31.03.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 36 secundeEpidemia de obezitate de la nivel global reprezintă o circumstanță agravantă în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA și alte organisme cu autoritate în domeniul medical raportează că bolile asociate obezității – afecțiunile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul zaharat – constituie un factor major de risc de complicații severe în cazul infecției cu SARS COV-2.
Având în vedere numărul uriaș de persoane cu obezitate în lume, Federația Mondială a Obezității (World Obesity Federation) estimează că un procent ridicat al populației va avea un risc mai mare de complicații și deces prin infecție cu COVID-19. Experții precizează că fac aceste aprecieri pe baza datelor emergente și a modelelor de infecție observate în alte infecții virale, precum și în cazul coronavirozei în statele puternic afectate. În Marea Britanie, de pildă, un raport de ultimă oră arată că două treimi din persoanele care s-au îmbolnăvit grav de coronavirus erau supraponderale sau obeze. Pe de altă parte, un raport din Italia menționează că 99% din decese au survenit în cazul pacienților cu afecțiuni preexistente, inclusiv în cele frecvent întâlnite la persoanele cu obezitate, cum ar fi hipertensiune, cancer, diabet și boli de inimă.
Provocare incredibilă pentru sistemele de sănătate
Pe lângă faptul că înregistrează un risc mai mare de complicații, persoanele cu exces ponderal considerabil care se îmbolnăvesc sunt mai greu de tratat, prezentând adevărate provocări în ceea ce medicii numesc managementul pacientului. În cazul lor e mai dificil să se obțină imagini diagnostice, dar și să fie intubați, dacă se ajunge la terapie intensivă. Totodată, e mult mai dificil să fie poziționați și transportați de către personalul de asistență medicală.
„Paturile speciale și echipamentele de poziționare / transport sunt disponibile în unitățile de chirurgie specializată, dar este posibil să nu fie disponibile pe scară largă în alte locuri din spitale și cu siguranță nu în toate țările. În general, sistemele de sănătate nu sunt tocmai bine pregătite pentru îngrijirea pacienților cu obezitate, iar criza actuală le va expune și mai mult limitările”, se arată pe site-ul oficial al Federației Mondiale a Obezității.
O sabie cu două tăișuri
Reprezentanții Federației Mondiale a Obizității mai atrag atenția asupra faptului că pandemia COVID-19 și măsurile luate pentru a ajuta la stoparea răspândirii virusului pot duce la exacerbarea problemei obezității: „Această pandemie globală se transformă rapid și într-o criză economică globală, care va afecta în mod disproporționat populația cea mai vulnerabilă din lume. În multe țări, acesta este și segmentul cu cel mai mare risc de exces ponderal, fapt ce ar putea agrava criza de obezitate în viitor”. Actuala pandemie ar mai putea contribui la creșterea ratelor de obezitate și pentru că la ora actuală programele de scădere în greutate (care sunt adesea realizate în grupuri), intervențiile, inclusiv cele ce țin de chirurgia bariatrică, precum și alte forme de îngrijire ambulatorie – toate au fost puse în așteptare.
Pe de altă parte, măsurile impuse în lupta cu COVID-19 includ restricționarea mobilității populației. Or, inactivitatea fizică chiar și pentru perioade scurte de timp crește riscul de apariție a bolilor metabolice.
În cele din urmă, autoizolarea determină multe persoane să limiteze consumul de fructe și legume proaspete și să se bazeze pe alimente procesate cu termen de valabilitate mai lung (în loc de produse proaspete) și conserve (cu cantități mai mari de sodiu, ceea ar putea conduce la câștig ponderal.
Ce e de făcut
În acest context, experții ne încurajează să ne asigurăm că produsele alimentare din care ne compunem meniul sunt echilibrate din punct de vedere nutrițional. De asemenea, ne îndeamnă să ne facem un program zilnic de exerciții fizice, chiar și în spații deschise, fără a uita însă de distanțarea socială adecvată. Totodată, ne sfătuiesc să recunoaștem impactul pe care situația actuală îl are asupra sănătății mintale și adoptă strategii pentru îmbunătățirea și gestionarea acestui lucru.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024