Comportamente alimentare care duc la supraalimentare
Mănânci ca să trăiești, nu trăiești ca să mănânci!
13.09.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 24 secundeFoamea emoțională sau mâncatul emoțional reprezintă un fenomen care nu are nimic de-a face cu foamea fiziologică. În societatea în care trăim, mâncarea nu mai este o problemă… se găsește la tot pasul.
Mâncatul emoțional poate fi o modalitate convenabilă a oamenilor de a-și controla emoțiile mai puțin plăcute. Îți sună cunoscută vreuna dintre următoarele situații:
- Nu mănânci niciodată singur: televizorul, internetul, telefonul sau magazinul preferat sunt acolo, împreună cu ține, la fiecare masă!
- Mâncarea ta zilnică vine aproape invariabil pe un carton, într-o pungă sau de la un distribuitor (pizza, fast-food etc.).
- Găsești că este aproape imposibil să mergi să-ți cumperi mâncare proaspătă, să te aprovizionezi cu fructe, legume și alimente sănătoase, când este mult mai ușor să mănânci bufet rece sau mâncare gata preparată din supermarket.
- Petreci mai mult timp regretând, decât hrănindu-te sănătos sau preparând masa.
- Mănânci când îți este foame, de asemenea când ești trist, supărat, plictisit, nervos sau uneori când ești foarte bucuros.
Dacă te descoperi strigând: ”Acesta sunt eu!”, se poate să fii printre cei care au un regim alimentar nesănătos, un mod de a mânca și un stil de viață care nu te duc pe drumul scăderii în greutate.
Mâncatul emoțional, dificil de sesizat
Uneori patternurile (tiparele) distructive de alimentație sunt ușor de reperat, pentru că schimbi dieta de câte ori intervine o problemă, dar, de cele mai multe ori, aluziile sunt așa de subtile, încât obiceiurile nesănătoase apar neanunțate.
Linda Yerardi, dietetician la Mercy Medical Center din SUA, afirmă că “deoarece trăim cu aceste obiceiuri sau stiluri alimentare pentru un timp îndelungat, de cele mai multe ori nu mai realizăm ce anume mâncăm!” Așa că, de ce să recunoști că exagerezi supraalimentandu-te când ești foarte supărat, tu fiind cel mai puțin în măsură să vezi câtă influență are asupra ta stresul zilnic și asupra alimentației tale și că ronțăiala sau micile gustări te fac să crești în greutate la sfârșitul fiecărei zile.
A mânca privind la TV sau când citești te face să te simți mai puțin singur, dar duce și la o deconectare legată de faptul că este ora mesei și, implicit, la ingerarea fără control a anumitor alimente. Televizorul te introduce într-o transă și, printr-o extindere, internetul sau citirea unei reviste pot face același lucru. Așa că vei sfârși prin a înghiți ultima bucată și a lua altă în furculiță fără măcar a simți sau a ști prea bine ce gust are mâncarea respectivă.
Comportamente alimentare inadecvate
Cercetătorii au descoperit că patternurile distructive de alimentație sunt în număr de șapte și includ:
- teama legată de mâncare – ești atât de preocupat de ceea ce mănânci, încât ajungi să ai o relație negativă cu mâncarea;
- ronțăiala permanentă – aproape întotdeauna mănânci ceva în timp ce faci altceva (privitul la TV, internet sau chiar în timp ce gătești și pierzi măsura a cât mănânci;
- alimentația emoțională – nu te întorci la mâncare nu doar în momente traumatice din viață, ci de fiecare dată când te simți stresat, anxios sau supărat;
- alimentația de tip “fast-food”– mai simplu spus, ești adeptul unei alimentații procesate și de conveniență și tu te înfrupți din ea rapid;
- mănânci de unul singur – utilizezi mâncarea pentru a umple un gol din viața ta, și de câte ori mănânci singur, mănânci fără măsură;
- mănânci într-o atmosfera care nu îți stimulează apetitul – mănânci în spatele biroului sau stând în picioare în fața frigiderului. Acest lucru te ține departe de a fi atent la ce și cât mănânci, ajungând să te supraalimentezi;
- indiferența față de sentimentul de a lua masa – timpul pentru masă este derizoriu, nu respecți orele și ești deconectat de la experiența unei mese. Aceasta duce de asemenea la a mânca fără să ganedesti și la a mânca mai mult decât ți-ai propus.
Pasul către echilibrul alimentar
Pentru a trece peste aceste probleme este important să îți găsești propriul stil alimentar. Stilul alimentar este la fel de individual pe cât suntem fiecare dintre noi. O dietă bună pentru o persoană nu este neapărat bună și pentru tine.
Poate nu te vei descoperi în niciuna dintre situațiile expuse, însă, cunoscând aceste stiluri și comportamente alimentare, vei ajunge să te hrănești sănătos și să te bucuri de viața ta.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024