Consumul de borș – care sunt beneficiile și contraindicațiile
Borșul este un ingredient tradițional, cunoscut în special datorită gustului și aromei pe care o conferă ciorbelor, și mai puțin datorită calităților sale nutritive. Fiind vorba de un produs natural, acesta calități sunt și ele demne de luat în seamă, iar acesta a fost și motivul principal care ne-a determinat să scriem articolul de față.
03.04.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 24 secundeAșadar urmează, să vorbim despre beneficiile pe care acest ingredient îl are pentru sănătate dar și despre cele câteva contraindicații legate de consumul său.
Ce este borșul de putină
Termenul are mai multe înțelesuri, referindu-se atât la ingredientul folosit în bucătărie cât și la anumite feluri de ciorbe. Pentru a face o distincție clară între cele două produse, borșul ca ingredient este cunoscut și sub denumirea de „borș de putină”.
Acest produs este o zeamă acră, de culoare galben-verzuie, ușor de preparat prin fermentarea în apă a tărâțelor de grâu, secară sau porumb, cărora li se mai adaugă și alte ingrediente pentru a-i conferi mai multă aromă.
Deși este considerat un ingredient tradițional, este specific și bucătăriilor din alte țări est-europene precum Bulgaria, Ucraina, Rusia, Polonia însă este folosit și în Balcani.
Cum se prepară borșul?
Tocmai ce am precizat că borșul este ușor de preparat, iar pentru a-ți demonstra acest lucru, îți vom prezenta și care sunt pașii de urmat.
Ingredientul de bază îl constituie huștele, care sunt tărâțe fermentate. Cel mai simplu, acestea pot fi obținute de la un borș anterior, fiind depunerile care se adună pe fundul putinii. Dacă este pentru prima dată când prepari borș, primul pas constă în producerea acestor huște.
Pentru 300 de grame de huște, ai nevoie de 250 de grame de tărâțe, două felii de pâine neagră – care poate fi și prăjită – și 250 de mililitri de apă. Pâinea se fărâmițează și se pune peste tărâțe, după care se adaugă apă și se amestecă bine.
Vasul se acoperă apoi cu un capac și se lasă două zile la loc cald, pentru ca târâtele să fermenteze. Ai obținut astfel huște pentru circa 8 litri de borș, însă mai ai nevoie și de alte ingrediente. Este vorba de o jumătate de kilogram de tărâțe, 4 linguri de mălai, o legătură de leuștean și 6 litri de apă.
Apa se pune la fiert, iar până dă în clocot, se umezesc într-un alt vas tărâțele și mălaiul. După aceea, trebuie să adaugi treptat apa caldă, amestecând continuu și apoi să lași să se răcorească circa 20 de minute.
Ultimul pas în prepararea borșului constă în adăugarea huștelor și a leușteanului, după care se amestecă din nou. Opțional, mai poți adăuga mărar, 2-3 crenguțe de vișin, sau câteva boabe de porumb ori fasole. La final, vasul se acoperă cu un capac – fără a fi închis etanș – și se învelește foarte bine într-o pătură. Se lasă cel puțin 24 de ore la loc cald, iar după aceea, produsul ar trebui să fie gata.
10 beneficii ale consumului de borș
Borșul este folosit pentru acrirea ciorbelor și a altor preparate culinare, însă poate fi consumat și ca atare, având un gust plăcut și răcoritor. Indiferent dacă îl preferi în ciorbă sau în pahar, borșul îți aduce o serie de beneficii pe care ți le vom expune în cele ce urmează.
Îmbunătățirea digestiei
Bacteriile de fermentație din compoziția borșului împrospătează flora intestinală, îmbunătățind astfel digestia și tranzitul intestinal. De aceea problemele digestive precum crampele sau balonările pot fi combătute ușor cu ajutorul unui pahar de borș.
Un alt beneficiu al consumului de borș în ceea ce privește aparatul digestiv, constă în reducerea riscului de a dezvolta cancer de colon.
Reglarea glicemiei
Printre mineralele care se regăsesc în compoziția borșului se numără și cromul, care joacă un rol important în menținerea glicemiei între limitele normale. Așadar, borșul le poate fi de mare ajutor pacienților cu diabet, dacă este consumat ca atare pe stomacul gol sau înainte de fiecare masă.
Combaterea efectelor anemiei
Acest ingredient are și darul de a stimula pofta de mâncare, de aceea este recomandat și persoanelor care suferă de anemie.
În același timp, îmbunătățește absorbția unor nutrienți esențiali în combaterea stărilor de anemie și alungă somnolența și apatia – simptome specifice pacienților anemici.
Stimularea arderii grăsimilor
Deși stimulează pofta de mâncare, borșul aduce beneficii și celor aflați la cură de slăbire. Pe de o parte, conține puține calorii, iar pe de altă parte stimulează organismul să ardă mai eficient grăsimile, ceea ce ajută la eliminarea kilogramelor în plus.
Reducerea nivelului de colesterol
Printre altele, borșul, ajută și la menținerea sănătății sistemului circulator, datorită faptului că reduce nivelul de colesterol rău. În acest mod, previne apariția hipertensiunii, care este principala cauză a bolilor cardiovasculare.
Ameliorarea simptomelor bolilor respiratorii
Consumul de borș aduce beneficii și pacienților cu diferite afecțiuni respiratorii precum astmul, bronșita și chiar tuberculoza. Băut simplu, cu un sfert de oră înainte de fiecare masă, acesta ameliorează simptomele specifice bolilor respiratorii și grăbește vindecarea.
Asigurarea necesarului de nutrienți
Borșul poate fi considerat un adevărat cocktail de vitamine și minerale, care sunt nutrienți necesari organismului pentru derularea proceselor metabolice. Este vorba de complexul de vitamine B, vitamina C dar și fosfor, calciu, magneziu, seleniu și crom.
Revigorarea organismului
Vorbim totodată și de un energizant natural, recomandat mai ales în perioadele foarte solicitante. Acesta te ajută să faci față mai ușor stresului și oboselii și totodată îți oferă energia necesară pentru activități ce presupun efort fizic.
Întărirea sistemului imunitar
Bacteriile de fermentație de care am amintit mai devreme sunt numite și probiotice, având un rol important și în funcționarea sistemului imunitar.
Astfel, organismul este mai bine protejat împotriva agenților patogeni și luptă mai ușor împotriva bolilor provocate de aceștia.
Remediu dopă o noapte „de pomină”
Se mai întâmplă uneori să pierzi o noapte în club sau la vreo petrecere și să consumi câteva pahare în plus (evident, nu de borș).
Euforia provocată de alcool este în deplină contradicție cu starea pe care o ai în dimineața de după, numită în popor „mahmureală”. Poți să scapi mai ușor de această stare consumând un pahar mare de borș când te trezești.
Borș de putină – contraindicații
Ținând cont de conținutul bogat de probiotice, borșul consumat în exces sau în combinație cu alte alimente precum iaurtul sau fructele proaspete poate avea un efect laxativ, ceea ce, desigur, nu e de dorit dacă nu ai probleme legate de constipație.
De asemenea, din cauza acidității specifice produselor fermentate, nu este recomandat persoanelor cu probleme gastrice.
O altă contraindicație este legată de intoleranța la gluten, borșul conținând această proteină care provine din tărâțele de grâu.
Așadar, ai toate motivele să consumi borș mai des decât o făceai până acum, iar rezultatele nu vor întârzia să se facă simțite.
Salvie albă - beneficii pentru sănătate și utilizări
11.11.2024