Consumul de mei – beneficii, recomandări, contraindicații
Cu toate că cerealele integrale și-au făcut loc încet, dar sigur în dieta românilor conștienți de beneficiile unei alimentații sănătoase, meiul încă mai trebuie să câștige în popularitate, fiind folosit cu preponderență în hrana păsărilor. În schimb, este un ingredient de bază în bucătăria asiatică și se pare că astfel au aflat și mulți români că meiul este bun și în alimentația umană. Consumul de mei este încurajat și de nutriționiști pentru că aduce o serie de beneficii pentru sănătate, pe care le vom prezenta și noi.
09.05.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 53 secundeÎn afară de beneficiile pe care le aduce consumul de mei îți vom mai arăta și ce caracteristici are această cereală, cum se poate prepara și care sunt măsurile de precauție de care trebuie să ții cont în privința sa.
Informații generale despre mei
Deși nu se numără printre cele mai populare ingrediente – cel puțin în zona noastră – meiul este considerat unul din cele mai vechi alimente, fiind cultivat încă de acum 7.000 de ani. Se pare că în Africa a fost introdus pentru prima dată în consumul uman iar de aici s-a extins și în alte regiuni, devenind foarte popular și în zona Asiei. În ciuda beneficiilor sale pentru consumul uman, meiul este cultivat cu preponderență ca plantă furajeră, astfel de culturi putând fi întâlnite pe suprafețe întinse chiar și în România.
Meiul face parte din familia gramineelor, fiind astfel înrudit cu cereale mult mai populare precum grâul, porumbul, orzul, ovăzul sau secara. De la mei se consumă boabele care, în ciuda dimensiunilor minuscule, conțin o mare varietate de elemente nutritive cărora li se datorează beneficiile asociate cu consumul acestei plante. Boabele de mei au un diametru de 2-3 milimetri și sunt deschise la culoare, care variază în funcție de sortimente. Gustul este ușor dulceag, iar textura puțin crocantă se menține chiar și după fierbere.
Proprietățile nutritive ale boabelor de mei
Așa cum spuneam, meiul este o sursă bogată de nutrienți având totodată un aport caloric moderat, oferind astfel beneficii importante celor care doresc să mai dea jos din kilogramele în plus. Dacă ne raportăm la o cantitate de 100 de grame de mei uscat, aceasta conține între 225 și 370 de calorii, însă aportul caloric se reduce considerabil după gătire. În acest caz, 100 de grame de mei fiert sau copt conțin între 100 și 120 de calorii. Meiul uscat mai conține în jur de 73 de grame de glucide, 11 grame de proteine, 4,5 grame de lipide și 8 grame de fibre, în timp ce în variantă preparată cantitățile se reduc la 23,5 grame de glucide, 3 grame de proteine și câte un gram de lipide și fibre. Evident, valorile pot să varieze ușor în funcție de soiul de mei pe care îl luăm în discuție și de particularitățile solului în care acesta a fost cultivat.
Indiferent de aceste valori, meiul este o sursă de proteine complete, ceea ce înseamnă că include în compoziția sa toți cei 9 aminoacizi esențiali de care organismul are nevoie. De asemenea, semințele de mei conțin și substanțe cu efect antioxidant dintre care lignanii și acidul ferulic sunt cele mai importante.
Beneficiile consumului de mei sunt date și de conținutul de vitamine și minerale, iar din acest punct de vedere vorbim de o bună sursă de vitamine din complexul B, cărora li se adaugă minerale precum magneziu, fier, calciu, potasiu, fosfor și zinc.
Foarte important este și faptul că meiul nu conține gluten, spre deosebire de alte cereale integrale din familia sa, astfel că de beneficiile sale se pot bucura și persoanele cu intoleranță la această grupă de proteine.
Ce beneficii are consumul de mei
Meiul poate fi consumat sub diferite forme, atât crud cât și fiert sau copt la cuptor, iar boabele pot fi lăsate întregi sau se pot măcina pentru a obține făină de mei.
Dacă îl combini cu lapte vei obține un terci în care poți adăuga și fructe sau diferite nuci și semințe și totodată îl poți adăuga în alte terciuri de cereale. Boabele fierte sunt un înlocuitor pentru orez sau cușcuș și merg combinate cu legume la cuptor pentru a obține o garnitură sănătoasă și hrănitoare.
Din făina de mei se pot prepara biscuiți, fursecuri sau batoane de cereale iar boabele uscate se pot adăuga în salate sau alte preparate.
Indiferent de forma de consum, meiul aduce o serie de beneficii pentru sănătate, pe care ți le prezentăm în continuare.
O digestie mai ușoară
Boabele de mei conțin fibre, care sunt elemente nutritive esențiale pentru o digestie bună. Acest aliment furnizează atât fibre solubile cât și insolubile, care facilitează în felul lor digestia și previn constipația, balonarea și alte probleme datorate unei digestii dificile. Fibrele solubile formează o peliculă gelatinoasă pe interiorul stomacului și intestinelor, îmbunătățind tranzitul intestinal și hrănind totodată bacteriile benefice din tractul digestiv. De cealaltă parte, fibrele insolubile dau volum materiilor fecale și facilitează astfel eliminarea acestora.
Protecție împotriva stresului oxidativ
Antioxidanții din boabele de mei neutralizează radicalii liberi și astfel previn stresul oxidativ pe care aceștia îl exercită asupra celulelor. Este vorba de o reacție chimică în urma căreia celulele cedează sau primesc un electron, modificându-și astfel structura normală și funcționalitatea. Antioxidanții distrug compușii chimici care inițiază aceste reacții, iar beneficiile constau în faptul că se reduce riscul apariției unor boli cronice declanșate de stresul oxidativ.
Prevenirea problemelor cardiovasculare
Acea peliculă gelatinoasă formată de fibrele solubile din mei reține o parte din colesterolul rău din tractul digestiv care astfel nu mai ajunge în sânge ci este eliminat pe cale naturală prin materiile fecale. Se reduce în acest mod riscul de hipertensiune arterială datorată depunerii de colesterol în interiorul vaselor de sânge și totodată riscul de boli cardiovasculare pe care le poate genera o tensiune mare. În același timp se previne hipertensiunea arterială și datorită potasiului care facilitează eliminarea apei în exces și împiedică astfel retenția de apă, care este o altă cauză a creșterii tensiunii.
Nu în ultimul rând, efectul antioxidant despre care am vorbit deja și magneziul din boabele de mei protejează inima și contribuie le reglarea ritmului cardiac.
Menținerea greutății normale
Chiar dacă nu pare așa la prima vedere, meiul este un aliment sățios datorită conținutului de proteine și fibre. Aceste elemente nutritive se digeră mai greu, așa că rămân pentru o perioadă mai îndelungată în stomac și astfel mențin senzația de sațietate. În consecință, se reduce frecvența meselor și dimensiunea porțiilor, iar în acest mod organismul primește mai puține calorii, la un nivel cât mai apropiat de strictul necesar zilnic. Dacă includerea meiului în alimentație este însoțită și de adoptarea unui stil de viață mai activ, cu cel puțin 30 de minute de activități fizice intense pe zi, organismul va ajunge să ardă mai multe calorii decât primește iar rezultatul va fi reducerea excesului ponderal până la atingerea greutății normale.
Îmbunătățirea densității osoase
Meiul conține calciu, fosfor și magneziu – minerale importante pentru dezvoltarea sistemului osos și pentru menținerea unor oase rezistente. Aceste minerale intră în structura oaselor și le întăresc, făcându-le mai puternice și mai rezistente la șocuri și lovituri. Cantitatea de minerale din sistemul osos definește densitatea osoasă, iar cu cât aceasta este mai ridicată, cu atât cu atât oasele sunt mai rezistente iar riscul de fracturi este mai redus.
Când este contraindicat consumul de mei
Meiul este considerat în general un aliment sigur inclusiv pentru persoanele cu intoleranță la gluten, cărora consumul altor cereale din aceeași familie le provoacă tulburări digestive. Consumul excesiv poate duce însă la creșterea în greutate întrucât nu vorbim chiar despre un aliment sărac în calorii.
De asemenea, meiul conține niște compuși care pot interfera cu funcționarea glandei tiroide, iar acesta este un alt motiv pentru care trebuie evitat consumul excesiv, care poate duce la apariția gușei endemice, datorată creșterii în volum a tiroidei. Tot din cauza acestor compuși este de preferat ca persoanele care au probleme cu tiroida să nu consume acest aliment sau cel puțin să ceară sfatul unui medic înainte de a o face.
Mai trebuie precizat că în compoziția meiului se găsește și o cantitate destul de mare de acid fitic ce reduce absorbția mineralelor în organism. Din această cauză este recomandat ca meiul să fie pus la înmuiat în apă cu o zi înainte de a-l consuma pentru că astfel se mai elimină o parte din acidul fitic.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024