COVID-19: Nivelul glicemiei poate prezice riscul de deces în cazul tuturor pacienților
Pacienții cu forme ușoare sau moderate de COVID-19, care prezintă hiperglicemie în momentul spitalizării, prezintă un risc mult mai mare de evoluție severă a bolii și chiar deces. Și asta indiferent dacă au sau nu diabet.
04.12.2020
Timp estimat de citire:
1 minut, 39 secundeO amplă cercetare derulată în Spania pe pacienți cu COVID-19 a relevat că hiperglicemia la internare este un factor predictiv-cheie pentru progresia de la starea necritică la cea critică și deces, indiferent de istoricul de diabet anterior.
Oamenii de știință au descoperit că pacienții cu niveluri de glucoză anormal de ridicate au prezentat un risc de două ori mai mare de a deceda din cauza virusului decât cei cu valori normale. De asemenea, aceștia au avut o nevoie mai mare de a fi ventilați mecanic sau de a fi îngrijiți în secțiile ATI.
Date concludente
Studiul retrospectiv, multicentric, a implicat 11.312 pacienți adulți cu COVID-19 confirmat din 109 spitale din Spania. Aceștia aveau o vârstă medie de 67 de ani, iar pe parcursul spitalizării 20% (n = 2289) dintre ei au decedat, ca urmare a complicațiilor. În general, mortalitatea pentru toate cauzele a fost de 41,1% în rândul celor cu niveluri ale glicemiei de peste 180 mg / dl, de peste 33% pentru cei cu niveluri cuprinse între 140-180 mg / dL și de 15,7% pentru cei cu niveluri sub 140 mg / dL. Foarte important de menționat este că nu au existat diferențe în ceea ce privește ratele de mortalitate între pacienții cu sau fără un diagnostic anterior de diabet.
„Aceste rezultate ne pun la dispoziție o modalitate simplă și practică de stratificare a riscului de deces la pacienții spitalizați cu COVID-19. Prin urmare, hiperglicemia la internare nu trebuie trecută cu vederea, ci mai degrabă detectată și tratată corespunzător pentru a îmbunătăți rezultatele pacienților cu COVID-19 cu și fără diabet”, a precizat dr. Carrasco-Sánchez, de la Spitalul Universitar Juan Ramón Jiménez, din Huelva, Spania.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024