Consumat la micul dejun, laptele ajută la stabilizarea glicemiei
O mică schimbare în rutina alimentară poate oferi beneficii notabile în ceea ce privește controlul diabetului de tip 2. Cel puțin așa susține un studiu canadian apărut în „Journal of Dairy Science”.
26.11.2020
Timp estimat de citire:
1 minut, 18 secundeO echipă de cercetători de la Universitatea din Guelph, în colaborare cu oamenii de știință de la Universitatea din Toronto, a făcut o descoperire importantă pentru toți cei care suferă de diabet zaharat de tip 2 sau sunt expuși riscului de a dezvolta boala. Oamenii de știință au examinat impactul consumului de lapte cu conținut ridicat de proteine la prima masă a zilei asupra glicemiei și nivelurilor de sațietate atât după micul dejun, cât și după o masă ulterioară.
Autorii studiului au stabilit că laptele consumat cu cereale procesate a redus concentrația de glucoză din sânge postprandial mai mult decât apa. Pe de altă parte, comparativ cu un produs lactat obișnuit, laptele cu conținut crescut de proteine a fost mai eficient la acest capitol.
Fără diferențe în ceea ce privește sațietatea
O altă constatare importantă a fost că laptele cu mai multe proteine a redus pofta de mâncare după cea de-a doua masă, la fel ca echivalentul cu conținut mai mic de proteine. Digestia proteinelor din zer și a cazeinei prezentă în mod natural în lapte eliberează hormoni gastrici care încetinesc digestia, favorizând instalarea senzației de sațietate. Digestia proteinelor din zer atinge acest efect mai repede, în timp ce cazeina oferă un efect de durată.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024