Contraceptivele orale, efecte asupra greutății?
"Iau pilule contraceptive de aproximativ șase luni. Sunt încântată de ideea de a nu rămâne însărcinată, dar problema mea este creșterea în greutate. Apetitul meu nu a crescut, cu toate acestea sânii s-au mărit și simt că am adăugat un strat la corpul meu, care mă face să mă simt foarte inconfortabil. Există ceva care poate fi făcut în legătura cu această problemă?" (Maria, 24 de ani)
03.11.2010
Timp estimat de citire:
3 minute, 19 secundeÎn mod sigur ai auzit de astfel de cazuri în care excesul ponderal este pus pe seama contraceptivelor orale. Poate chiar obișnuiești să spui că „pilulele îngrașă”. Adevărul este ca pilula, pentru cele mai multe femei, este sigură și nu determină o schimbare în greutate, vinovate fiind lipsa activității fizice și alimentația în exces.
Pilula contraceptivă este una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a sarcinii, dar, mai mult, oferă și o serie de beneficii sănătății. De fapt, unele femei pot lua pilula pentru alte motive decât pentru contracepție, la recomandarea medicului. Este vorba de reglarea ciclului menstrual, tratarea dismenoreei și sindromului premenstrual, tratarea dezechilibrelor hormonale, acneei, hirsutismului, endometriozei, ovarului polichistic.
Contraceptivul oral scade riscul anemiei prin deficit de fier, infecțiilor tractului genital feminin, chisturilor non-canceroase ale sânului, sarcinilor ectopice, cancerului ovarian și endometrial și poate asigura protecție împotriva osteoporozei și cancerului colonic.
Îngrijorarea cu privire la creșterea în greutate poate limita utilizarea acestei metode contraceptive foarte eficiente, prin descurajarea inițierii în utilizare și in multe rânduri cauzează întreruperea precoce. Cu toate acestea, o relație de cauzalitate între contraceptivele orale și creșterea în greutate nu a fost stabilită.
Studiile confirmă: Pilula nu te îngrașă
Mecanismele ipotetice prin care aceste contraceptive pot influența greutatea includ creșterea retenției fluidelor, creșterea masei musculare sau grăsimii corporale produsă de componentul ethynil-estradiol (hormon estrogen din componența contraceptivelor orale) sau printr-un efect combinat fiziologic asupra sațietății și apetitului care poate influența consumul de alimente. Posibila asociere de cauzalitate între contraceptive și creșterea în greutate este dificil de studiat din mai multe motive.
În timpul adolescenței, o oarecare creștere în greutate este normală și corespunzătoare. De asemenea, femeile au tendința de a câștiga în greutate în timp. Un studiu controlat, randomizat, care să compare o metodă de contracepție hormonală cu un placebo sau cu o metodă non-hormonală de contracepție ridică probleme etice. Puține astfel de studii au fost efectuate. Comparația produselor contraceptive combinate este complicată de o varietate de formule și regimuri. În plus, cele mai multe studii au fost de scurtă durată (de exemplu, șase cicluri sau mai putine), si ar fi necesar mai mult timp pentru a evidentia cresterea in greutate.
Trei studii clinice randomizate placebo-controlate nu au găsit dovezi care să sprijine o asociere de cauzalitate între contraceptivele orale și creșterea în greutate. Cele mai multe comparații între diferite combinații contraceptive nu au arătat o diferență substanțială a greutății corporale. În aceste studii femeile nu au oprit utilizarea contraceptivelor datorită creșterii în greutate.
Concluziile autorilor acestor studii (cel mai recent studiu – Review Cochrane) au fost că dovezile disponibile sunt insuficiente pentru a determina efectul contraceptivelor combinate asupra greutății, dar un efect major de creștere ponderală nu a fost evident.
Important de reținut
- Îngrijorările privind creșterea ponderala pot descuraja femeile, in mod particular adolescentele, sa intrerupa sau sa evite utilizarea contraceptivelor.
- Trialuri (studii clinice) placebo controlate, randomizate, nu au găsit probe privind o relație cauzala intre utilizarea contraceptivelor si cresterea in greutate.
- Majoritatea studiilor comparative nu au raportat diferențe substanțiale între diverse preparate (formule) privind greutatea corporală.
- Dovezile disponibile sunt insuficiente pentru a determina efectul contraceptivelor combinate asupra greutății, dar un efect major de creștere ponderală nu a fost evident.
Medic rezident endocrinolog
Inflamații și dureri articulare în sezonul rece – cum ne poate ajuta osteopatia
21.11.2024