Consumă Graviola și bucură-te de beneficii antioxidante din plin
Graviola este un fruct tropical care se bucură de popularitate datorită aromei unice și numeroaselor proprietăți pentru sănătate. Graviola este un fruct dens din punct de vedere nutritiv, oferind o cantitate mare de vitamina C și fibre. Iată mai multe detalii despre acest super-fruct!
08.01.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 1 secundaDespre graviola – informații generale
Graviola este fructul arborelui Annona muricata, cultivat în zonele tropicale ale Americii. Cei mai importanți cultivatori de graviola sunt Mexic, Peru, Brazilia și Ecuador. Fructul cu coaja verde are o textură cremoasă și o aroma puternică, deseori comparată cu anansul sau căpșunile. În țările de origine, fructul se consumă crud – după ce este tăiat pe jumătate poate fi mâncat cu lingurița. Un fruct de mărime medie (100 g) conține în medie: 66 de calorii, 1 gram de proteine, 16,8 grame de carbohidrați, 3,3 grame de fibre, vitamina C (34% din cantitatea recomandată pentru o zi), potasiu (8% din cantitatea recomandată pentru o zi), magneziu (5% din cantitatea recomandată pentru o zi), tiamină (5% din cantitatea recomandată pentru o zi). Mai conține cantități mici de niacină, riboflavină, folat și fier. Graviola este frecvent folosită ca remediu tradițional și cercetările au demonstrat anumite efecte benefice. Unele studii pe animale sau in vitro au arătat că ar putea încetini procesul inflamator și inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Totuși, astfel de studii s-au făcut în cazul a enorm de multe produse vegetale.
Graviola și cancerul – ce spun studiile?
Cele mai multe cercetări sunt limitate la observarea efectelor in vitro, iar unele studii au arătat că extractul de graviola poate într-adevăr inhiba unele celule canceroase. Într-un astfel de studiu celule canceroase specifice cancerului de sân au fost tratate cu extract de graviola. S-au descoperit efecte pozitive, constând în inhibarea celulelor bolnave și îmbunătățirea imunității. Un alt studiu a semnalat aceleași efecte pozitive în ceea ce privește celule specifice pentru leucemie. Este însă important de precizat că acestea sunt studii de laborator și că s-au folosit doze foarte mari de substanță activă. Este nevoie de studii extinse pe oameni pentru a se observa dacă există astfel de efecte în urma consumului fructului sau a suplimentelor alimentare pe bază de extract de graviola. Nu se poate afirma în prezent despre graviola sau despre oricare altă substanță naturală că tratează cancerul. În cazul acestei afecțiuni grave, orice terapie complementară, inclusiv utilizarea remediilor naturale, trebuie discutată cu medicul specialist.
În anul 2008, Comisa Federală pentru Comerț din SUA a catalogat drept falsă presupusa proprietate a fructului graviola de a trata cancerul, dovezile nefiind credibile. Tot în 2008, în Marea Britanie, o persoană a fost condamnată pentru că încerca să comercializeze un supliment alimentar numit Triamazon, pe bază de graviola, cu scopul tratării cancerului.
Beneficiile consumului de graviola
Este bogată în antioxidanți
Multe dintre beneficiile acestei vegetale se datorează conținutului ridicat de antioxidanți. Aceștia sunt substanțe care neutralizează compuși periculoși numiți radicali liberi, care pot afecta celulele. Numeroase cercetări atribuie antioxidanților proprietăți în privința reducerii incidenței unor afecțiuni grave, precum cancerul, diabetul sau bolile cardiovasculare. Graviola conține, pe lângă vitamina C, și alți compuși cu rol antioxidant, cum ar fi luteolină, quercitină și tangeretin.
Poate avea rol antibacterian
În afară de proprietățile antioxidante, unele studii arată că graviola are proprietăți antibacteriene. S-a demonstrat că graviola poate distruge unele bacterii care provoacă afecțiuni orale, de tipul gingivitelor. Are totodată și rol antifungic. Mai multe studii sunt necesare pentru a dovedi clar acest efect antibacterian al fructului.
Poate ajuta la stabilizarea nivelului glicemiei
Graviola poate aduce beneficii persoanelor cu diabet, mai ales dacă este integrată într-o dietă sănătoasă. Studiile pe animale de experiență au arătat că administrarea extractului de graviola a redus nivelul zahărului din sânge. Însă, studiile au utilizat extracte concentrate, care conțin mai multă substanță activă decât fructul în stare naturală.
Poate ajuta la reducerea inflamației
Inflamația este un răspuns normal al sistemului imunitar, dar cercetările arată că inflamația cronică poate duce la apariția unor afecțiuni. Studiile de până în prezent au demonstrat că extractul de graviola poate reduce inflamația. Deși cercetările sunt limitate la studii pe animale de laborator, utilizarea extractului de graviola pare a avea efecte promițătoare în caz de artrită.
Graviola – modalități de consum
Dacă vrei să încerci acest fruct, îl poți găsi în țara noastră doar sub formă congelată în oferta unor magazine online. Este dificil de adus sub formă proaspătă deoarece se poate altera rapid în timpul transportului. Este disponibil sub formă de capsule, suc și ceai din frunze (frunzele sunt și ele utilizate ca remediu fitoterapeutic).
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024