Creativitate si rafinament in bucatarie marca Joseph Hadad
Chef Joseph Hadad a intrat in atentia publicului larg de cand face parte din juriul emisiunii Top Chef – cel mai taios show de gatit! Rezervate unei clientele selecte, preparatele proprii sunt dovezi de creativitate si rafinament, ce iti surprind in mod placut papilele gustative. De aceea l-am invitat pe chef Hadad sa ofere cititorilor nostri trei dintre retetele lui preferate. Inainte de rasfatul culinar, va propunem sa-l cunoastem mai bine pe Yosi, cum ii spun prietenii din Israel!
13.06.2013
Timp estimat de citire:
4 minute, 27 secundeSlab sau Gras: Sunteti unul dintre cei mai apreciati chefi din Romania si multa lume se intreaba care este povestea dvs.? Cum v-ati inceput cariera?
Joseph Hadad: Parintii mei mi-au insuflat dragostea pentru arta culinara. Observand vocatia mea, tatal meu m-a trimis pentru 3 ani la Scoala de Bucatari din Haifa. Prima data am fost angajat la Dan Carmel Hotel ca ajutor de bucatar, unde am descoperit multe dintre tainele gastronomiei „haute cuisine”. Dorind sa invat cat mai mult, dupa 3 ani m-am mutat ca Chef Garde-Manger la Jordan River Hotel, iar in 1989 am fost promovat ca Executive Chef la faimosul King David Hotel din Ierusalim.
Slab sau Gras: Cand si cum ati ales sa va stabiliti in Romania?
Joseph Hadad: In 1997, am venit la invitatia proprietarilor Casei Vernescu, pentru a introduce conceptul de haute cuisine. Impresionat de istoria restaurantului, am acceptat sa raman pentru o perioada de 2 ani. Ospitalitatea si profesionalismul romanilor cu care am interactionat m-au determinat sa imi continui cariera in Bucuresti.
Slab sau Gras: Stim ca puteti sa preparati exceptional peste 2.000 de retete culinare. Este adevarat?
Joseph Hadad: Bineinteles. Gatitul este pasiunea mea si imi place sa creez preparate noi, inclusiv retete de paine.
Slab sau Gras: Care sunt ingredientele ce nu trebuie sa lipseasca din orice bucatarie?
Joseph Hadad: Sare, piper negru zdrobit, ceapa, usturoi, ulei.
Slab sau Gras: Ce va inspira atunci cand creati noi retete?
Joseph Hadad: Nu exista ceva anume care ma inspira. Retetele le creez folosindu-ma de vasta mea experienta, cu deosebita concentrare si bineinteles cu mult suflet.
Slab sau Gras: Cu siguranta, clientii sunt impresionati de restaurantul pe care l-ati deschis in luna aprilie. Cum ati caracteriza preparatele din meniu? In ce specific s-ar incadra?
Joseph Hadad: La restaurantul Joseph puteti savura preparate mediteraneene cu touch frantuzesc.
Slab sau Gras: In afara de arta culinara, ce pasiuni mai aveti?
Joseph Hadad: In afara bucatariei, imi place sa creez diferite figurine de animale din plastilina. De asemenea, inotul este unul dintre hobby-urile mele preferate.
Slab sau Gras: Ce planuri de viitor aveti?
Joseph Hadad: In viitorul apropiat vreau sa aduc restaurantul Joseph in topul primelor 5 din Romania, iar in viitorul indepartat mai vreau sa deschid un restaurant.
Slab sau Gras: Un gand bun pentru cititorii nostri?
Joseph Hadad: Dragii mei, nu uitati ca o alimentatie sanatoasa duce la o viata mai lunga!
8 lucruri pe care nu le stiai despre Joseph:
1. Este zodia: Sagetator
2. In timpul liber, ii place sa: petreaca timpul cu familia.
3. Ziua lui nu este completa fara: rugaciune.
4. Cand nu gateste el, mananca: preparate simple, dar gustoase. Multe legume, fructe si salate.
5. Muzica lui preferata este: muzica ambientala, il ajuta sa creeze.
6. In vacante, calatoreste in: Europa si Israel.
7. In copilarie, obisnuia sa: pescuiasca cu tatal sau.
8. Prietenii ii spun: Joseph in Romania si Yosi in Israel.
3 retete rafinate oferite de chef Hadad
Bagheta crocanta cu legume
Ingrediente:
40 g bagheta de secara sau cu seminte
1 ardei capia copt
25 g andive
1 g busuioc proaspat
1 ridiche
1 g coriandru proaspat
5 g ceapa verde
4 g salata sakura mixta
40 g branza feta
25 g morcov
25 g morcov mov
30 g ulei de masline
Preparare: Bagheta feliata se da 5 minute la cuptor, pentru a deveni crocanta. Se decoreaza cu ingredientele mentionate mai sus, in functie de imaginatie.
Tarta de lamaie
Ingrediente pentru blat
20 g zahar pudra
50 g faina
40 g unt
1 galbenus de ou
Preparare: Se bate zaharul pudra cu untul, se adauga galbenusul de ou, faina si se framanta bine. Se da la frigider 10 minute. Se pune in cuptorul incalzit in prealabil si se coace la 160 de grade pentru 20 de minute.
Ingrediente pentru crema de lamaie
30 g zahar
25 g suc de lamaie
1 ou
60 g unt
2 g gelatina
Preparare: Zaharul, oul si sucul de lamaie strecurat se amesteca la mixer. Se adauga gelatina, apoi se adauga treptat untul taiat bucatele. Se toarna crema in formele de tarte si se da la frigider. Se decoreaza cu fructe de sezon si sorbetto de zmeura.
Sashimi de somon
Ingrediente:
30 g somon file
5 g ceapa verde
10 g castravete proaspat
5 g praz
4 picaturi ulei de susan
4 g alune de padure macinate
4 g ghimbir proaspat
1 foaie de orez
10 ml lapte de cocos
Preparare: Se taie somonul in felii de 2 mm. Ceapa, prazul si castravetii se taie julien. Ghimbirul se toaca marunt. Foaia de orez se inmoaie in apa calda la 30 grade aproape un minut. Se scoate si se intinde laptele de cocos pe ea, folosind o pensula. Apoi, peste foaia de orez se aseaza somonul crud, deasupra se aseaza prazul, ceapa, castravetii si ghimbirul, apoi se adauga 4 picaturi de ulei de susan. Se impatureste foaia. Se decoreaza cu salata verde si 3 felii de peperoncini rosu si se serveste cu wasabi si cu sos de soia.
Interviu: Raluca Baciu
Foto: Sabina Ghiormescu
Multumim restaurantului Joseph by Joseph Hadad, str. Prof. Dr. Ion Cantacuzino nr. 8, sector 1, Bucuresti – josephrestaurant.ro / 0753. 999.333
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024