COVID-19: 1 din 5 supraviețuitori dezvoltă boli mintale
Aproximativ 20% dintre pacienții infectați cu noul coronavirus ajung să fie diagnosticați cu o tulburare de sănătate mintală. Concluzia se desprinde dintr-un amplu studiu al oamenilor de știință de la celebra Universitate Oxford, din Marea Britanie.
04.12.2020
Timp estimat de citire:
1 minut, 42 secundeCOVID-19 este o boală infecțioasă care afectează, în principal, căile respiratorii. Efectele sale sunt însă mult mai grave și, totodată, complexe. O echipă de cercetători de la Universitatea Oxford a descoperit de curând că infecția cu noul coronavirus expune unui risc major de boli mintale, așa ca anxietatea, depresia sau chiar demența.
Cercetătorii au analizat dosarele medicale electronice a 69 de milioane de oameni din SUA, dintre care peste 62.000 au avut COVID-19. Astfel, au constatat că 20% dintre cei infectați cu coronavirus au fost diagnosticați cu o tulburare psihică în decurs de 90 de zile. În rândul lor, probabilitatea dezvoltării acestui tip de probleme a fost de aproape două ori mai mare decât pentru alte grupuri de pacienți cu alte afecțiuni în același interval de timp.
Există mai multe motive probabile pentru care se întâmplă acest lucru. În primul rând este vorba de izolarea pe care o implică COVID-19. Apoi confruntarea cu posibilitatea de a nu supraviețui afecțiunii poate fi de-a dreptul terifiantă. Nu în ultimul rând trebuie luat în considerare și factorul inflamator. Se știe că noul coronavirus determină o inflamație pe scară largă la nivelul întregului organism, afectând inclusiv creierul.
Și inversul este valabil
Studiul cercetătorilor britanici a mai sos la iveală un aspect important. Și anume că persoanele cu o boală mintală preexistentă au fost cu 65% mai predispuse să fie diagnosticate cu COVID-19 decât cele fără astfel de tulburări. „Acest lucru este foarte interesant. Presupun că acest lucru poate avea legătură cu faptul că e mai probabil ca persoanele cu boli mintale să prezinte comportamente riscante”, au explicat autorii cercetării.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista de specialitate The Lancet Psychiatry.
Atenție la curele de slăbire: efectul yo-yo crește riscul cardiac
19.11.2024