Coenzima Q10 și importanța ei specială pentru sănătate
Printre numeroasele substanțe strict necesare pentru buna funcționare a metabolismului uman se regăsește și Coenzima Q, numită și vitamina Q10 sau ubiquinona, datorită omniprezenței ei în organismele vii, de la minuscule bacterii, la mamifere. A fost descoperită în anul 1940, dar separarea ei dintr-un țesut s-a efectuat abia în 1957.
11.11.2022
Timp estimat de citire:
4 minute, 1 secundaExistă mai multe tipuri de coenzimă Q care se deosebesc prin structura chimică. Cea mai comună coenzimă Q în mitocondriile umane este Q10. Coenzima Q10 este omniprezentă în țesuturile umane, dar la un nivel variabil. Cantitatea cea mai ridicată este în viscerele cu metabolism intens, cum ar fi inima, rinichii și ficatul (114, 66,5 și, respectiv, 54,9 g/g țesut), unde funcționează ca o moleculă de transfer de energie. Acțiunea biochimică primară a coenzimei se exercită în seria reacțiilor oxidoreducătoare din care rezultă ATP, combustibilul cu care funcționează fiecare celulă. Coenzima Q10 este esențială pentru sănătatea tuturor țesuturilor și organelor umane. Ea este unul dintre cei mai importanți antioxidanți lipidici, care previne generarea de radicali liberi și modificările consecutive ale proteinelor, lipidelor și ADN-ului.
Protecție antioxidantă
În multe afecțiuni legate de creșterea stresului oxidativ, concentrația de coenzimă Q10 în corpul uman scade, iar deficiența duce la disfuncția lanțului respirator din celulă. Evident, celulele care nu “respiră” corect sunt foarte puțin eficiente. Pentru a proteja celulele și sistemele de organe ale corpului împotriva radicalilor liberi, oamenii au dezvoltat un sistem de protecție antioxidantă extrem de sofisticat și complex. Acesta implică o varietate de componente, atât de origine endogenă cât și exogenă, care funcționează interactiv și sinergic pentru a neutraliza radicalii liberi. Sunt incluși antioxidanți derivați din nutrienți (vitamina C și E, beta-caroten și polifenoli), enzime antioxidante (bilirubină, tioli, ubichinone și acid uric), proteine care leagă metalele (albumină, ceruloplasmină, feritină și mioglobină) și numeroși alți fitonutrienți antioxidanti (substanțe derivate din plante) prezenți într-o mare varietate de alimente vegetale.
Unul din cei mai importanți antioxidanți, Coenzima Q10, poate neutraliza radicalii liberi și poate reduce sau chiar ajuta la prevenirea unora dintre distrugerile pe care le provoacă. Îmbunătățește energia organismului, stimulează sistemul imunitar și acționează ca un antioxidant.
Suplimentele alimentare cu coenzima Q10
Utilizarea potențială a suplimentelor cu coenzima Q10, singure sau în combinație cu alte terapii medicamentoase și suplimente nutritive, poate ajuta la prevenirea sau tratarea unora dintre următoarele afecțiuni: boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, cancer, obezitate, diabet, boala Parkinson, sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA), ulcere gastrice, alergie, migrene, insuficiență renală, distrofie musculară și chiar îmbătrânire. Coenzima Q10 joacă un rol semnificativ în stimularea sistemului imunitar și a performanței fizice, deoarece țesuturile și celulele implicate în funcția imunitară sunt extrem de dependente de energie și, prin urmare, necesită un aport adecvat pentru o funcționare optimă. De remarcat că și tratamentele cu anumite medicamente duc la sărăcirea organismelor în Q10, de aceea suplimentele pot fi utile.
Surse alimentare
Sursele alimentare includ peștele gras (cum ar fi somonul și tonul), viscerele (ficatul) și cerealele integrale. Majoritatea persoanelor obțin cantități suficiente de coenzima Q10 printr-o dietă echilibrată, dar suplimentarea poate fi utilă pentru persoanele cu anumite afecțiuni.
Doza recomandată
Coenzima Q10 este disponibilă ca supliment în mai multe forme farmaceutice. O doză tipică de coenzima Q10 este de 30 până la 90 mg pe zi, luată în doze divizate, dar cantitatea recomandată poate fi de până la 200 mg pe zi. Coenzima Q10 este solubilă în grăsimi, deci este mai bine absorbită atunci când este luată la o masă care conține ulei sau grăsime. Efectul clinic nu este imediat și până la apariția primelor efecte pot trece până la opt săptămâni.
În concluzie, coenzima Q10 este un antioxidant eficient atât în sine, cât și în asociere cu vitamina E și este fundamentală în eliberarea de energie în organism. Coenzima Q10 se găsește în tot corpul în membranele celulare, în special în membranele mitocondriale și este abundentă în principal în inimă, plămâni, ficat, rinichi, splină, pancreas și glandele suprarenale. Conținutul întregului organism de Q10 este de doar 500-1500 mg și scade odată cu vârsta. Coenzima este unul dintre cei mai importanți antioxidanți lipidici care previne generarea de radicali liberi și modificările proteinelor, lipidelor și ADN-ului. Se recomandă în general suplimentarea la persoane cu astenie, care se apropie de senescență sau care au boli cronice degenerative.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024