Cofeina și utilizarea ei în produsele de slăbit
Numeroase produse pentru slăbit conțin cofeină, substanță pe care o obținem cel mai des din cafea sau ceai. Mulți se întreabă dacă ea ne face rău. Vom încerca să răspundem la câteva întrebări referitoare la cofeină, fie ca vine din cafea sau dintr-un alt produs. Iată, pe scurt, câteva date despre cafeină.
23.07.2021
Timp estimat de citire:
2 minute, 0 secunde- În diete, cofeina este bine-venită, pentru că scade apetitul. Este drept, doar temporar. Foamea scade și astfel este puțin probabil să mănânci excesiv la următoarea masă.
- Stimulează metabolismul bazal. Este adevărat că nu este o stimulare de anvergură, vorbim doar de câteva calorii arse în plus. Dar este un avantaj, mai ales când ai o ocupație sedentară și puțin timp să faci mișcare (atenție, nu am spus că nu trebuie să faci mișcare… trebuie, dar cafeaua ajută oricum).
- Cofeina este un stimulent general. De la eficacitatea utilizării caloriilor de către organism, la disponibilitatea ta de a face mai mult efort, deci de a consuma mai multă energie, cofeina ajută.
- Cofeina nu ar trebui să crească tensiunea arterială. Este adevărat că, administrată în exces, poate provoca tahicardie sau bătăi neregulate ale inimii, dar aceasta doar dacă se ajunge la intoxicație cofeinică și nu are legătură cu tensiunea arterială
- Reactivitatea la cofeină este individuală. Unii pot consuma doze mari, fără probleme, alții devin agitați, tahicardici și cu manifestări de neliniște și la doze foarte mici. Deci încearcă să vezi în ce categorie te poți include. Cu mențiunea că, pe măsură ce trece timpul și consumi produse cu cofeină, reactivitatea scade și vei tolera probabil doze mai mari fără probleme.
- Cât de mare poate fi cantitatea zilnica?! Autoritatea Europeană de Sănătate Publică spune că un adult sănătos are voie până la 400 mg de cofeină pe zi, iar la o priză nu trebuie depășită 200 mg. Ca să ai un reper, un espresso tare are 70-80 mg de cafeină.
- Este destul de greu de depășit doza anterioară numai consumând cafea. În schimb, este ușor dacă folosești tot felul de suplimente. Atenție, guarana, de exemplu, conține cafeină.
Sper că te-am convins că poți găsi un aliat în cofeină. Dar cu măsură…
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024