame de proteine, 0,41 grame de grăsimi și 4,3 grame de fibre, totul însumând 63 de calorii.
Dintre substanțele antioxidante conținute de coacăzele negre se remarcă antiocianii și flavonoidele dintre care menționăm resveratrolul, quercetina și rutinul.
Așadar, consumul de coacăze negre aduce beneficii atât prin prisma conținutului de substanțe nutritive care le califică drept alimente sănătoase, cât și din perspectiva aportului de calorii, ce le recomandă în curele de slăbire.
Coacăze negre – proprietăți terapeutice
Datorită substanțelor pe care l-am aminti mai devreme, coacăzele negre posedă o serie de calități terapeutice care atrag beneficii pe multiple planuri dacă aceste fructe sunt consumate în mod constant. Astfel, vitaminele, mineralele, antocianii și flavonoidele fac din coacăzele negre un aliment cu puternice proprietăți antioxidante, fiind totodată și un bun antiinflamator natural.
Consumul de coacăze negre are și efect antimicrobian prin care combate în special bacteriile și virusurile care pot provoca infecții și totodată contribuie la detoxifierea organismului prin efectele benefice asupra ficatului și rinichilor.
Coacăze negre – beneficii pentru sănătate
Substanțele hrănitoare și antioxidanții din boabele de coacăze negre sunt asociate cu o serie de beneficii asupra cărora vom insista pe parcursul acestui capitol.
Reducerea stresului oxidativ
Substanțelor antioxidante le sunt atribuite mai multe beneficii datorate efectului pe care îl au asupra radicalilor liberi, pe care îi neutralizează și previn astfel acțiunea nocivă pe care aceștia o pot avea asupra celulelor din corp. Radicalii liberi sunt compuși chimici instabili ce se produc în organism dar pot proveni și din exterior, și care intră în reacție cu cleulele. În urma acestor reacții, structura celulelor se modifică, la fel și funcționalitatea, iar acest proces se numește stres oxidativ. Lui i se datorează o serie de boli cronice, îmbătrânirea prematură a pielii, depunerea colesterolului rău în vasele sanguine și o serie de alte probleme de sănătate care pot fi prevenite cu ajutorul consumului de coacăze negre, ce reduc stresul oxidativ prin acțiunea substanțelor antioxidante pe care le conțin.
Întărirea imunității
Coacăzele negre, ca și majoritatea fructelor de pădure, sunt o sursă bogată de vitamina C care are un puternic efect antioxidant despre care tocmai ți-am vorbit și totodată aduce beneficii importante și în plan imunitar. Mai exact, vitamina C contribuie la formarea celulelor imunitare, care sunt principala armă pe care organismul o aruncă în luptă împotriva agenților patogeni și totodată este implicată în reglarea funcțiilor acestora. Așadar, consumul de coacăze negre conferă organismului o resursă importantă direcționată către sistemul imunitar, crescând astfel rezistența în fața agenților patogeni și grăbind vindecarea în cazul infecțiilor.
Totodată, prin efectul antimicrobian, substanțele naturale din coacăzele negre acționează asemeni celulelor imunitare, distrugând o parte din agenții patogeni.
Prevenirea problemelor cardiovasculare
Revenim puțin la efectul antioxidant al consumului de coacăze negre, care contribuie în oarecare măsură și la menținerea sănătății cardiovasculare controlând unul dintre principalii factori de risc. Este vorba de colesterolul LDL, numit și colesterol rău, din cauza faptului că se depune în interiorul vaselor sanguine dacă nivelul său în organism depășește limita normală. În acest mod, vasele se îngustează și devin mai rigide, ceea ce duce la creșterea presiunii sângelui și apariția hipertensiunii arteriale care cauzează majoritatea bolilor cardiovasculare.
Moleculele de colesterol se depun în vasele de sânge după ce reacționează cu radicalii liberi, suferind modificări pe fondul stresului oxidativ care le face mai aderente. Prin reducerea stresului oxidativ, consumul de coacăze negre contribuie și la reducerea cantității de colesterol depus în vasele de sânge, implicit a riscului cardiovascular. Un rol important în acest sens îl are resveratrolul care se găsește în coaja fructelor și care are și efect vasodialatator, ce permite trecerea unui volum mai mare de sânge prin vase fără creșterea tensiunii.
Controlul glicemiei
Fibrele solubile pe care le conțin coacăzele negre formează o peliculă gelatinoasă care lubrifiază pereții intestinului subțire și totodată încetinește absorbția zaharurilor, prevenind astfel o creștere bruscă a nivelului de glucoză în sânge. În același timp, coacăzele negre conțin și substanțe care contribuie la reglarea secreției de insulină – hormonul pancreatic sub influența căruia glucoza din sânge este absorbită în celule pentru a fi transformată în energie. Astfel, atunci când cantitatea de glucoză crește este stimulată și producția de insulina pentru a facilita absorbția acesteia, iar în acest mod este prevenită creșterea glicemiei și apariția diabetului zaharat de tip 2.
Nu în ultimul rând, coacăzele negre au un conținut redus de carbohidrați, iar în acest mod nu contribuie la creșterea glicemiei așa cum se întâmplă în cazul fructelor dulci.
Protejarea sănătății ochilor
Consumul de coacăze negre aduce beneficii și în ceea ce privește sănătatea ochilor, contribuind la menținerea acuității vizuale până la vârste înaintate. Astfel, vitamina A și antioxidanții protejează retina împotriva daunelor pe care le produc in timp razele ultraviolete sau lumina puternică, în același timp coacăzele negre prevenind și creșterea presiunii intraoculare, care duce la apariția glaucomului.
Persoanele care consumă frecvent astfel de fructe au un risc mai scăzut de a dezvolta degenerescență maculară la vârste înaintate, care este una din principalele cauze ale pierderii vederii în rândul vârstnicilor.
Nu în ultimul rând, coacăzele negre contribuie la reducerea riscului de cataractă care apare ca urmare a opacizării cristalinului. Una dintre cauzele care duce la această opacizare o constituie stresul oxidativ care se poate produce și la nivel ocular și care este diminuat de acțiunea antioxidantă a substanțelor din coacăzele negre.
Scăderea în greutate
Coacăzele negre pot fi folosite cu succes și în diferite diete pentru slăbit întrucât nu conțin multe zaharuri, au un aport caloric scăzut și sunt hrănitoare datorită vitaminelor și mineralelor pe care le conțin. Mai mult de atât, sunt sățioase întrucât conțin fibre care rămân mai mult timp stomac și astfel reduc apetitul, implicit nevoia de a mânca mai mult sau mai des. Totodată stimulează digestia și îmbunătățesc tranzitul intestinal, prevenind astfel problemele digestive ce pot apărea în curele de slăbire pe fondul schimbării alimentației.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024