Consumul de peste, o necesitate?
Odata cu apropierea iernii, toate tesuturile organismului au o accentuata nevoie de aminoacizi esentiali si de saruri minerale mai rare (ca cele de seleniu), dar mai ales de vitaminele A, B1, B2 si D, toate prezente in concentratii crescute in fibrele musculare ale pestilor.
03.10.2011
Timp estimat de citire:
4 minute, 47 secundeExista mai multe teorii conform carora evolutia exploziva a lui Homo Sapiens s-ar datora alimentatiei bogate in peste, extrem de usor de procurat acum 5.000 de ani. In zonele unde s-au gasit vestigii ale culturii lui Homo Sapiens din Africa Egipt si Europa Peninsula Iberica au fost descoperite obiecte din piatra gravate cu motive animaliere, in care pestele era cel mai frecvent intalnit. Pe langa acestea, foarte recent s-a descoperit ca exista o posibila corelatie intre alimentele cu peste si capacitatile biologice de convietuire in societate si mai ales in cuplu.
Longevitate si inteligenta
Pestele poate fi considerat cel mai eficient medicament naturist. Astfel, elementele de baza continute sunt:
- Calciu – previne bolile produse de hipocalcemie, inclusiv afectiuni ale suprarenalei, boli nervoase, ale sistemului osos, probleme reumatice sau stomatologice.
- Magneziu – important in toate procesele nervoase si endocrine, ca si in afectiunile ginecologice (inclusiv in cazul infectiilor vaginale).
- Fosfor – intra in compozitia multor lipide (grasimi) esentiale in procesele nervoase.
- Seleniu – considerat elementul cheie in prevenirea aparitiei unor boli coronariene (care pot conduce la infarct) si a cancerului.
Toate aceste elemente sunt cele mai eficiente la nivelul celulei si necesare la sfarsitul toamnei. De asemenea, vitaminele A, B1, B2, D2, E sunt deosebit de utile organismului in aceasta perioada, reducand cu 70% riscul la nictalopie (“orbul gainilor” – incapacitatea de a vedea clar seara), boli retiniene (inclusiv procese care pot conduce la orbire). In plus, la persoanele care consuma frecvent peste s-a observat o crestere a capacitatilor intelectuale, dar si a varstei medii de viata. Studiile din ultimii 12 ani ale antropologiei medicale privind longevitatea dovedesc ca in Romania, cei mai multi longevivi au consumat peste saptamanal. Lipsa mineralelor, vitaminelor si mai ales a unor aminoacizi ar putea conduce la aparitia unor boli la care unele persoane sunt predispuse ereditar. Lipsa totala a pestelui din alimentatia femeilor este corelata cu aparitia nodulilor mamari si cancerului ovarian, in proportie de 68%.
Pestele, un secret alimentar pentru viata de cuplu?
In 1982, antropologul norvegian Bjork V.Fessegen de la celebra Universitate din Oslo demonstra faptul ca in comunitatile izolate de pescari de pe coasta atlantica a Scandinaviei, in Islanda, dar si in zonele litorale ale Asiei extremului Orient, legaturile afective matrimoniale erau foarte stranse in ceea ce priveste aspectul sentimental. Criticile vehemente aduse cercetatorului erau legate de exemple concrete de grave violente intrafamiliale din interiorul comunitatilor de pescari, care pareau a demola total teoria lui Bjork. In realitate toate aceste critici nu tineau cont de faptul ca Bjork se referea strict la comunitatile pescaresti in care, cultural, exista o restrictie la consumul de alcool. Astfel, in 1998, acelasi cercetator norvegian arata, prin mentionari statistice, ca agresivitatea consumatorilor de peste indiferent de zona etnogeografica in care locuieste este cu 40-50% mai scazuta decat a celor care consuma foarte rar bazate pe preparate din peste. In anul 2004, Dr. Bjork V.F. reuseste sa demonstreze ca in carnea de peste si mai ales cea putin prelucrata termic (peste afumat sau sarat), persista 18 tipuri de substante proteice cu efect hormonal intens, care pot atenua agresivitatea declansatǎ de hormoni sexuali masculi sau feminini. Pe langa atenuarea hormonala a agresivitatii de catre hormonii prezenti in carnea de peste crud s-a dovedit ca in aceeasi carne de peste nepreparat termic exista substante peptidice ce cresc capacitatea de interpretare complexa a unor evenimente tradusa prin “intelegerea in cuplu”, toleranta sau ingaduinta. Se estimeaza ca in lipsa factorilor culturali nocivi sau a drogurilor, consumatorii zilnici de peste nepreparat termic au de trei ori mai multe sanse sa alcatuiasca “un cuplu fericit” decat consumatorii unor diete obisnuite in care pestele este foarte rar prezent.
Dieta cu peste
La micul dejun, trebuie evitat consumul de peste, dar se poate consuma pasta de peste sau salata de icre, la 20-30 de minute dupa trezire. Pentru barbati, este necesara o alimentatie mai bogata in peste, dimineata intre orele 6-7, in cazul tinerilor si intre orele 7-8, in cazul adultilor. La pranz, sunt recomandate ciorbele de peste, acrite cu bors obtinut din fermentatia taratelor de cereale, fiind total contraindicata sarea de lamaie sau otetul. Barbatilor pana in 40 de ani li se recomanda peste fiert, din ciorba, intre orele 11 si 13, in cantitati de peste 400 g la o masa.
Atentie!
Asocierea condimentelor “foarte piperate” cu carnea de peste reduce cu peste 60% absobtia vitaminelor A, B1, B2, D, E si cu 50% a sarurilor minerale. Odihna de dupa masa, dupa orele 14, este extrem de utila pentru dinamica fosforului in sistemul nervos si cel osos. Sunt necesare minimum 40 de minute de relaxare psihica, dupa o masa bogata in peste.
Dupa dejun, care trebuie sa fie bogat in carne de peste, nu este recomandat vinul sec (acru) si mai ales tariile (votca, coniac, rom, palinca sau alte bauturi distilate).
Orice preparat din carne de peste, consumat intre orele 12-14, nu trebuie sa fie foarte prajit in ulei. Orice meniu bazat pe peste trebuie sa fie asociat cu salate, foarte putin sarate si acrite. Cina cu peste este foarte importanta pentru revigorarea nervoasa si, in special, cea sexuala. Organismul masculin asimileaza la sfarsitul toamnei mai ales vitaminele A si D2, cu deosebita importanta in reglarea functiilor sistemului nervos si al maduvei rosii, producatoare de hematii (cu rol antianemic) si globule albe (celulele de aparare ale organismului impotriva oricaror microorganisme periculoase sau canceroase). Este ideal un consum consistent de peste, intre orele 19:30-20:30, asociat unui aperitiv lichid, constand intr-un paharel de maxim 50 ml de tuica naturala sau un pahar de vin rosu, de tara. Nu este indicat sa se consume icre dupa orele 18:30.
cercetator Academia Romana
Suferi de gută? Iată un regim pe care să-l urmezi
17.07.2024