Combate ușor retenția de apă
Retenția de apă este o problemă cu care se confruntă foarte multe femei. Desigur, de multe ori retenția de apă este invocată în mod exagerat cu scopul de a motiva creșterile în greutate.
23.08.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 18 secundeSunt sigură că ai auzit de multe ori afirmații de genul „nu m-am îngrășat, dar rețin multă-multă apă”. De obicei nu este adevărat. Dar să o luăm sistematic.
Retenția hidro-salină, pentru că este vorba de o reținere combinată de apă și săruri minerale, este un simptom ce poate anunta boli extrem de grave. Ea se manifestă prin apariția de edeme, inițial declive (adică în părțile de jos ale corpului omenesc), datorită acțiunii gravitației, apoi, dacă boală de bază persistă, generalizate. Apa se poate acumula și localizat, de exemplu numai în cavitatea abdominală, ceea ce duce la distensia abdomenului uneori până la proporții monstruoase. Fenomenul se numește ascită.
Bolile renale serioase, însoțite de sindrom nefrotic, insuficiență cardiacă decompensată, ciroză hepatică, afecțiunile tiroidei (hipotiroidia) sunt numai câteva din circumstanțele în care apare retenția hidro-salină (retenția de apă). Nu trebuie să te sperii și să crezi că orice mic edem este dat de o astfel de afecțiune. Dar când edemul are la origine retenția de apă în organism, de cele mai multe ori este vorba de o afecțiune ce trebuie investigată și tratată urgent.
Sindromul premenstrual favorizează retenția de apă
Dincolo de situații ca cele de mai sus, femeile pot reține apă în organism în cadrul așa-numitului sindrom premenstrual. Sună cunoscut, nu?! Recunosc, este ceva foarte deranjant, dar se întâmplă și e bine să știm și de ce. În perioada dinaintea menstruației, hormonii se „răscoală” și, la unele femei, excesul temporar de estrogeni poate stimula secreția de aldosteron. Acesta este un hormon din categoria mineralocorticoizilor, secretat de zona medulară renală, care are în „fișa postului” monitorizarea apei și sodiului din organism. Stimularea secretiei sale are drept rezultat exact retenția de apă. Chiar și durerea de cap ce apare uneori premenstrual se poate datora tot retenției hidro-saline. În anumite limite, tot tabloul descris este normal. Ceea ce însă nu îl face cu nimic mai plăcut sau tolerabil. Poți lua unele măsuri simple, care te vor ajuta cu certitudine să îl minimalizezi:
- Restrânge consumul de sare. Restrânge-l în general, nu numai premenstrual, pentru că excesul de sare poate contribui la apariția unor boli foarte serioase, cum este hipertensiunea arterială; Organizația Mondială a Sănătății ne repetă că nu ar trebui să mâncăm mai mult de 5 grame de sare pe zi. Și totuși românii mănâncă aproape 12… Dincolo de aceste îndemnuri pe care nu știu în ce măsură ești gata să le urmezi, încearcă măcar să nu pui multă sare la mâncare în perioada premenstruala. Sodiul din sare reține apa, de unde retenția despre care discutăm. Nu ajunge numai să nu pui tu însăți sare la mâncare. Sarea vine în cantitate mare și din mâncăruri gata preparate, de la pizza, până la mezeluri, alune, semințe sau snacksuri cu diferite arome. Deci, atenție și la ele… și așa ajungem la al doilea sfat:
- Dacă nu ai voie pizza, mezeluri și alte bunătăți sărate, ai în schimb liber la legume și fructe. Ele sunt bogate în potasiu cu efect diuretic ce te va scăpa de excesul de apă și sodiu. Bananele sunt pline de potasiu, la fel și salatele din frunze verzi. Poți alege produse foarte diuretice datorită conținutului mare de apă (cum sunt varza sau pepenele verde), care vor „trage” afară fluidele reținute în corp. Sau poți folosi (cu moderație, pentru că au destule calorii) sucuri de fructe. Acestea au zaharuri, apă și potasiu, fiind extrem de diuretice;
- Hidratează-te suficient. Faptul că reții apă nu înseamnă că trebuie să uiți de cei doi litri de apă zilnici. Prin efectul lor diuretic, alături de o dietă săracă în sodiu, te vor ajuta să scapi de neplăceri. Dacă faci mult efort fizic, bea mai mult. Ori de câte ori îți este sete, nu uita sau nu amâna rehidratarea! Dacă te-ai plictisit de apă simplă, aromatizeaz-o cu puțin suc de lămâie sau bea câte un pahar de ceai verde diluat;
- Încearcă să iei suplimente cu vitamina A, vitamina C și vitamina B6. Ajută în retenția hidro-salină și rezolvă și alte simptome premenstruale neplăcute. Atenție, însă, să nu depășești dozele zilnice recomandate;
- Fă exerciții și atunci când stai jos sau culcată, ține picioarele ridicate pe un scăunel sau o pernă.
În încheiere, sper că este limpede: retenția de apă este o realitate, însă nu poate fi invocată pentru kilogramele în plus. În fond, perioada premenstruală e scurtă și nu știu ce scuză ai să mai ai după aceea…
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024