Crina Coco Popescu: “Sunt in forma si plina de energie pentru ca duc o viata simpla”
La numai 17 ani, Crina “Coco” Popescu este cea mai tanara alpinista din lume care a urcat pe muntele Vinson din Antarctica si a adunat un palmares incredibil de varfuri cucerite. In interviul pe care ni l-a acordat, Coco, asa cum ii spun prietenii, ne povesteste cum este sa fii alpinista de performanta la o varsta atat de frageda.
30.01.2012
Timp estimat de citire:
8 minute, 13 secundeSlab sau Gras: Cum ai inceput sa practici alpinismul?
Crina Coco Popescu: Eu traiesc la Rasnov, un loc inconjurat de munti, de la mine din camera vad Piatra Craiului, din camera de zi, Bucegii, din spatele casei incepe Postavarul. Merg pe munte de mica, de fapt, de la joaca si tot ce inseamna timp liber se intampla pe munte. La un moment dat am incercat sa fac lucruri mai grele pe munte: trasee mai lungi, escalada, ture de iarna, vai de abrupt si mi-am dat seama ca trebuie sa ma antrenez in mod special. Asa a inceput practicarea alpinismului ca sport, cu antrenamente planificate, competitii, etape de pregatire fizica si de maiestrie sportiva. Am deprins dragostea de munte si tehnicile de baza la Clubul Alpin Roman, iar sportul de performanta il practic la Clubul Montan Altitudine – Rasnov.
Slab sau Gras: Cine te inspira in parcursul tau sportiv? Ai vreun mentor?
Crina Coco Popescu: Cand am fost in Nepal, la 5000 m, aproape de tabara de baza de la Everest, am vorbit cu o femeie nepaleza care facea de mancare si era fericita de faptul ca familia ei era sanatoasa, fericita, ca se trezeste dimineata, si nu o puteam plasa in randul modelelor feminine din lumea mea, nu i-am gasit un loc. Am vazut din punctul ei de vedere viata si mi-am dat seama ca nu avea nevoie de model. Oricum, cand ajunge cineva pe varf sau termina un traseu nu ii retii numele, ci stii doar ca se misca natural, ca e o parte din natura. Asa ca nu am un model sau mentorul meu nu are un nume, dar, in general, imi plac oamenii care se simt bine cu ei insisi, care traiesc linistiti, in ritmul lor interior, care stiu sa asculte linistea, care simt ca fac parte din natura si incearca sa inteleaga, nu sa domine.
Slab sau Gras: Cum reusesti sa impaci scoala cu alpinismul?
Crina Coco Popescu: Eu cred ca important este sa inveti; de la scoala, de la munte, de la natura, de la oricine si de la orice. Pentru mine este important ce pot invata la scoala, lucruri pe care le pot invata numai acolo, de aceea sunt interesata de scoala intr-o la fel de mare masura ca si de oricare din persoanele sau locurile de unde pot invata ceva. Profesorii imi inteleg statutul de component al Lotului National de Alpinism si incearca sa ma ajute sa recuperez material din perioadele de expeditii. Sunt eleva in clasa a X-a la Colegiul National de Informatica Grigore Moisil din Brasov.
Slab sau Gras: Care sunt reusitele cu care te mandresti cel mai mult?
Crina Coco Popescu: Pai eu va povestesc, voi trageti concluziile: prin ianuarie – februarie 2007 aflasem deja de Circuitul Seven Volcanoes al celor mai inalti vulcani de pe fiecare continent si le vorbeam colegilor de la Clubul Montan Altitudine care, indulgeti ca eram fata antrenorului totusi, ma ascultau vreo doua minute, pe urma ziceau: bine, bine cand vei fi mare, poate vei ajunge odata si pe-acolo, acum lasa prostiile si catara-te la panou ca aici inveti tehnica de baza. Au urmat doua luni in care am stat mai mult pe munte, era iarna si dormeam in refugii in Piatra Craiului sau in cort in Bucegi. La sfarsitul acestei perioade ne-am adunat la Club si tata a zis ca da, ne apucam de Seven Volcanoes. Simplu: pe muntele Giluwe – Papua Noua Guinee si Plco de Orizaba – Mexic nu fusese nicio echipa din Romania pana in acel moment, iar muntele Sidley din Antarctica nu fusese escaladat niciodata, deci Circuitul Seven Volcanoes nu fusese incheiat de niciun alpinist din lume. Da, si? Ne apucam de treaba, Coco vrea si poate, Clubul are oameni care stiu si, daca ne mobilizam si traim pentru asta, vom reusi. In urmatorii doi ani am facut cate trei expeditii pe an, fiecare insemnand escaladarea celui mai inalt Vulcan, dar si a celui mai inalt varf de pe cate un continent. Pe 24 ianuarie 2011 am facut parte din prima echipa care a urcat muntele Sidley, am fost prima alpinista din lume care a atins varful, prima alpinista din lume care a terminat Circuitul Seven Volcanoes.
Slab sau Gras: Cum te pregatesti inainte de o expeditie?
Crina Coco Popescu: O expeditie in munti inalti presupune o latura de organizare si una de selectie si pregatire a participantilor. Organizarea expeditiilor mele a fost facuta de un colectiv de la Clubul Montan Altitudine – Extreme Travel, condus de tatal meu, grup care a organizat si organizeaza expeditii in munti inalti pentru alti sportivi si pasionati de activitati montane. Fiind reprezentanta Romaniei in expeditii in munti inalti, programul meu de antrenament este planificat si se desfasoara dupa un program bine stabilit, in general antrenamentul meu zilnic consta, alternativ, in alergat, inot, mountain-bike si catarat la stanca sau pe panou alaturi de exercitii de forta si mobilitate si, bineinteles, ture pe munte de 8-10 ore cel putin doua zile pe saptamana. Toate acestea fac parte din modul meu de viata si nu le consider antrenamente propriu-zise, ci moduri placute de a-mi petrece timpul. Rasnovul este cel mai bun loc de antrenament. Muntii (Bucegi, Piatra Craiului) inconjoara orasul si, daca iubesti muntele, niciodata nu te vei plictisi aici. Cheile Rasnoavei este locul cel mai des folosit pentru antrenamente, atat vara, cat si iarna, avand trasee de alergare mountain-bike si fiind o zona renumita si traditionala de alpinism si escalada.
Slab sau Gras: Care sunt alimentele tale preferate? Tii o dieta speciala pentru a te mentine in forma si plina de energie?
Crina Coco Popescu: Sunt vegetariana de cand m-am nascut. Nu tin o dieta speciala, incerc sa mananc cat mai natural si putin preparat termic. La noi in familie se coace paine, se face branza, incercam sa producem si sa preparam majoritatea alimentelor. Cred ca sunt in forma si plina de energie pentru ca duc o viata simpla, in natura si fac ceeace-mi place, la Rasnov, la Clubul Montan Altitudine si la Colegiul G. Moisil.
Slab sau Gras: Ce varfuri iti mai doresti sa cuceresti?
Crina Coco Popescu: Alpinismul te bucura la orice nivel il faci. Asa ca eu o sa continui sa ma pregatesc si sa merg pe munti, s-ar putea sa fac Everestul si sa termin Seven Summit (cele mai inalte varfuri de pe fiecare dintre cele sapte continente) sau varfuri de peste 8000 de metri, dar asta va depinde de propriile mele limite, de felul in care voi vedea viata la momentul respectiv.
Slab sau Gras: Cum reusesti sa fii mereu motivata sa iti depasesti limitele? Ce te impulsioneaza?
Crina Coco Popescu: Alpinismul si, in general, sporturile si activitatile montane fiind pasiunea mea, e normal sa incerc sa le fac din ce in ce mai bine. Daca asta duce si la recorduri, cu atat mai bine, sau, mai exact, e bine pentru ca am posibilitatea sa continui. Activitatea mea cam consuma bani din bugetul familiei, asa ca dorinta de depasire a limitelor este temperata de realitate.
Slab sau Gras: Care sunt punctele tale forte? Dar cele slabe?
Crina Coco Popescu: Alpinismul este un sport al intrecerii cu tine insuti, al aspiratiei de a intelege si a te integra muntelui pentru a putea avea bucuria ascensiunii si a atingerii varfului. Asa ca punctele forte si cele slabe le raportezi la munte si la natura. E vorba, in primul rand, de pasiunea pentru ceea ce fac, apoi de calitatile fizice native care se dezvolta prin antrenament si perseverenta. Din punct de vedere fizic, cred ca pot sa spun ca, pe langa insusirile pe care mi le dezvolt prin antrenament, am norocul ca ma aclimatizez usor, adica organismul meu se obisnuieste repede cu efortul la altitudine. Ca puncte slabe, descoperite recent, pe la 16 ani si ceva, ar fi raspunsurile ciudate ale organismului la frig, altitudini peste 6000m, chestii care apar si dispar cand vor ele. Am primit asigurari ca sunt de la crestere, dezvoltarea organismului, trec cu varsta. Sigur asa e, dar e neplacut si frustrant intr-o activitate de performanta.
Slab sau Gras: Ce planuri de viitor ai?
Crina Coco Popescu: Am 6 varfuri din Circuitul Seven Summits al celor mai inalte varfuri de pe fiecare continent. Mai am Everestul pentru a incheia si acest circuit, dupa ce am incheiat, ca prima alpinista din lume, Circuitul Seven Volcanoes al celor mai inalti vulcani din lume. Pentru a-l incheia cu record mondial de varsta ar trebui sa il fac pana la 18 ani si 300 de zile, cat a avut americanca Samana Larsen, detinatoarea recordului feminin. Deci mai am sezoanele primavara 2012 si 2013. In functie de raspunsul organismului meu la “schimbarea de voce”, voi alege unul sau altul din sezoane, intre timp avand, pentru 2012, o suita de ascensiuni tehnice in Alpi, in luna august, si in decembrie o expeditie pe schiuri la Polul Sud, pentru cea mai tanara sportiva din lume si prima din Romania care reuseste acest parcurs.
Slab sau Gras: Ai un motto care te ghideaza in viata?
Crina Coco Popescu: Pentru mine, alpinismul face parte din modul meu de viata si tot ceea ce fac ca antrenamente sau expeditii nu consider ca e munca, ci modul meu de a trai in felul in care inteleg lucrurile. Cred ca ceea ce pentru altii poate fi un motto este placerea si pasiunea cu care fac lucrurile, de fapt dragostea mea pentru munte si natura.
Slab sau Gras: Un mesaj pentru cititorii Slab sau Gras:
Crina Coco Popescu: Traieste la ALTITUDINE!…evident, Clubul Montan ALTITUDINE, de aici incepe totul.
Interviu: Raluca Mateescu
Foto: arhiva personala
Valeria van Groningen: “Mișcarea înseamnă viață”
16.09.2020
Sorina Fredholm: Misiunea mea este să-i ajut pe oameni să trăiască mai sănătos prin yoga și alimentație sănătoasă
10.09.2019
Sorina Brutaru: Sportul nu e doar un hobby, e un stil de viata pe care-l recomand 100%
10.06.2019