Covid-19: Ar putea imunitatea să dureze cel puțin 6 luni?
Un nou studiu a arătat că la 6 luni de la infectare, în sângele unor persoane care au avut forme moderate, ușoare sau asimptomatice erau celule imune capabile să recunoască virusul.
17.11.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 2 secundeÎn prezent, mai mult de 55 de milioane de oameni din lumea întreagă au contractat virusul SARS-CoV-2, care provoacă Covid-19. Cu toate astea, cazurile de reinfectare sunt foarte rare. Asta în ciuda informațiilor care demonstrează că nivelul de anticorpi protectivi scade rapid în cazul pacienților care suferă de forme ușoare ale bolii.
Noile cercetări sugerează că există puține cazuri de reinfectare datorită celulelor T, un tip de celule ale sistemului imunitar, care continuă să ofere protecție în fața virusului cel puțin 6 luni. Când recunosc virusul, celulele T recrutează alte celule ale sistemului imunitar pentru a fabrica anticorpi sau a ataca celulele infectate.
“Noile descoperiri ne fac să fim oarecum optimiști în legătură cu durata și calitatea imunității generată de infecția cu coronavirus, dar aceasta este doar o bucată a puzzle-ului”, afirmă prof. Paul Moss, specialist în hematologie la Universitatea Birmingham, co-autor al studiului.
Între martie și aprilie 2020, 100 de persoane care se recuperaseră recent în urma Covid-19 au fost de acord să participe la studiu. Cel mai în vârstă participant are 65 de ani, cel mai tânăr – 22. Participanților le-au fost prelevate lunar probe de sânge. După 6 luni, toți participanții la studiu aveau în sânge celule T care răspundeau la virus, producând IL-2, o moleculă care semnalează prezența virusului. Comparativ cu cei care nu au avut deloc simptome, răspunsul celulelor T ale celor care au avut simptome a fost cu 50% mai ridicat. O imunitate celulară mai ridicată poate să le ofere celor care au avut simptome o protecție mai bună în fața reinfectării.
Optimism în privința vaccinului
Studiul oferă speranțe că vaccinurile pentru coronavirus care țintesc să recreeze răspunsul imunitar care apare în mod normal la o persoană infectată vor oferi imunitate de durată.
“Descoperirile sunt îmbucurătoare și sunt importante atât pentru dezvoltarea vaccinurilor și pentru posibilitatea protecției pe termen lung în caz de infecție. Este important însă de precizat că nu știm cu certitudine dacă participanții la studiu sunt protejați de reinfectare”, a declarat Eleanor Riley, profesor de imunologie și boli infecțioase la Universitatea din Edinburgh.
Sursa: www.medicalnewstoday.com
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024