Consumul de peste vara: avantaje si riscuri
Consumul de peste ar trebui sa fie mereu prezent in preocuparile noastre culinare. Este o sursa excelenta de proteine si de acizi grasi esentiali, dar si de alti nutrienti de inalta calitate. Carnea este usor de digerat si este potrivita chiar si persoanelor cu probleme digestive.
20.07.2017
Timp estimat de citire:
2 minute, 46 secundeCu cat pestele este consumat in stare mai proaspata, aproape de momentul capturarii, cu atat calitatile nutritionale sunt mai bune.
Cum recunosti pestele proaspat
Vara poti alege pesti proaspeti, insa ar fi bine sa te asiguri ca, din cauza caldurii sau a proastei depozitari, carnea lor nu este alterata. Asadar, pestele pe care il cumperi trebuie sa aiba un miros placut, sa nu fie lipicios, sa aiba ochii sticlosi, si nu opaci, branhiile roz-rosii, sa nu ramana urma degetului atunci cand este apasat. Pestele proaspat se scufunda, iar cel stricat pluteste. Pestele alterat nu isi pierde mirosul neplacut nici dupa gatire.
Pestele gras, sursa perfecta de Omega–3
Pestele gras (somon, macrou, sardine, ton etc.) este o resursa nutritionala deosebit de importanta datorita acizilor grasi de tip Omega-3, cei pe care nu ii putem sintetiza si pe care trebuie sa-i aducem din alimentatie. Acestia au rol in formarea sistemului nervos, alcatuiesc membranele celuare, au rol antiinflamator, antidepresiv, rol in dezvoltarea fetala etc. Sursele animale de Omega-3 vor fi convertite in procent satisfacator in EPA si DHA, formele active in organism ale acestor acizi grasi. De asemenea, pestele gras este si o buna sursa pentru vitamina D, o vitamina liposolubila ce se absoarbe datorita grasimii pestelui. Asadar, pestele gras poate fi considerat un aliment de tip antiinflamator, benefic in dieta noastra.
Pestii mici si proaspeti sunt o alegere foarte interesanta deoarece, spre deosebire de pestii mari si grasi, au acumulat mai putine reziduri toxice si metale grele in grasimea lor. Alege de cate ori poti macrou si hering.
Atentie la fructele de mare
Fructele de mare proaspete sunt extraordinar de gustoase, insa consumul lor exagerat aduce organismului metale grele, pe care nu le putem neglija. Fructele de mare congelate vor fi consumate impreuna cu conservantii folositi, uneori deosebit de toxici si alergeni (declanseza eliberari masive de histamina si sindroame alergice)
Important!
Pestii cruzi sau incomplet gatiti, specifici diferitelor retete culinare (sushi etc.), nu sunt recomandati in sezonul de vara din cauza inmultirii rapide a microorganismelor patogene si sunt absolut interzisi femeilor insarcinate
Pesti romanesti
La noi in tara exista 133 de specii de pesti. Dintre acestia, 31 sunt pesti de ape dulci sarate (ex.: morunul, cega, nisetrul, pastruga, scrumbia de Dunare, cambula). 44 de specii traiesc numai in ape dulci (ex.: salaul, carasul, stiuca, linul, somnul, crapul, bibanul) si 58 traiesc numai in apele saline ale Marii Negre (ex.: calcanul, sprotul, hamsia, stavridul).
In concluzie, asigura-te ca vei consuma peste de calitate de cateva ori pe saptamana, in portii de 150-200 g. Alege portii mai mici pentru pestele gras si mai mari pentru pestele slab, de apa dulce. Evita prajirea pestelui deoarece se pierde mult din potentialul sau sanatos, putand deveni chiar indigest. Alege pestele preparat la cuptor, pe gratar sau ciorbele de peste.
Sursele vegetale de acizi grasi (ALA- acid alfa linolenic) nu pot fi considerate suficiente pentru echilibrul nutritional pe termen lung deoarece conversia ALA se face in rata mica spre acizii de tip DHA si EPA.
Dr. Ruxandra Plesea
Medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice
Regina Maria Ponderas Academic Hospital
Erorile din alimentație
07.01.2024