Condimentele si beneficiile pe care le aduc sanatatii
Condimentele sunt esentiale in pregatirea unui fel de mancare gustos. Ele confera caracter, specificitate, gust, aroma si culoare. Ce ar fi gulasul fara boia, placinta cu mere fara scortisoara, friptura fara cimbru sau mititeii fara mustar?!
24.09.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 33 secundeNicio gospodina nu se apuca de treaba in bucatarie decat dupa ce se asigura ca are la indemana punguta cu bobite, frunze sau scoarta macinata, fara de care mancarea nu va fi desavarsita. E de remarcat chiar ca bucataria europeana este mai saraca in condimente decat „vecinele” ei orientale. Dar astazi, cand traim intr-un mare sat planetar, ne-am grabit si noi sa adoptam multe din aceste produse minunate, care fac ca mancarea sa fie nu numai o sursa de nutrienti, dar si o sursa de placere.
Stiinta confirma calitatile vindecatoare ale condimentelor
Spre surpriza multora, cercetari efectuate in ultimii ani au aratat ceea ce doar se banuia: multe dintre condimente au si actiuni sanogenetice. Desigur, traditional ele au fost adesea folosite in scopuri medicale. Dar astazi avem confirmarea ca aceste utilizari au o baza stiintifica si, mai mult, ca numeroase boli moderne pot beneficia de pe urma „tratamentului” cu condimente. De la inceput as vrea insa sa subliniez ca nu ne aflam in fata unor medicamente alopate, de la care se asteapta efecte drastice si imediate. Desigur, si condimentele actioneaza prin intermediul unor substante chimice aflate in compozitia lor. Dar cantitatile sunt mai reduse, efectele, mai subtile si sesizabile indeosebi atunci cand ne bazam pe ele in scop profilactic. Asadar, haideti sa cunoastem ce „talente” au condimentele, care sunt nu numai aromate, dar si aducatoare de beneficii pentru sanatate.
Beneficiile scortisoarei
Uleiurile esentiale ale scortisoarei ii confera actiuni binefacatoare: impiedica formarea de cheaguri in arborele circulator, are efect antiinflamator si antimicrobian. Studiile au aratat ca este o arma eficienta impotriva candidozelor. In ultimii ani s-a evidentiat ca anumiti compusi din scortisoara pot avea o actiune pozitiva asupra mentinerii glicemiei in limite normale, ceea ce, in viitor, ar face din clasicul condiment un adjuvant util in terapia diabetului de tip 2. Tot scortisoara coboara valorile colesterolului „rau” in sange, combate cancerele de colon si stimuleaza functiile sistemului nervos central.
Beneficiile coriandrului
Prezent intre condimentele larg folosite si la noi, coriandrul este plin de surprize pozitive. Semintele de coriandru sunt foarte bogate in fitonutrienti (carvon, geraniol, limonen etc.), flavonoizi (quercitina, epigenina) si acizii cafeic si clorogenic. Acest complex exceptional de substante determina actiunea sa antioxidanta, de control al glicemiei si de scadere a colesterolului. Mai mult, recent, s-a dovedit ca poate lupta impotriva unor microbi patogeni de tipul Salmonellei.
Boia de ardei – beneficii si recomandari
Capsaicina, substanta din ardei, este un puternic antiinflamator, ajutand in special in combaterea durerilor artritice. Este si un antioxidant activ, zadarnicind efectele negative cauzate de eliberarea de radicali liberi in organism. Are actiuni pozitive asupra aparatului cardiovascular, scazand colesterolul si fiind antiagreganta. Face o profilaxie eficienta a diabetului si a unui numar de cancere, de la cel gastric, la cel de prostata. Lista efectelor pozitive poate continua, dar ma opresc la unul mult indragit de amatorii de diete: ardeiul iute stimuleaza metabolismul si determina scaderea in greutate.
Proprietatile terapeutice ale cuisoarelor
Contin eugenol. Acelasi de care ati auzit la stomatolog! {i care are actiune usor anestezica si antimicrobiana. De asemenea, cuisoarele sunt antioxidante si puternic antiinflamatoare.
Chimenul – beneficii pentru detoxifierea organismului
Pe langa gustul sau deosebit, chimenul este o exceptionala sursa de fier, un adjuvant al digestiei care stimuleaza secretia de enzime pancreatice, potenteaza efectele detoxifiante ale enzimelor hepatice si protejeaza fata de multe tipuri de cancer.
Turmericul – condiment cu proprietati antiinflamatoare
Este unul din ingredientele de baza din mult-apreciatul curry. Componenta sa esentiala, curcumina, este antiinflamatoare, avand efecte pozitive deosebite in artrita reumatoida. Previne cancerul, inhiba cresterea si metastazarea celulelor neoplazice.
Mai sunt multe condimente, toate cu efecte pozitive, deoarece substantele care le recomanda in aceasta calitate sunt exact cele cu actiuni benefice. Nu le evitati! Poate ca unul sau altul nu sunt pe gustul vostru, dar este imposibil sa nu considerati ca anumite condimente va satisfac. Iar pentru cei mai putin mofturosi, incercat mereu ceva nou, „calatoriti” pe Mapamond prin intermediul condimentelor! Nu numai ca mancarea va fi mereu alta, dar si sanatatea voastra va avea numai de castigat!
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024