Consumul de ouă în cazul persoanelor care suferă de colesterol mărit
Ouăle reprezintă atât o sursă importantă de calciu, cât și de proteine și vitamine. Cu toate acestea, nu le vom putea mânca niciodată la discreție, dat fiind faptul că pot ajunge să dăuneze sănătății dacă le vom consuma într-o cantitate necontrolată. Dar este sau nu o problemă consumul de ouă în cazul persoanelor care suferă de colesterol mărit? Iată ce răspuns ne oferă specialiștii și studiile medicale.
21.07.2022
Timp estimat de citire:
5 minute, 9 secundeDespre colesterol
Colesterolul se regăsește în toate celulele corpului, fiind o substanță produsă de ficat, cu multiple roluri esențiale în organism. Ajută la producerea de hormoni – steroizi, sexuali și reproducători –
testosteron, estrogen, progesteron, ajută la absorbția unor dintre vitamine (A, D, E, K), dar și la digerarea alimentelor, chiar și la imunitate, acționând asemenea unui antioxidant în combaterea radicalilor liberi, dar și a infecțiilor. Colesterol vom întâlni în alimentele de origine animală, cum sunt ouăle, laptele și carnea.
Dacă este prea mult colesterol în sânge, acesta se va lipi sub forma unor plăci pe pereții arterelor, fapt ce poate bloca fluxul sangvin și duce la complicații periculoase.
Vorbim de colesterol mărit atunci când valorile acestuia ating peste 150 mg/dL – 200 mg/dL în sânge. Principalul “vinovat” pentru acest lucru este consumul de alimente grase, dar și sedentarismul, fumatul și consumul de alcool. Un colesterol mărit se poate trage și din familie, fiind o problemă ce se poate moșteni din generație în generație.
Colesterol mărit? Sfaturi, remedii și soluții
Nivelurile ridicate de colesterol apar în urma unui aport exogen crescut, printr-o alimentație bogată în colesterol, grăsimi saturate și de tip „trans”. Acestea cresc nivelurile de colesterol mărit.
Iar pe lista de alimente care cauzează intră carnea grasă, pielea cărnii de pasăre, untul, uleiul de palmier și de cocos, alimentele prăjite sau cele de tip fast-food, dar și alimentele procesate, ce conțin grăsimi saturate sau hidrogenate. Când vorbim de produse de patiserie, chips-urile sau mezelurile ele sunt surse de grăsimi saturate și „trans”.
O primă soluție în a duce la valori normale un colesterol mărit este de a ne regla obiceiurile alimentare astfel încât să mâncăm cât mai sănătos. Totodată, ar ajuta și o preocupare constantă pentru activitate fizică regulate. Căci sedentarismul în combinație ce alimentele mai sus menționate pot duce la acumularea de kilograme și, implicit, la un colesterol mărit. De asemenea, și consumul de alcool poate favoriza o valoare ridicată a colesterolului.
Consumul de ouă și colesterolul
Consumul de ouă ajută organismul cu substanţe nutritive, precum luteină şi zeaxantină, antioxidanţi naturali ce reduc riscurile de boli de ochi. Tot din ou, organismul își ia colina, substanță hidrosolubilă bună pentru creier și nervi. Ouăle sunt surse importante de calciu, fier, magneziu și fosfor. Iar prin proteinele animale de calitate, stimulează creșterea masei musculare. De asemenea, îmbunătăţesc sănătatea oaselor.
Unele studii au arătat că ouăle reduc pofta de mâncare. Totodată, sunt foarte uşor de preparat, mai ales dacă se vor consuma de sine stătător. Important este și că este un produs accesibil, referindu-ne inclusiv la prețul per bucată.
Când vine vorba de colesterol mărit, un consum de ouă moderat poate reprezenta soluția pentru a beneficia de toate proprietăți conferite de aceste alimente.
Colesterol mărit? Trebuie sau nu să renunțați la consumul de ouă?
Chiar și în cazurile de colesterol mărit, nu există recomandări ferme de a renunța definitiv la consumul de ouă.
Iar colesterolul dintr-un ou pe zi ar fi sigur pentru majoritatea oamenilor, este concluzia la care au ajuns mai multe cercetări Harvard Medical School – care au urmărit sute de mii de oameni de-a lungul deceniilor. Iar oamenii de știință nu au stabilit legături exacte între atacurile de cord, accidente vasculare cerebrale sau alte boli cardiovasculare la persoanele care mănâncă până la un ou pe zi.
Desigur, contează foarte mult și cu ce se mănâncă ouăle. Grăsimea saturată din unt, brânză, bacon, cârnați, pâinici sau alte alimente care le-ar putea însoți în farfurie, pot crește la rândul lor colesterolul din sânge mult mai mult decât o poate face un simplu ou. Astfel poate crește riscul de boli de inimă, boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral.
Câte ouă se pot consuma pe zi?
Cum ne putem imagina deja, numărul de ouă ce se pot consuma pe zi, fără un risc privind o eventuală problemă de sănătate, diferă de la un individ la altul, în funcție de starea fiecăruia de sănătate. Contează și dacă există sau nu un colesterol mărit.
Experții în sănătate recomandă menținerea aportul de colesterol sub 300 de miligrame (mg) pe zi. Un ou mare are aproximativ 186 mg de colesterol – cantitate ce se regăsește în gălbenuș. Așadar, consumul de până la un ou pe zi ar putea fi o alegere bună, este concluzia la care au ajuns mai multe cercetări de la Harvard Medical School.
Câte ouă se pot consuma pe săptămână?
Majoritatea persoanelor sănătoase ar putea mânca până la 7 ouă pe săptămână fără a crește riscul de boli de inimă. Unele studii au arătat că acest nivel de consum de ouă ar putea ajuta chiar la prevenirea anumitor tipuri de accident vascular cerebral și a unei afecțiuni oculare grave, ce pot duce la orbire.
Pentru cei ce nu vor să renunțe definitiv la ouă, dar trebuie să fie atenți cu un colesterol mărit, pot folosi doar albușurile, care conțin proteine, nu și colesterol.
Surse:
https://www.health.harvard.edu/heart-health/are-eggs-risky-for-heart-health
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024