Consumul regulat de fructe reduce riscul de diabet
Chiar dacă sunt bogate în fructoză și favorizează creșterea nivelului zahărului din sânge, fructele ne pot ajuta să ținem diabetul la distanță. O nouă cercetare arată că persoanele care consumă două porții de fructe pe zi prezintă riscuri semnificativ mai mici de a suferi de diabet zaharat de tip 2 decât cele care le evită.
08.06.2021
Timp estimat de citire:
2 minute, 46 secundeUn studiu recent publicat în Jurnalul de Endocrinologie Clinică și Metabolism al Societății de Endocrinologie din SUA readuce în discuție locul fructelor în dieta zilnică și rolul lor în menținerea sănătății. Autorii cercetării au analizat datele colectate în cadrul AusDiab, un studiu național, longitudinal, bazat pe populație, desfășurat în Australia, în cazul a peste 7.500 de persoane, care au furnizat informații privind consumul lor de fructe și sucuri de fructe. Corelarea datelor a pus în evidență asocieri interesante.
Două porții de fructe pe zi = 36% mai puține riscuri de boală
După ce au pus cap la cap datele, oamenii de știință au descoperit că, spre deosebire de subiecții care nu prea consumau fructe, cei care le mâncau în cantități mai mari prezentau riscuri reduse de a dezvolta diabet în următorii cinci ani. Practic, în cazul lor s-a observat o situație mai bună în ceea ce privește markerii sensibilității la insulină, acest lucru însemnând că organismul acestora era nevoit să producă mai puțină insulină pentru a scădea nivelul glicemiei.
„Am descoperit că persoanele care consumau în jur de 2 porții de fructe pe zi au avut un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 în următorii cinci ani decât participanții care au consumat mai puțin de jumătate de porție de fructe pe zi”, a precizat Nicola Bondonno, de la Institutul de Cercetare Nutritivă al Universității Edith Cowan din Perth, Australia, principalul autor al studiului.
Sucurile de fructe n-au produs același efect
Important de subliniat este că nu s-a observat un efect protector similar și în cazul consumului de sucuri de fructe. Asta în ciuda faptului că acestea sunt văzute adesea drept opțiuni sănătoase și chiar alternative, mai comode, pentru consumul de fructe întregi.
„Nu s-au constatat aceleași modele [de tip cauză-efect] și pentru sucurile de fructe. Acest lucru ne indică faptul că o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos, care include consumul de fructe întregi, reprezintă o strategie excelentă pentru a reduce riscul de diabet”, a completat Nicola Bondonno.
La ora actuală, aproximativ 463 de milioane de adulți suferă cu diabet la nivel mondial. Dacă tendința de creștere a incidenței acestei maladii se menține, până în anul 2045, numărul persoanelor cu diabet va ajunge la circa 700 de milioane. Potrivit estimărilor, 374 de milioane de persoane prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, cea mai frecventă formă a bolii.
Sursa: www.sciencedaily.com
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024