Corcodușele, „cenușăresele” fructelor
Văzute mai degrabă drept materie primă pentru tării, corcodușele au ajuns într-un nemeritat con de umbră. În realitate însă, ele sunt o prezență în oferta de fructe locale a verii demnă de toată atenția.
31.07.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 19 secundeDeoarece se găsesc la tot pasul, fiind rodul unor copaci deloc pretențioși, corcodușele au parte de o reputație puțin spus modestă, deși nu sunt lipsite de valoare. Poate doar comercială, dar nu și nutrițională! Dacă vei încerca să treci dincolo de prejudecăți, vei descoperi că există o multitudine de motive pentru care ar trebui să nu mai ocolești corcodușele.
Corcodușele te ajută să slăbești
Subtil parfumate, deopotrivă dulci și acrișoare, corcodușele surprind papilele gustative cu o savoare deosebită și nu pun în pericol silueta. Dimpotrivă, ele pot fi un bun aliat în lupta cu rotunjimile nedorite. Aceasta deoarece fac parte din categoria alimentelor cu densitate clorică mică, datorită procentului mare de apă din compoziție, de peste 80%. Cu alte cuvinte, îți umplu stomacul rapid cu prețul unui aport caloric scăzut, variind între 45 și 52 de calorii per 100 g.
Corcodușele îți aduc fibre din plin
Un alt lucru important de știut despre corcodușe este că sunt o excelentă sursă de fibre alimentare, în rândul cărora predomină pectina, o substanță organică gelatinoasă, cu rol de „lipici” pentru celulele fructelor și cu multiple beneficii pentru noi, cei care le consumăm. Pe scurt, această fibră nedigerabilă îmbunătățește digestia, contribuie la reglarea nivelului de colesterol din sânge, facilitează tranzitului intestinal și, ce este cu adevărat o veste formidabilă pentru toți cei care fac eforturi pentru a-și menține în frâu apetitul, prelungește senzația de sațietate. De asemenea, ea veghează asupra echilibrului florei intestinale, constituind hrana preferată a probioticelor, bacteriile bune care lucrează neîncetat pentru a ne menține sănătoși.
Galbene, roz, portocalii, roșiatice sau violet-brun, corcodușele oferă un spectru larg de flavonoide, pigmenți vegetali pe care oamenii de știință ne încurajează să-i aducem cât mai des în meniu pentru a reduce riscurile de îmbolnăvire.
Corcodușele te revigorează pe loc
Generoase în micronutrienți esențiali bunei funcționări a sistemului nervos central și nu numai, corcodușele, aceste rude sărace ale prunelor, pot pune pe fugă stările de oboseală și apatie. Potasiul reface echilibrul electrolitic, pe când magneziul, fosforul, calciul, fierul și cuprul cresc, împreună cu vitamina C, tonusul general. Datorită acestora, dar și celor 15 g de carbohidrați per 100 g ușor convertibili în energie (zaharoză, sorbitol, glucoză și fructoză), o porție zdravănă de corcodușe asigură un impuls funcțiilor cerebrale, limpezind gândirea și susținând puterea de concentrare. Din acest punct de vedere, corcodușele pot fi de un ajutor inestimabil în a doua parte a zilei, când nivelul de energie coboară și te simți fără pic de vlagă.
Corcodușele protejează ochii și pielea
Furnizoare ale unor cantități apreciabile de beta-caroten și vitamina E, corcodușele, consumate cu regularitate, pot avea un impact pozitiv asupra sănătății oculare. Diferite studii au arătat că aceste substanțe participă la prevenirea cataractei, întârziind apariția degenerării maculare asociate vârstei, fiind recomandate și împotriva miopiei. Totodată, acești antioxidanți redutabili neutralizează efectele razelor ultraviolete ale soarelui și acțiunea radicalilor liberi, atât de dăunătoare frumuseții și tinereții pielii. În concluzie, dacă vrei să ai ten radiant și ochi de vultur, mănâncă ori de câte ori ai ocazia corcodușe, pe săturate!
Sorbitolul prezent în corcodușe stimulează secreția biliară și potențează acțiunea fibrelor în ceea ce privește accelerarea tranzitului intestinal. Așadar, corcodușele sunt gustări ideale în cazul celor care suferă de constipație.
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024