Colesterol mărit? Rețete de Crăciun reinventate
Acele rețete tradiționale de Crăciun pe care le știm cu toții nu sunt nici pe departe potrivite pentru cei cu colesterol mărit întrucât conțin cantități mari de grăsimi saturate, care constituie una din cauzele determinante ale acestei probleme. De asemenea, nici despre rețetele de dulciuri nu se poate spune că sunt perfect croite pe nevoile celor cu colesterol mărit, întrucât conțin mult zahăr care la rândul său nu face deloc bine în astfel de situații.
16.12.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 17 secundeAșadar, dacă ai colesterol mărit sau dacă printre invitații la masa de Crăciun știi ca se numără cineva cu o astfel de problemă, va trebui să iei în considerare și câteva rețete mai ușoare, care să poată fi savurate fără teama de consecințe negative.
Pentru că mai e puțin până la Crăciun, vrem să-ți venim în ajutor cu câteva astfel de rețete adaptate unei diete pentru colesterol mărit
Ce înseamnă colesterol mărit
Când vorbim de colesterol mărit, ne referim la prezența în sânge peste limitele normale a unui tip de grăsime sintetizat în ficat din grăsimile saturate conținute de alimentele de origine animală și grăsimile trans provenite din prăjeli. Acestea se transformă în ceea ce se numește „colesterol rău”, denumire datorată faptului că, în cantități peste limitele normale, se depune în vasele de sânge pe care le îngustează și le face mai rigide. Astfel, persoanele cu colesterol mărit au un risc crescut de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare pe fondul hipertensiunii arteriale și totodată de a suferi un infarct sau accident vascular cauzat de înfundarea vaselor sanguine ca urmare a depunerilor de grăsime din interior.
Ce rețete tradiționale de Crăciun cresc colesterolul
Putem spune că marea majoritate a acestor rețete pot favoriza creșterea nivelului de colesterol întrucât abundă în grăsimi saturate și grăsimi trans. Grăsimile saturate se găsesc în carnea de porc, șuncă și untură și pentru că cele mai multe rețete tradiționale de Crăciun se bazează pe astfel de ingrediente e lesne de înțeles de ce nu sunt recomandate celor cu colesterol mărit. Ca exemple concrete putem menționa sarmalele din carne de porc, friptura, slănina, toba lebărul și alte mezeluri. În ceea ce privește grăsimile trans, acestea se formează în timpul procesului de prăjire în uleiuri vegetale, astfel că orice rețete care presupune o astfel de operațiune trebuie evitate de cei cu colesterol mărit. Cel mai bun exemplu în contextul dat sunt cârnații dar și friptură, dacă este prăjită în tigaie.
Cozonacul și alte dulciuri nelipsite de pe masa de Crăciun conțin mult zahăr, care îngrașă ficatul în condițiile în care acesta deja este suprasolicitat de colesterolul în exces pe care trebuie să-l elimine din organism.
Rețete de Crăciun recomandate dacă ai colesterol mărit
Așa cum am promis, îți prezentăm în continuare câteva rețete tradiționale de Crăciun ușor modificate pentru a se adapta dietei recomandate în caz de colesterol mărit.
Sarmale în foi de varză cu carne de curcan
Lista de ingrediente pentru 6 porții:
- 1-2 verze murate;
- Un kilogram de carne de curcan tocată;
- 3 cepe;
- 2 morcovi;
- 3 frunze de dafin;
- O crenguță de cimbru uscat;
- 200 de grame de orez;
- 200 de grame de ciuperci;
- 200 de mililitri de suc de roșii;
- 100 de mililitri de ulei;
- Sare, piper boia dulce, după gust.
Mod de preparare:
Ceapa și ciupercile se taie mărunt iar morcovii se dau pe răzătoare, după care uleiul se pune la încins într-o tigaie. Mai întâi se pune ceapa la călit, iar după ce se înmoaie se adaugă ciupercile, morcovul ras, orezul și carnea tocată împreună cu condimentele. Se amestecă totul bine și se mai ține pe foc 3-5 minute, după care se adaugă 50 de mililitri de suc de roșii, se mai amestecă o dată și se lasă la răcit.
Verzele se spală și se taie pe jumătate, dintre care una se taie mărunt. De pe celelalte jumătăți se separă frunzele în care se înfășoară apoi compoziția preparată anterior.
Pe fundul unui vas se pune apoi un strat de varză tocată, jumătate din sucul de roșii rămas, frunzele de dafin și crenguța de cimbru.
Se așează apoi sarmalele peste care se adaugă sucul de roșii rămas și apă cât să le acopere. Peste sarmale se pune o farfurie sau un capac care să le acopere, după care se bagă la cuptor și se lasă până când apa se evaporă. Se ia apoi capacul și se mai lasă vasul la cuptor câteva minute pentru ca sarmalele să se rumenească ușor.
Frigărui de pui
Lista de ingrediente:
- Un piept de pui dezosat și fără piele;
- 1-2 cepe roșii;
- 5-8 ciuperci Champignon;
- Un dovlecel;
- 10 roșii cherry;
- 3 ardei grași (verde, roșu, galben);
- Un ardei iute;
- 100 de mililitri de lapte degresat;
- Două linguri de ulei de măsline;
- 2-3 căței de usturoi;
- Sare, piper, boia, după gust.
Mod de preparare:
Pieptul de pui se spală și se taie cubulețe, care se pun întru-un bol împreună cu laptele și se acoperă. Apoi se taie cubulețe sau rondele (după caz) ciupercile, cepele, roșiile cherry, ardeii grași, ardeiul iute, dovlecelul (curățat în prealabil) și se pun împreună într-un bol. După aceea se zdrobesc cățeii de usturoi și se adaugă peste legume împreună cu sarea, piperul și boiaua, se amestecă totul bine și se acoperă bolul. Atât carnea pusă la macerat în lapte cât și amestecul de legume se pun la frigider timp de o oră, după care poți începe să faci frigăruile. Se scurge bine carnea, după care se înfig ingredientele pe bețișoarele pentru frigărui alternând bucățile de piept de pui cu cele de legume. Mai rămâne doar să ungi frigăruile cu uleiul de măsline, după care le poți pune pe grătar, cum la fel de bine le poți coace la cuptor.
Prăjitură cu nuci și portocale
Lista de ingrediente:
- Două portocale;
- 200 de grame de nuci pisate;
- 150 de grame de zahăr;
- 300 de grame de făină;
- 50 de mililitri de ulei de floarea soarelui;
- Două linguri de dulceață de vișine;
- 150 de mililitri de ceai verde;
- Un pliculeț cu praf de copt.
Mod de preparare:
Mai întâi se amestecă într-un bol încăpător zahărul și uleiul, după care portocalele se curăță și se taie cubulețe. Se adaugă peste amestecul de zahăr și ulei împreună cu nucile, dulceața și ceaiul verde, se amestecă din nou, după care se presară făina și praful de copt. Se amestecă din nou până când aluatul devine omogen și capătă o consistență cremoasă, după care se întinde uniform pe o tavă tapetată cu foaie de copt. Tava se bagă apoi în cuptorul preîncălzit și se lasă aproximativ 40 de minute la180 de grade Celsius. Se lasă să se răcească, după care se poate tăia și servi ca desert la masa de Crăciun.
Rețete de post cu spanac
27.11.2024