Cu alimentele la microscop
Daca ar fi sa ne gandim la alimentele pe care le consumam atunci cand suntem stresati sau plictisiti, automat in minte ne vor veni imagini „apetisante” de chipsuri, pufuleti, floricele sau dulciuri. Toate au doua lucruri in comun: sunt mici ca volum si bogate in calorii. Produsul pe care il analizam in editia aceasta nu face exceptie… fiind si destul de popular.
12.12.2011
Timp estimat de citire:
3 minute, 15 secunde
Vedeta editiei: Snack cu bacon
Ingrediente: faina de grau, ulei vegetal, sare, dextroza, proteina hidrolizata din soia si porumb, stimulator de aroma: glutamat monosodic, ribonucleotide de sodiu; extract de drojdie, lactoza, proteine din lapte, aroma de fum, arome naturale si identic naturale, morcov, maltodextrine, pudra de sunca 0,1%, pudra de ceapa; afanator: bicarbonat de sodiu; coloranti: rosu Ponceau, indigotina, beta-caroten, extract de paprica.
Pret: 1 leu
De la floricelele vandute la colt de strada in vremuri trecute, la “snacks”-urile diverse prezente in rafturile oricarui magazin de azi este nu numai o distanta de timp, ci si de…compozitie. Snacks-urile au tot felul de forme, arome, culori, fiind foarte atragatoare indeosebi pentru copii si tineri. Din pacate ele amintesc de o veche poveste cu Till Eulenspiegel, care, neavand bani sa isi plateasca o friptura, s-a multumit cu mirosul acesteia, pe care l-a platit cu zornaitul unui banut. Analogia este motivata de faptul ca gustarile contin de cele mai multe ori doar urme fine din produsele al caror miros pretind ca il au (pudra de sunca din pufuletii pe care ii analizam este prezenta intr-un procent de 0,1%!!!).
Cui ii plac caloriile?!
In cazul de fata, este vorba de un produs pe baza de faina de grau, aditivat cu diferite alte componente, in asa fel incat consumatorul “beneficiaza”, ca de obicei, de un aliment redus ca valoare biologica, dar foarte dens caloric. Pentru 100 g, aceste gustari au o valoare calorica dubla fata de cea a 100 g de paine sau a 100 g de carne semigrasa de porc sau vita. 100 g de pufuleti au de 9 ori mai multe calorii decat 100 g de mere si de 7 ori mai multe calorii fata de 100 g de struguri! 400 g de pufuleti aduc toata energia necesara pentru o femeie tanara, pentru o zi, evident, fara asigurarea unei senzatii de satietate corespunzatoare. Numai 8% din aceste calorii vin din proteine, restul originand in grasimi si glucide. Exista si unele parti pozitive: grasimile sunt vegetale, iar glucidele sunt in majoritate glucide lente (amidon), care nu determina o hiperglicemie exagerata dupa consum.
Aditivi perculosi… din belsug
La nutrientii amintiti, se adauga o gama larga de aditivi. Evident, regasim potentiatorii de aroma (ca atare sau provenind din proteinele hidrolizate si din extractul de drojdie), dar si unii coloranti naturali si artificiali, dintre care de ultimii (indigotina si rosul Ponceau) ne-am putea dispensa cu placere: indigotina poate produce la unii consumatori reactii alergice, iar rosul Ponceau este un colorant azotic, care poate determina intoleranta, poate provoca, prin eliberarea de histamine, intensificarea astmului si poate fi implicat, in anumite combinatii, in stimularea hiperactivitatii infantile. Sa nu uitam continutul de sare al gustarilor, cu efectele lui nefavorabile in ceea ce priveste favorizarea hipertensiunii arteriale. Aromele de origine naturala sau artificiala dau produsului caracterele organoleptice atragatoare. Este de retinut ca aromele se utilizeaza in cantitati foarte mici, de aceea prezenta lor nu produce, de regula, efecte negative asupra consumatorilor, dar este de preferat sa se foloseasca arome naturale (ex. praf de ceapa).
In concluzie, avem un produs hipercaloric, lipsit de proteine valoroase, vitamine, minerale sau fibre, dar bogat in glucide, lipide, sare si diferiti aditivi organolpetizanti. Este contraindicat persoanelor care trebuie sa isi reduca aportul de sare, alergicilor, sedentarilor, persoanelor cu exces ponderal, femeilor in perioada de maternitate. Copiii si tinerii trebuie sa consume cu retinere acest gen de produse, deoarece nu le ofera material biologic valoros, in schimb le aduc un mare numar de calorii ”goale”, cu atat mai periculoase in momentul de fata, cand obezitatea a devenit o maladie globala.
Specialista igiena alimentatiei si nutritie
Erorile din alimentație
07.01.2024