Creierul, organul care decide cand slabesti si daca te mentii
In lupta cu kilogramele si, mai ales, in pastrarea greutatii ideale, ai nevoie de un aliat puternic. Fara ajutorul lui, este inutil sa pui lacat la gura. Creierul, organul care trebuie sa-si dea ok-ul pentru slabire si mentinere a greutatii corporale, are nevoie de luni de zile pentru a accepta si memora o noua greutate.
09.01.2019
Timp estimat de citire:
2 minute, 39 secundeAi impresia ca-ti poti controla greutatea in totalitate, cu ambitie si determinare, insa trebuie sa ai in vedere faptul ca si creierul trebuie sa-ti accepte si sa-ti respecte planurile. Nu-i subestima puterea! Este cel care ia, zilnic, peste 35.000 de decizii pentru tine, inclusiv pe acelea legate de greutate. Apetitul, metabolismul, poftele – toate sunt ghidate de hipotalamus.
Schimba sabloanele pentru a pacali creierul
Creierul functioneaza pe baza de rutina. Pentru a-i fi mai usor, el identifica sabloane si te forteaza sa le urmezi. Cand vrei sa slabesti, decizi, de fapt, sa schimbi sablonul, iar creierul se apara si te saboteaza. Solutia ideala este sa faci schimbarea lent, in timp, pentru a permite crearea unui nou sablon. Concret, daca vrei sa faci din creier un aliat, alege sa slabesti putin cate putin, intr-o perioada lunga de timp. Oferindu-i acest ragaz, creierul reuseste sa proceseze ce se intampla cu organismul, se adapteaza noilor obiceiuri si nu cauta sa revina in punctul din care a plecat facandu-te astfel sa te ingrasi la loc.
O companie britanica a inventat un dispozitiv care, montat pe cap, transmite creierului impulsuri electrice care stimuleaza metabolismul. Purtat zilnic pentru o anumita perioada, dispozitivul pacaleste hipotalamusul, asigurand procesul de slabire.
Fericirea vine din glucoza
Dietele care deruteaza cel mai mult creierul sunt cele care presupun eliminarea din alimentatie a dulciurilor si a carbohidratilor pe perioade lungi de timp. Creierul are nevoie de glucoza pentru a functiona la parametri normali, iar in lipsa acesteia apar depresia, senzatia de nefericire, incordarea, stresul. Ca sa eviti acest lucru, schimba perspectiva cu care iti privesti dieta din una negativa in una pozitiva: in loc sa fii stresat si obsedat de acul de la cantar, frustrat ca nu mananci ce-ti place si trist ca te culci cu burta goala, canalizeaza-ti atentia spre aspectele pozitive ale acestui demers: mananci mancare sanatoasa, scapi de kilogramele in plus, hainele se vor aseza mai bine pe tine etc.
Esti 80% satul? Ajunge!
Daca timpul nu te preseaza, adopta metoda pasilor mici si renunta la ideea dietelor radicale, pe care creierul nu va reusi sa le accepte vreodata. Elimina initial rontaiala dintre mese sau inlocuieste-o cu variante sanatoase: morcovi in loc de alune, bucati de mere in loc de chipsuri etc. Treci apoi la scurte sesiuni de sport sau pur si simplu plimbari in aer liber, iar ulterior aplica urmatoarea regula: cand simti ca esti 80% satul, te ridici de la masa. Dureaza 20 de minute ca senzatia de satietate sa ajunga la creier, iar el sa dea semnalul de ”full”. Aplicand aceasta metoda, in cateva luni nu doar ca vei slabi cu un efort minim, ci vei avea toate sansele de a te mentine la greutatea obtinuta.
Cheia spre o dieta eficienta este un creier relaxat. Hormonii de stres sunt asociati cu mancatul compulsiv, iar in astfel de situatii dieta ar trebui sa inceapa in cabinetul unui psiholog.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024