Crăciun în varianta light. Rețete tradiționale fără kilograme în plus
Perioada Crăciunului îi pune la grea încercare pe cei care țin la siluetă ori au decis să adopte o dietă sănătoasă, fără excese și mâncăruri grele. Spunem aceasta întrucât Crăciunul a încetat de mult să mai fie doar o sărbătoare a spiritului, devenind un prilej de bucurie, distracție și reunire a familiilor în jurul meselor îmbelșugate. Așadar, festinul culinar a devenit la rândul său o tradiție de Crăciun și suntem convinși că fiecare dintre cititorii noștri știe la ce ne referim. Masa trebuie să fie neapărat plină iar din meniu nu au cum să lipsească preparatele din porc, sacrificat în mod ritualic tocmai spre a furniza materia primă pentru acest festin.
19.12.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 37 secundeTrebuie să recunoaștem că sarmalele, caltaboșii, cârnații, toba, lebărul, friptura si slănina afumată sunt delicioase, la fel și salata de boeuf, cozonacul și alte preparate tradiționale care umplu masa de Crăciun.
Cumulate, toate aceste delicatese formează însă o adevărată bombă calorică, al cărei efect este amplificat și de conținutul ridicat de grăsimi saturate specific preparatelor din porc.
Dacă această perspectivă te îngrijorează, dar nici nu-ți dorești să renunți la preparatele tradiționale îți prezentăm în continuare câteva rețete mai ușoare cu care poți completa meniul de Crăciun.
Tartine cu ton și capere
Ca orice masă festivă, și masa de Crăciun începe cu servirea unor antreuri, iar printre mezelurile din carne de porc poți strecura niște tartine cu ton și capere pentru cei care preferă gustările mai ușoare. Nu îți ia mult să le prepari, iar în acest scop ai nevoie de:
- 3-4 conserve de ton în suc propriu;
- O ceapă roșie mare;
- 1-2 castraveți;
- 4 linguri de capere;
- Un ardei gras roșu și unul verde;
- O lingură de muștar;
- Zeama de la o lămâie;
- Sare, piper, cimbru și rozmarin.
- Pâine toast.
Pentru început se pune tonul într-o strecurătoare și se lasă să se scurgă bine, iar între timp se taie cubulețe ceapa, ardeii grași și castraveții. Totodată, feliile de pâine se rumenesc cu un toaster, iar dacă vrei să faci economie de timp poți folosi pâine gata prăjită.
Tonul scurs de zeamă se pasează cu furculița într-un bol, după care se adaugă muștarul, zeama de lămâie și legumele tăiate cubulețe (mai păstrează câteva pentru a orna tartele la final). Se amestecă totul bine, se condimentează, după care feliile de pâine prăjită se taie în bucățele mai mici pe care se întinde pasta astfel obținută. Pe deasupra se presară capere și cubulețele de legume rămase.
Supă de curcan cu tăiței
În deschiderea mesei de Crăciun merge și o supă ușoară care mai taie din apetit și te ajută să consumi cantități mai mici din celelalte preparate mai grase și cu un aport caloric bogat. Lista de ingrediente pentru rețeta pe care ți-o propunem include:
- O pulpă de curcan;
- O gulie;
- O rădăcină de țelină;
- O rădăcină de păstârnac;
- O ceapă;
- 5 morcovi;
- O linguriță de piper boabe;
- O pungă de tăiței;
- O legătură de pătrunjel.
Pulpa de curcan se spală, după care se crestează cu un cuțit pe lângă os, apoi se pune la fiert într-o oală încăpătoare, de aproximativ 5 litri. În apă se adaugă și o linguriță de sare, după care se pune la fiert îndepărtând de fiecare dată spuma care se formează.
Atunci când constați că nu mai apare spumă se adaugă boabele de piper și se mai lasă carnea la fiert încă o oră. În acest timp se spală și se curăță legumele, care se taie apoi cubulețe. După cele 60 de minute se adaugă în oală și legumele, se mai completează cu apă dacă este cazul și se lasă în continuare la fiert la foc mediu până când legumele se înmoaie.
Se ia vasul de pe foc și se scoate pulpa de curcan, care de dezosează iar bucățile de carne se pun la loc în supă. Se adaugă și tăițeii și se mai lasă totul la foc mediu până când aceștia sunt fierți. La final se toacă mărunt pătrunjelul și se presară în supa fierbinte.
Salată de boeuf dietetică
Cartofii și maioneza conferă salatei de boeuf un aport caloric ridicat, însă dacă nu vrei ca masa de Crăciun să-ți strice silueta poți servi varianta dietetică ce conține mai puține calorii. Ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă sunt următoarele:
- O jumătate de kilogram de carne slabă de vită (în mod tradițional salata de boeuf se prepară cu care de vită însă dacă dorești poți folosi în loc un piept de pui dezosat, de pe care se înlătură pielea);
- Doi morcovi;
- O țelină;
- O rădăcină de pătrunjel;
- Doi castraveți murați;
- Un ardei roșu;
- Un gogoșar în oțet;
- Două ouă;
- Două linguri de muștar;
- 2-3 linguri de iaurt;
- Sare și piper, după gust.
Carnea se spală și se pune la fiert, iar în același vas poți pune și ouăle, care la rândul lor trebuie să fie fierte tari. Morcovii, țelina și rădăcina de pătrunjel se curăță, se spală și se pun la fiert într-un alt vas.
Cât timp fierb ingredientele, poți tăia cubulețe castraveții murați, ardeiul și gogoșarul în oțet. La fel se procedează și cu rădăcinoasele fierte, carnea și albușurile de la cele două ouă. După ce totul este tăiat cubulețe, următorul pas este prepararea maionezei.
În acest scop se freacă gălbenușurile cu puțină sare, se adaugă muștarul și se freacă în continuare, după care se adaugă treptat iaurtul. Apoi se amestecă maioneza astfel obținută cu carnea și legumele fierte, se pune salata pe un platou, iar după preferințe se poate orna cu măsline tăiate rondele, albuș de ou fiert, boabe de piper, felii de castravete murat sau de gogoșari în oțet.
Sarmale cu carne de pui în foi de varză murată
Masa de Crăciun nu e completă fără sarmale, iar în mod tradițional acestea sunt preparate cu carne de porc, care le conferă o cantitate mare de grăsime. Sarmalele pot fi preparate însă și într-o variantă mai ușoară, cu carne de pui, care este mult mai slabă. În acest scop ai nevoie de următoarele ingrediente:
- Un kilogram de pulpe de pui dezosate;
- 3 cepe;
- 5 linguri de bulion;
- 100 de grame de orez
- Un ou;
- Boia dulce;
- Cimbru uscat;
- O legătură de pătrunjel;
- Foi de varză murată;
- 3 linguri de ulei;
- Sare și piper, după gust.
În primul rând, se pune orezul la înmuiat în apă, apoi pulpele de pui trebuie curățate de piele, întrucât aceasta conține multă grăsime, după care se spală, se taie în bucăți mai mici și se dau prin mașina de tocat.
Ceapa se taie mărunt și se călește în uleiul încins, iar când începe să își schimbe culoarea se adaugă două linguri de bulion și se amestecă bine. După aceea se scurge orezul și se adaugă în tigaia care se mai lasă pe foc 2-3 minute, amestecând continuu conținutul. Se ia vasul de pe foc și se adaugă carnea tocată, oul, pătrunjelul tăiat mărunt, cimbrul, boiaua, sarea și piperul.
Se amestecă din nou foarte bine iar compoziția de sarmale astfel obținută se lasă să se răcească. Până atunci te poți ocupa de foile de varză care trebuie spălate și tăiate pentru a fi cât de cât egale. De asemenea, trebuie ai la dispoziție și niște varză murată care se toacă și se așează pe fundul oalei cu sarmale.
Apoi, pe mijlocul fiecărei foi de varză se pune câte o lingură de compoziție, după care se rulează frunza și se presează la capete. Sarmalele crude se așează într-o oală pe pat de varză murată, mai întâi pe margine apoi pe interior, iar pe deasupra se adaugă și restul de bulion rămas. În vas se toarnă apă cât să acopere sarmalele, iar deasupra lor se pune o farfurie sau un capac. Se pot fierbe pe aragaz la foc mic sau pot fi băgate la cuptor. Important este să fie lăsate la fiert până când apa aproape că s-a evaporat complet. Dacă apa a scăzut, dar sarmalele nu sunt încă bine fierte, poți completa până când varza devine moale.
Rețete de supă de regim pentru ficat
18.12.2024