Consumul de ananas în sarcină: gustos și sănătos sau de evitat?
În legătură cu consumul de ananas în sarcină s-a creat în ultimii ani o adevărată controversă alimentată mai ales din mediul online, unde oricine poate emite păreri despre orice cu aerul unui adevărat expert. Astfel a început să circule tot mai intens o informație conform căreia consumul de ananas în sarcină ar fi nerecomandat întrucât poate declanșa contracții și naștere prematură. Această informație a zguduit din temelii convingerile multora care considerau consumul de ananas în sarcină lipsit orice pericol sau chiar benefic datorită calităților nutritive incontestabile ale acestui fruct.
11.12.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 39 secundeAdevărul este în bună parte de partea celor din urmă, însă la fel de adevărat este că în anumite situații ipotetice consumul de ananas în sarcină ar putea genera complicații. În cele ce urmează vom explica pe înțelesul tuturor de ce și cum se poate consuma ananas în sarcină, precum și care sunt situațiile în care acest aliment poate cauza probleme.
Despre „pericolul” consumului de ananas în sarcină
Promotorii teoriei conform căreia consumul de ananas în sarcină ar trebui evitat susțin că cesta poate slăbi colul uterin, declanșând contracții și putând induce chiar nașterea prematură. Aceste efecte care într-adevăr sunt grave și ar justifica evitarea consumului de ananas în sarcină s-ar datora unei enzime specifice pe care acest fruct o conține. Este vorba de bromelaină căreia i se datorează senzația de ușoară usturime pe buze și pe limbă resimțită uneori după consumul de ananas proaspăt. Această senzație se datorează faptului că bromelaina descompune rapid proteinele, iar atunci când mănânci ananas, enzima erodează ușor pielea de pe buze și țesutul de pe suprafața limbii.
Cei care consideră consumul de ananas în sarcină un pericol susțin că același efect îl are bromelina asupra colului uterin pe care îl erodează și îl înmoaie, până în punctul în care aceste nu mai poate suporta presiunea exercitată de greutatea uterului.
În acest mod consumul de ananas în sarcină ar putea declanșa nașterea prematură sau avortul spontan – argumente suficient de solide pentru ca femeile însărcinate să evite acest aliment.
Cât de periculos este în realitate consumul de ananas în sarcină
Teoria enunțată mai sus este adevărată până la un anumit punct însă riscul unui avort spontan sau al unei nașteri premature cauzate de consumul de ananas în sarcină este ca și inexistent. Într-adevăr, ananasul conține bromelaină iar aceasta este o enzimă eficientă în descompunerea proteinelor, însă cantitatea dintr-un singur fruct este prea mică pentru a cauza probleme în ceea ce privește sarcina.
Pentru ca o femeie însărcinată să fie într-adevăr expusă riscului de avort spontan sau naștere prematură datorată consumului de ananas în sarcină ar trebui să mănânce aproximativ 7 fructe. În acest mod ar acumula în organism o cantitate periculoasă de bromelaină, însă chiar și așa sunt slabe șanse ca aceasta să ajungă în uter.
Presupunând că cineva ar putea consuma 7 fructe de ananas într-o perioadă scurtă de timp, o bună parte din bromelaină s-ar descompune în sistemul digestiv și nu ar apuca să ajungă în uter. Pe de altă parte, consumul a 7 fructe de ananas ar cauza cel mai probabil diaree persoanei respective iar prin intermediul scaunelor apoase și frecvente ar mai fi eliminată din organism o cantitate importantă de bromelaină.
Mai trebuie spus că doar anasul proaspăt conține bromelaină iar aceasta este concentrată preponderent la nivelul cozii, care de obicei ajunge la coșul de gunoi.
Așadar, pericolul reprezentat de consumul de ananas în sarcină este doar unul ipotetic, așa că nu e cazul să-ți faci griji în acest sens.
Cum ar trebui să consumi ananas în sarcină
Având în vedere cele enunțate mai sus, consumul moderat de ananas în sarcină este considerat sigur și chiar este încurajat datorită anumitor beneficii pe care le vom menționa mai târziu. Deși e greu de crezut că ai putea să mănânci 7 fructe de ananas într-o singură zi, nu trebuie să renunți la moderație pentru că și excesul sub această limită poate cauza în primul rând probleme digestive. Este de preferat anansul bine copt, care conține mai puțină bromelaină, consumat împreună cu alte fructe. O jumătate de ananas pe zi ar fi suficientă pentru a-ți satisface pofta. Bucata care rămâne se acoperă cu o folie și se ține la frigider, însă trebuie consumată în decurs de 2-3 zile pentru că se alterează ușor.
Dacă ai arsuri gastrice, care sunt destul de frecvente în perioada sarcinii, evită ananasul pentru că poate accentua aceste simptome. De asemenea consumul de ananas în sarcină e bine să fie evitat și în trimestrul al treilea pentru a elimina complet riscul de naștere prematură.
Beneficiile consumului de ananas în sarcină
Ananasul este o sursă importantă de vitamina C, vitamina A și vitamine din complexul B, conținând totodată și minerale precum fierul, potasiul, magneziul și calciul. La toate acestea se adaugă o cantitate mare de fibre, care sunt esențiale în procesul digestiv, precum și bromelaina despre care am vorbit deja și care joacă un rol important în digestia proteinelor.
Astfel, ananasul contribuie la asigurarea unui aport sporit de vitamine și minerale necesare în timpul sarcinii atât pentru mamă, cât și pentru făt, iar datorită gustului și aromei ameliorează greața, care este o altă senzație ce apare destul de des în timpul sarcinii.
Vitamina C din ananas contribuie la întărirea imunității și totodată menține tonusul pielii, întrucât este implicată și în producția de colagen. Datorită conținutului de potasiu, ananasul previne și retenția de apă, care aste o altă problemă cu care se confruntă multe femei însărcinate iar prin eliminarea apei în exces din organism se menține și tensiunea arterială între limitele normale.
Consumul de ananas în sarcină are totodată și beneficii în ceea ce privește evoluția fătului. Astfel, prin aportul de calciu contribuie la formarea scheletului și ulterior la dezvoltarea normală a sistemului osos. Totodată ananasul conține și vitamina B9 care este un nutrient important în formarea și dezvoltarea sistemului nervos al fătului. În primul trimestru de sarcină chiar se recomandă un aport sporit de vitamina B9, care poate fi asigurat și cu ajutorul consumului de ananas.
În concluzie consumul moderat de ananas în sarcină nu este periculos și chiar aduce beneficii, fiind însă recomandat să se evite în ultimul trimestru pentru a elimina toate riscurile asociate, chiar dacă acestea sunt minime.
Ce trebuie să știi despre consumul de cafea în sarcină
20.05.2024