COVID-19: Durata simptomelor poate indica durata imunității
Imunizarea împotriva noului coronavirus este de departe principala preocupare a oamenilor de știință din lumea întreagă. În vreme ce unii și-au îndreptat toate eforturile spre găsirea celui mai bun vaccin anti-SARS-CoV-2, alții încearcă să afle în ce măsură ne putem baza pe imunitatea dobândită în urma infectării. De curând, un nou studiu apărut în revista Cell a făcut ceva mai multă lumină în acest sens.
23.11.2020
Timp estimat de citire:
1 minut, 34 secundeCercetătorii de la Școala Medicală Harvard, SUA, au recrutat 92 de persoane care s-au recuperat după infecția cu SARS-CoV-2 pentru a le studia nivelul de anticorpi și viabilitatea acestora în timp.
În perioada mai – iunie 2020, analizele le-au permis identificarea a două grupuri de pacienți. În timp ce la începutul studiului nivelurile de anticorpi au fost similare la toți pacienții, acestea au scăzut apoi în decurs de trei până la patru luni la 80% dintre subiecți.
20% dintre pacienți, mai bine imunizați
La restul de 20% dintre pacienții monitorizați, anticorpii protectori au persistat mai mult. Care a fost diferența observată la aceste două grupuri de pacienți? Cei care au menținut niveluri bune de anticorpi timp de câteva luni au prezentat simptome pe perioade mai scurte. În medie, timp de 10 zile. Prin comparație cu aceștia, pacienții care un înregistrat un declin rapid al anticorpilor au manifestat simptome, în general, vreme de 16 zile.
„Am observat că pacienții care se recuperează rapid după Covid-19 păstrează niveluri de anticorpi specifici virusului mai mult timp”, a explicat Duane Wesemann, profesor asociat de medicină și coautor al acestei lucrări.
Deși mai sunt multe de studiat și înțeles în legătură cu imunitatea obținută după infecția COVID-19, această constatare pune în evidență o asociere neașteptată între durata simptomelor și durata imunității.
Sursa: www.passeportsante.net
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024