Colesterol mărit? Consumă sweetie de câteva ori pe săptămână
Fructul sweetie este un hibrid obținut prin încrucișarea unui pomelo și a unui grapefruit galben. A rezultat un fruct cu gust deosebit, fără sâmburi. Culoarea lui este verde intensă, chiar și atunci când este copt. Sweetie este cultivat pe scară largă în Israel din 1984, dar a fost produs pentru prima dată ca urmare a unor experimente desfășurate de Universitatea din California, în 1981. Fructul este foarte popular în Japonia, compania Jaffa din Israel având exclusivitate în comercializarea lui în această țară. Încă din anul 2000 au existat studii care i-au arătat calitățile excepționale în caz de colesterol mărit.
04.02.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 43 secundeSweetie – calorii și beneficii
În Europa sweetie poate fi găsit între lunile octombrie și februarie, tot sezonul rece, pentru că atunci este perioada lui de recoltare în Israel. Fructele sweetie au formă rotundă sau ovală, aproape ca portocalele, iar gustul lor este dulceag. Interesant este că gustul dulce nu determină creșterea concentrației calorice, fructul sweetie având aproximativ același număr de calorii ca grepfruitul – 40 pentru 100 de grame. Față de pomelo, sweetie este mult mai aromat, cu un parfum citrat mai puternic și un gust mai dulce. De asemenea, este ușor acid, acest lucru conferindu-i un plus de savoare. Față de grapefruit, sweetie este mai puțin amar, dar gustul său persistă câteva minute după ce este consumat.
Iată care sunt cele mai importante beneficii pentru sănătate ale consumului de sweetie:
- Pentru că este atât de sărac în calorii, fructul este recomandat în dietele pentru scăderea în greutate.
- Cu un conținut ridicat de apă și de fibre dietetice, ajută la ameliorarea constipației.
- Aduce unele beneficii digestiei datorită compușilor amari care stimulează pofta de mâncare și secreția sucurilor gastrice.
- Are proprietăți în ceea ce privește menținerea constantă a valorilor glicemiei.
- Sweetie este o sursă de antioxidanți din familia flavonoidelor, substanțe care protejează celulele față de agresiunea radicalilor liberi.
- Datorită conținutului ridicat de Vitamina C, sweetie are proprietăți antibacteriene, antivirale și imunomodulatoare.
- Tot datorită conținutului de vitamina C, consumul lui susține sănătatea gingiilor și dinților.
- Antioxidanții pe care îi conține sweetie au proprietăți antiaging, stimulând producția de colagen care ajută la o mai bună elasticitate a pielii.
Pentru un plus de fibre în alimentație, încearcă suplimentul alimentar FibroProtect de la Naturalis, disponibil în Farmaciile Catena.
Valorile nutriționale ale fructului sweetie
Fiind o rudă atât de apropiată a pomelo și grapefruitului, sweetie este o sursă bună de vitamina C, oferind între 30 și 60 de miligrame per 100 grame. Este o sursă modestă de vitamine B și conține urme de vitamina E. Fructul este o sursă bună de potasiu, aducând în jur de 150-200 mg la 100 grame. Conține și urme de minerale, precum fier, calciu, magneziu, fosfor și zinc. Alte elemente notabile pe care le conține sunt fibrele – 1 g pentru 100 de grame de fruct. Cantitatea de proteine și de grăsimi este neglijabilă și este o sursă moderată de carbohidrați (între 8,5 și 9,5 g de carbohidrați, dintre care 7,5 g de zaharuri).
Studiile confirmă: sweetie reduce nivelul colesterolului
Rezultatele cercetărilor efectuate în Israel, în anii 2000, la Hebrew University, au demonstrat că sucul de sweetie poate aduce beneficii în caz de colesterol mărit și crește activitatea antioxidantă. Potrivit cercetărilor, consumul de suc de sweetie crește șansele de a preveni blocajele arterelor cauzate de depunerile de colesterol. Studiile in vitro și pe animale de laborator s-au desfășurat pe o perioadă de 4 ani și au arătat că sucul de sweetie poate reduce colesterolul LDL.
Studiul pe subiecți umani s-a desfășurat pe un eșantion de 72 de persoane cu hipercolesterolemie, cu vârste între 43 și 71 de ani. Aceștia au fost împărțiți în trei grupuri de câte 24 de persoane. Primul grup a primit 100 de ml de suc de sweetie, al doilea grup – 200 de ml de suc de sweetie și al treilea grup, de control, a primit un placebo pentru 30 de zile. Rezultatele au arătat o scădere clară a colesterolului LDL („rău”) din sânge și o creștere a activității antioxidante la pacienții din cele două grupuri care au băut suc, spre deosebire de cei care nu au consumat. Pacienții care au consumat cea mai mare cantitate de supliment zilnic de suc au prezentat o creștere semnificativă a albuminei din sânge și scăderea nivelului de fibrinogen, substanțe care sporesc activitatea anticoagulantă. Aceste schimbări pozitive ar putea preveni bolile de inimă.
Concluzia cercetătorilor israelieni a fost că sucul de sweetie poate fi integrat în dietă ca supliment zilnic de către persoanele care au colesterol mărit și consumul lui poate avea și un scop preventiv. Pentru a beneficia la maximum de proprietățile acestui fruct, este indicat să-l consumi de câteva ori pe săptămână, cel puțin câteva luni, și nu doar ocazional.
Ce contraindicații are consumul de sweetie?
La fel ca și grapefruitul, sweetie are potențialul de a interacționa cu medicamentele antidiabetice, cu medicamentele pentru tensiune, antidepresive, anticoagulante și cu cele pentru scăderea colesterolului. De aceea, este bine ca fructul să fie evitat dacă se utilizează astfel de medicamente pentru tratamentul unei boli cronice.
O altă contraindicație vizează consumului lui în caz de gastrită și boală de reflux gastric. Deși este mai puțin acid ca grapefruitul, consumul lui poate determina agravarea simptomelor acestor pacienți.
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024