18.09.2020
Timp estimat de citire:
1 minut, 8 secundeO nouă descoperire legată de COVID-19 alertează medicii. Oamenii de știință au stabilit o vulnerabilitate deosebită în cazul persoanelor infectate cu noul coronavirus care suferă de apnee obstructivă în somn. Această afecțiune caracterizată de sforăit și oprirea repetată a respirației în timpul somnului, însoțită de treziri repetate, este destul de frecventă în rândul populației adulte.
O analiză amplă a 18 studii științifice privind apneea obstructivă în somn a scos la iveală că boală crește semnificativ riscul de complicații în cazul infectării cu virsului SARS-Cov-2. După ce au studiat toate datele, cercetătorii de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, au observat că o bună parte dintre pacienții cu COVID-19 ajunși la terapie intensivă aveau și apnee obstructivă în somn. Mai mult, riscul de deces din cauza coronavirusului era în rândul lor de trei ori mai mare.
Oamenii de știință subliniază că apneea obstructivă în somn afectează mai frecvent persoanele cu diabet zaharat, obezitate sau hipertensiune arterială, boli care cresc și riscul de complicații în caz de COVID-19.
„Este posibil ca infecția COVID-19 să crească stresul oxidativ și inflamația, iar acest lucru să aibă efecte asupra bradikininei (o substanță chimică implicată în regalarea tensiunii arteriale)”, a explicat dr. Michelle Miller, coordonatorul studiului.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista Sleep Medicine.
Sursa: www.pourquoidocteur.fr
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024